"Orman yangınlarına müdahale hızında lider ülkeyiz"

OCAK-ŞUBAT 2019 / KAPAK KONUSU
Dünyada orman varlığını artırma konusunda ön sıralarda yer alan Türkiye, orman yangınları ile mücadele noktasında da örnek çalışmalara imza atıyor. Or...

Müge ÇEVİK 

İbrahim BAĞCI 

“Doğanın sesi olmaya çalışıyorum”

OCAK-ŞUBAT 2019 / AYIN KONUĞU
Kendisini ‘çevreci’ değil ‘doğa dostu’ olarak tanımlasa da televizyonda yayınlanan çevre programları denildiğinde aklımıza ilk gelen isim kuşkusuz Güv...

Müge ÇEVİK 

8 Adet yerli patates çeşidi tescil edildi, 4 çeşit ise yolda

OCAK-ŞUBAT 2019 / BİTKİSEL ÜRETİM
Patates bitkisinin kökeni Güney Amerika’ya ve yaklaşık 8 bin yıl öncesine dayanıyor. İspanyol fatihler sayesinde 16. yüzyılda yalnızca o kıtaya hapsol...

Ercan AKSOY 

Domatesi organik yetiştirdi sihirli bir toza dönüştürdü

OCAK-ŞUBAT 2019 / ÖNDER ÇİFTÇİ
Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı, 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü’ne paralel olarak 2015 yılından bu yana her yıl Girişi...

Müge ÇEVİK - Emine ŞENOL 

Emine YEŞİLÖZ 

Meteorolojik olaylar milyonlarca çiftçiye kısa mesajla bildiriliyor

OCAK-ŞUBAT 2019 / RÖPORTAJ
Biz farkında olsak da olmasak da meteoroloji hayatımızın içinde önemli bir yer tutuyor. Günlük yaşamdan tarım sektörüne, denizcilikten havacılığa, spo...

Canan YALÇIN SEVER 

Dünyanın defne İhtiyacı Anadolu’dan karşılanıyor

OCAK-ŞUBAT 2019 / KAPAK KONUSU
Orman ürünleri, ormanlardan elde edilen odun ve odun dışında kalan diğer ürünler olarak tanımlanıyor. Ormanlar; zengin biyolojik çeşitliliği ve ekosis...

Ayşegül ULUCAN ŞAHİN 

İbrahim BAĞCI 

Orman köylüsüne verilen kredilerin yüzde 98’i faizsiz

OCAK-ŞUBAT 2019 / KAPAK KONUSU
Orman köylüleri, Orman Genel Müdürlüğüne bağlı Orman ve Köy İlişkileri Daire Başkanlığı tarafından sağlanan sosyal ve ekonomik projelerle destekleniyo...

Hülya OMRAK 

Fatih COŞKUN 

Yayladan gelen lezzet tulum peyniri

OCAK-ŞUBAT 2019 / ÖZEL HABER
Ülkemiz doğa, kültür ve sanat zenginlikleriyle benzersiz bir ürün çeşitliliğine sahip. Aynı zamanda, her yörenin, ilin, hatta her ilçenin kendine özgü...

Hüsamettin KURT 

Ormanlar yeryüzünün en önemli karbon yutaklarıdır

OCAK-ŞUBAT 2019 / KAPAK KONUSU
Dünyanın akciğerleri olan ormanlar, biyolojik yaşamın devamını sağlamada kilit taşı. Günden güne orman alanlarının azalması küresel emisyon artışını d...

Canan YALÇIN SEVER 

Orman köylüsü ormanlardan 250 milyon lira gelir elde etti.

OCAK-ŞUBAT 2019 / KAPAK KONUSU
Orman Genel Müdürlüğü Envanter ve Planlama Şube Müdürü Galip Çağatay Tufanoğlu ile odun dışı orman ürünleri,orman köylüsünün bu ürünlerden nasıl fayda...

Ayşegül ULUCAN ŞAHİN 

İbrahim BAĞCI 

Bakanlığın verdiği eğitimlerle meslek ediniyorlar

OCAK-ŞUBAT 2019 / ÖZEL HABER
Ham maddesi kimi zaman taş, toprak, ağaç, ahşap, metal ya da kumaş olan geleneksel el sanatları, insanlık var olduğundan beri tabiat şartlarına bağlı ...

Murat ÖZKAN 

Zamanın eskitemediği tat: Boza

OCAK-ŞUBAT 2019 / ÖZEL HABER
Tarihi yüzyıllar öncesine dayanan ve geleneksel Türk içeceği olarak anılan boza, kültürel bir içecek olmanın yanı sıra içeriğindeki zengin vitamin ve ...

