"1,5 Milyar liralık hibe paketini üreticimize sunuyoruz"

MART-NİSAN 2019 / HABER
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Adnan Menderes Üniversitesinde, Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunca (TKDK) düzenlenen IPARD...

Bitkisel protein zengini mantar etin yerine geçmez

MART-NİSAN 2019 / KAPAK KONUSU
Mantar; düşük kalorisi, vitamin ve mineral içeriğiyle sağlıklı beslenmek isteyenlerin tercihi. Ankara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğreti...

Hülya OMRAK 

İbrahim BAĞCI 

Midye çiftlikleri hem sağlıklı midye sağlıyor hem de denizleri temizliyor

MART-NİSAN 2019 / RÖPORTAJ
Denizler aslında karalardan çok daha zengin bir biyoçeşitliliğe sahip. Dünyada gıda ihtiyacının artmasının yanında, yeterli ve sağlıklı beslenme bilin...

Murat ÖZKAN 

İbrahim BAĞCI 

Doğadaki insan Serdar Kılıç “Tabiatla bağımızı yeniden kurmalıyız"

MART-NİSAN 2019 / AYIN KONUĞU
Dergimizin bu sayısındaki konuğu TRT Haber’de hazırladığı Doğadaki İnsan belgeseliyle tanıdığımız Serdar Kılıç. Doğadaki insanın yalnızca yaşam mücade...

Müge ÇEVİK 

“Doyduğumuz topraklarda kalkınmanın vakti geldi”

MART-NİSAN 2019 / ÖNDER ÇİFTÇİ
8 Mart Dünya Kadınlar Günü her yıl tüm dünyada çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Ülkemizde de emekçi kadınların başarı dolu hikayeleri her geçen gün a...

Ayşegül ULUCAN ŞAHİN - Melda KAPLAN ÇUKURLUÖZ 

Kaynaktan kullanıcıya ulaşana kadar suyun yarısından fazlası kaybediliyor

MART-NİSAN 2019 / GÜNDEM
Kişi başına düşen yıllık su miktarına göre, ülkemiz su azlığı yaşayan bir ülke konumunda. Gelecekte de su sıkıntısı çeken ve su stresi yaşayabilecek b...

Murat ÖZKAN 

İbrahim BAĞCI 

“Mantarcılık sektörü son 10 yılda daha da gelişti”

MART-NİSAN 2019 / KAPAK KONUSU
Bitkisel üretimde sebze grubunda değerlendirilen yenilebilir mantarlar, çok eski zamandan beri bilinen bir besin maddesi olmasına rağmen, kültür bitki...

Müge ÇEVİK 

İbrahim BAĞCI 

Dünya pazarlarında değerli olan mantarlar ülkemizde de yetişiyor

MART-NİSAN 2019 / KAPAK KONUSU
İsviçre Sağlık Bakanlığı yabancı mantar uzmanlığı sertifikasını dünyada veren tek yer. Ülkemizde de bu sertifikaya sahip olan tek kişi Jilber Barutçiy...

Hülya OMRAK 

Türk mercimeğinin demir oranı yüksek

MART-NİSAN 2019 / BİTKİSEL ÜRETİM
Dünya mercimek üretiminde üçüncü sırada yer alan ülkemizde, kırmızı ve yeşil mercimekte yeni çeşitlerin geliştirilmesi ve ıslah çalışmaları sürüyor. B...

Müge ÇEVİK 

Türkiye’nin mantar başkenti: Korkuteli

MART-NİSAN 2019 / KAPAK KONUSU
Kültür mantarı tüketimi günümüzde ormanlarda doğal olarak yetişen mantarın yerini almış durumda. Dünya üzerinde üretimi çok da geçmişe dayanmayan kült...

Ayşegül ULUCAN ŞAHİN 

“Büyükbaş hayvan varlığı bakımından Avrupa’da ikinci sıradayız”

MART-NİSAN 2019 / HABER
Bakan Pakdemirli: Buradaki en büyük başarı, üreticinin başarısı. Destek bizden, çaba ve başarı sizden. Süt sığır varlığında Avrupa Birliği’nde birin...

“Ormancı yazın kor, kışın kar üzerindedir”

MART-NİSAN 2019 / RÖPORTAJ
Ağaçlar yandığı zaman benim canım yanıyor. Yangın anında hiçbir şey düşünmüyorsunuz. Bir an önce oraya varmak, bir an önce müdahale etmek istiyors...

Canan YALÇIN SEVER 

Fatih COŞKUN 

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 99. yıl dönümünde: çocuk gözüyle köy hayatı

MART-NİSAN 2019 / GÜNDEM
Onlar, gözlerinde parlayan ışıkla, yüreklerinde çarpan öğrenme coşkusuyla Sarayköy Hamdi Eriş İlköğretim Okulunun 4-A sınıfı öğrencileri. “Köyde yaşam...

Ayşegül ULUCAN ŞAHİN 

İbrahim BAĞCI 

Halk sağlığının teminatı veteriner hekimler

MART-NİSAN 2019 / GÜNDEM
Veteriner hekimlik; başta hayvan sağlığı olmak üzere, sağlıklı çevre, sağlıklı gıda, sağlıklı insan, sağlıklı toplum aşamalarının tamamında yer alan t...

Hülya OMRAK 

Dünyada ve ülkemizde mantar üretici örgütleri

MART-NİSAN 2019 / KAPAK KONUSU
Mantar üreticileri ağırlıklı olarak 1163 sayılı Kanun’a istinaden kurulan kooperatifler altında faaliyet göstermekte. Bursa, Samsun, Konya, Kayseri, ...

