TEMMUZ-AĞUSTOS 2025 / TARIM KITAPLIĞI
Tarım Kitaplığı
Hayvancılık, Türkiye’nin önemli nohut çeşitlerinin başlıca vasıfları üzerinde araştırmalar, Yasemin Çiçek Esansları (Elde Edilmesi, Özellikleri, Kullanılması)
HAYVANCILIK
Kendi döneminin bir duayeni olan Prof. Dr. Orhan Düzgüneş tarafından kaleme alınan kitap, hayvancılığın doğru şekilde uygulanması ve bunun takibinde yardımcı olması amacıyla yazılmış. Yazara göre “ziraat işletmesinde hayvancılığa verilecek yeri ve önemi tayin ve tespit etmek, işletmedeki tabii ve iktisadi şartlara uygun hayvan cinsini ve ırkını seçmek ve teknik bilgilerin tatbikinde iktisadilik prensiplerine riayet etmek” son derece zordur ve bu sağlanabildiğinde hayvancılık adına ciddi bir yol kat edilmiş demektir.
İlk olarak 1967 yılında yayınlanan kitap hayvancılık konusunda yazılmış en kapsamlı ve bilgilendirici eserler arasında olmakla birlikte kılavuz niteliğindedir. Tarım Bakanlığı Yayınlarından çıkmış olan eser 295 sayfadan oluşmakta.
TÜRKİYE’NİN ÖNEMLİ NOHUT ÇEŞİTLERİNİN BAŞLICA VASIFLARI ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR
Mercimekten sonra kurağa ve sıcağa en dayanıklı yemeklik baklagil bitkisi nohut hakkında yazılmış ilk eserlerden biridir. Kitapta; nohudun bilmediğimiz özellikleri ve neden yetiştirilmesi lazım geldiği anlatılmaktadır. Yazar, nohudun hem insan gıdası hem sanayi ham maddesi hem de hayvan yemi olması gibi muhtelif yönlerden büyük önem taşımasına rağmen fazla ihtimam istemeyen ve kökleriyle toprağı zenginleştiren bu bitkinin, dünyada üzerinde az durulmasını eleştirmiştir.
Üç bölümden müteşekkil eserin birinci bölümünde, nohudun Türkiye’deki ekonomik değeri, nohuttan faydalanma şekilleri, nohut ziraatının tarihçesi, bitkiler âlemindeki yeri ve önemi aktarılmıştır. Kitabın ikinci bölümünde; nohudun nasıl temin edilebileceği, tasnifi ve yetiştirme usulü anlatılmıştır. Üçüncü bölümde ise Türkiye nohutlarının başlıca morfolojik ve biyolojik vasıfları ile fiziksel ve kimyasal karakterlerine yönelik yapılmış araştırmalar paylaşılmıştır. 107 sayfadan oluşan kitap, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınlarından çıkmış.
YASEMİN ÇİÇEK ESANSLARI (Elde Edilmesi, Özellikleri, Kullanılması)
Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği, Yağ Teknolojisi uzmanı bir akademisyen tarafından hazırlanan kitapta; dünya parfümeri endüstrisinin temel malzemelerinden yasemin çiçeği tanıtılarak “önemli yasemin türleri, elde edilme yöntemleri, fiziko-kimyasal özellikleri, yasemin çiçek yağının kimyasal yapısı ve yasemin çiçek yağının kullanılması” tablo ve resimler eşliğinde anlatılıyor.
Yasemin yağının elde edilme yöntemlerinin (su buharı distilasyonu, anflöraj, solvent ekstraksiyon) detaylı olarak aktarıldığı kitapta, bir zamanlar yurdumuzda parfüm için yasemin tarımı yapılan Alanya’ya da yer verilmiş. Yörede bulunan yasemin plantasyonu ve bir konkret esans fabrikasının da bahsi geçmekte. Antalya’da da çiçek ve nebatat esansları üretimi için bir anonim şirketi (URCU-1977) kurulduğundan bahseden yazar, Antalya’da yasemin üretimine 1966’da başlandığı bilgisini de paylaşmış. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları tarafından neşredilmiş.