Ayşegül ULUCAN ŞAHİN 

Islah ile kültür ırklarının popülasyonunda artış yaşandı

OCAK-ŞUBAT 2019 / HAYVANCILIK
Hayvanların verim özelliklerinden daha fazla faydalanabilmek amacıyla yapılan ıslah çalışmaları ülkemizde son teknolojiler kullanılarak gerçekleştiril...

Hülya OMRAK 

İbrahim BAĞCI 

Bitkisel orman atıkları enerjiye dönüştü

OCAK-ŞUBAT 2019 / ÖZEL HABER
Tarım ve Orman Bakanlığı çevreye duyarlı enerjilerin kullanımını artırmak için örnek projeleri bir bir hayata geçiriyor. İlk olarak Eskişehir Orman Fi...

Canan YALÇIN SEVER 

Isparta’nın yöresel lezzeti: kabune

OCAK-ŞUBAT 2019 / ANADOLUNUN TADI TUZU
Isparta, ağız tadına düşkün olanlar için eşsiz lezzetler sunuyor....

Gülhan ALTUNTAY 

Tarım eğitimi tekrar modellenebilir

OCAK-ŞUBAT 2019 / ÖZEL HABER
Türkiye’de 39 üniversitede 5 bine yakın öğrenci Ziraat Fakültelerinde öğrenim görüyor. Tarımın yönetimi, geliştirilmesi ve yeniliklerle buluşturulması...

Ayşegül ULUCAN ŞAHİN 

Türk kültürünün asil sanatı çinicilik

OCAK-ŞUBAT 2019 / EL SANATLARI
Orta Asya’dan Osmanlı’ya ve Osmanlı’dan da günümüze ulaşan; Bursa, İznik ve Kütahya şehirleriyle bizi dünyada temsil eden en önemli ve köklü sanatlar...

Hilal DOĞAN 

Miras ve mirasçılığa dair merak ettikleriniz

OCAK-ŞUBAT 2019 / TARIM HUKUKU
Kişinin ölümüyle birlikte mirasçılar arasında mirasın paylaşılması sorunu sıklıkla rastlanan bir durumdur. Mirastan mal kaçırma (muris muvazaası), mir...

Merve TÜRKMEN KAPLAN 

Tarımsal üretimde yeni sistem: Dikey seralar

OCAK-ŞUBAT 2019 / BİTKİSEL ÜRETİM
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütüne (FAO) göre, 2050 yılında dünya nüfusunun üç kat artacağı, aynı zamanda şehirleşmenin de artacağı (kentli nü...

Kerim ÜSTÜN - Şevket KALANLAR 

Bozkırın çocukları: anadolu yaban koyunu

OCAK-ŞUBAT 2019 / ENDEMİK TÜRLER
Koyun kelimesi akla yaban sıfatını getirmesede, onlar gerçek anlamıyla yaban. Anadolu’nun ortasındaki bozkırlarda binlerce yıldır yaşıyorlar. Nesli te...

Murat ÖZKAN 

Elektrik yükü miktarı ve eşitliği ile dünyanın en iyi ilaçlama makinesi

OCAK-ŞUBAT 2019 / TARIM TEKNOLOJİLERİ
Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Agrotek Firması ve ESS Firması ortak bir çalışmayla ilaç kalıntısını en aza indiren elektrostatik ilaçlama makinesi...

Hülya OMRAK 

Tarım Kitaplığı

OCAK-ŞUBAT 2019 / TARIM KITAPLIĞI
‘Su Kirliliği’, ‘Mevsiminde yemek’ , ‘Türkiye Ormancılık Tarihi’...

Argan ağacı kooperatifi

OCAK-ŞUBAT 2019 / DÜNYADAN KOOPERATİFÇİLİK HİKAYELERİ
Ormanlar içinde barındırdıkları endemik türler ve tıbbi aromatik bitkiler ile aslında bir şifa kaynağıdır. Bu hikayemize konu olan “argan ağacı” da bu...

Dr. M. Erhan EKMEN 

At mezarları ve türbeleri

OCAK-ŞUBAT 2019 / TARİHTEN NOTLAR
At mezarları geleneği, dini olmayıp kültürel yapıyla ilgilidir. Daha çok Orta Asya geleneğinden devralınan bir alışkanlıktır. ...

Hasan SOYDAN 

Ormanların yaşam gücü

OCAK-ŞUBAT 2019 / YAPRAK
Ormanlar, güzelim yaşam alanları. Evliya Çelebi, Anadolu’nun tarihte nasıl bir orman bölgesi olduğunu, ilginç benzetmelerle anlatır. Binbir canlının e...

Günay GÜNER 

Ne nedir?

OCAK-ŞUBAT 2019 / BİLGİ BANKASI
Koli basili nedir? Listeria, Stafilokok, Campylobacter, Noro Virüs nedir?...