Dr. M. Erhan EKMEN 

Atalık mı yoksa

MART-NİSAN 2019 / EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Gastronomideki hızlı değişimler ve trendler zamanla insanın bitkilerle ve tarımsal faaliyetle olan ilişkilerini etkiledi. Moleküler mutfak, füzyon mut...

Mine ATAMAN 

Işığın cam ile dansı vitray

MART-NİSAN 2019 / EL SANATLARI
Vitrayı var eden, ona anlamını veren şey camdır. Ham maddesi kum, kil ve toprak olan “cam” var olalı beri bahsedebiliriz bu sanattan. Oldukça eski bir...

Hilal DOĞAN 

İbrahim BAĞCI 

Ormanların hayaleti vaşaklar

MART-NİSAN 2019 / ENDEMİK TÜRLER
Görme duyuları çok gelişmiştir. Vaşaklar yaklaşık 75 metreden bir fareyi bile görebilmektedir. Güçlü bacaklara sahip olması nedeniyle olağanüstü bir a...

Murat ÖZKAN 

Bursa şeftalisi Çin Pinggu şeftalisine karşı

MART-NİSAN 2019 / ÖZEL HABER
Coğrafi işaretlerin markalaşmasında temel parametreleri kısaca şöyle kategorilendirebiliriz: 1- Benzersiz üretim/yapım geleneği 2- Yüksek kaliteli ha...

Kemal ÇİFÇİ 

Verimli tarım arazisine sahip olmak bir ülkenin dünü, bugünü ve geleceğidir

MART-NİSAN 2019 / RÖPORTAJ
Gıda asla son bulmayacak bir ihtiyaç olduğundan verimli tarım arazisine sahip olmak da ülkeler için stratejik bir öneme sahip. Bu noktada arazi yöneti...

Canan YALÇIN SEVER 

Mehmet OĞUZ 

Türkiye soyada verim açısından dünyada ilk sıralarda

MART-NİSAN 2019 / BİTKİSEL ÜRETİM
Türkiye soya üretimi açısından dünyada önemli bir potansiyele sahip olmamakla birlikte, birim alandan alınan verimde dünyada ilk sıralarda geliyor. ...

İlkay UÇUM - Lütfi KORKUT 

Tarımda hassas mıyız?

MART-NİSAN 2019 / TARIM TEKNOLOJİLERİ
Son yıllarda özellikle gelişmiş ülkelerde bilgi teknolojilerinin ilerlemesiyle üretimde kalite ve verimin artırılmasına çalışılırken mümkün olduğunca ...

Ayla YENİKALE  - Fatih BOZGEYİK 

Geliştirilen etçi yerli ırklarla et verimi artırılıyor

MART-NİSAN 2019 / HAYVANCILIK
Kırmızı et ihtiyacının önemli bir kısmını büyükbaş hayvanlardan sağlayan Türkiye’de etçi sığırların geliştirilmesi ve sayılarının artırılması noktasın...

Hülya OMRAK 

Gece boyu bekleyişin lezzetli sonu: Muğla kebabı

MART-NİSAN 2019 / ANADOLUNUN TADI TUZU
Muğla kebabı, kahvaltı kebabı, sulu kebap gibi isimlerle de anılan bol etli bir çorbaya yer verdik bu sayımızda. Yıllar önce Muğla’da yaşayan bir kasa...

Nurgül AKDAĞ ÇİLOĞLU 

Erkan KARTAL 

Tarım ilaçlarını kullanırken su kaynaklarını kirletmeyelim

MART-NİSAN 2019 / ÖZEL HABER
Su kaynaklarının sürdürülebilirliği su kaynaklarını kirletmemekten geçiyor. Su kaynakları kirliliğinin en önemli nedenlerinden biri de tarımsal üretim...

Canan YALÇIN SEVER 

Tarımda yayımcıların ve kooperatiflerin önemi

MART-NİSAN 2019 / DÜNYADAN KOOPERATİFÇİLİK HİKAYELERİ
Bu sayıda sizlere Amerika Birleşik Devletleri’nde organik tarımla uğraşan çiftçilerin hikayesini aktaracağım. Organik tarımda karşılaştıkları sorunlar...

Dr. M. Erhan EKMEN 

Göbeklitepe ve tarım

MART-NİSAN 2019 / YAPRAK
Göbeklitepe, ortaya çıkarılan kazıbilimsel (arkeolojik) buluntularıyla dünya bilim gündemine oturdu. Göbeklitepe, Şanlıurfa ilinin yaklaşık olarak 22 ...

Günay GÜNER 

Zeki, dayanıklı ve gösterişli Arap Atı

MART-NİSAN 2019 / TARİHTEN NOTLAR
Atın Türk kültür tarihinde çok önemli bir yeri vardır. Bazı araştırmacılara göre atı ilk ehlîleştiren, bazılarına göre de ehlileştirerek ilk kullanan ...

Hasan SOYDAN 

Tarım Kitaplığı

MART-NİSAN 2019 / TARIM KITAPLIĞI
‘Osmanlı’da Toprak Mülkiyeti ve Ticari Tarım’, ‘Mantar Yetiştiriciliği’ , ‘Hayvanlar Toplantısı’ ...

Hilal DOĞAN 

Ne nedir?

MART-NİSAN 2019 / BİLGİ BANKASI
Alçak basınç, yüksek basınç merkezi, don olayı, hortum, sağanak yağış, sis, pus nedir?...

Düzbağ İçme Suyu Projesi’nde sona doğru

MART-NİSAN 2019 / TARIM HABER
Düzbağ Projesi’nde, içme suyu ilk aşamada nehirden regülatör vasıtasıyla alınacak; projenin tamamlanmasıyla da Gaziantep yüzde 75 oranında daha uy...