Kooperatifçilikte zoru başaran kadınlar

EYLÜL-EKİM 2018/ ÖZEL HABER
15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü ve 21 Aralık Dünya Kooperatiçilik Günü vesilesiyle hem kadın hem kooperatif kavramlarını kapsayan bir dosya ça...

Türkşan KARATEKİN

Erdoğan ARIKAN “Sağlıklı tarım, sağlıklı bir hayat ve gelecek de...

EYLÜL-EKİM 2018/ AYIN KONUĞU
Dergimizin bu sayıdaki konuklarından biri de kendine özgü maç anlatımları ve sunduğu spor programları ilgiyle izlenen TRT Spor Spikeri Erdoğan Ar...

Müge ÇEVİK

Mehmet OĞUZ

Bal üretiminde dünya ikincisiyiz

EYLÜL-EKİM 2018/ KAPAK KONUSU
Bitki ve arı ırkı çeşitliliği bakımından son derece zengin olan ve bu özelliğiyle diğer ülkelerden daha avantajlı konumda bulunan ülkemiz, kovan ...

Müge ÇEVİK

İbrahim BAĞCI

Milli parklarımızı koruyarak vatandaşın hizmetine sunuyoruz

EYLÜL-EKİM 2018/ ÖZEL HABER
Spot Nadir bulunan tabii ve kültürel kaynak değerleri nedeniyle koruma altında olan ya da dinlenme ve turizm alanlarına sahip tabiat parçaları “m...

Ercan AKSOY

İbrahim BAĞCI

İbn-i Sina’nın reçetesi sülükler

EYLÜL-EKİM 2018/ HAYVANCILIK
: Avrupalıların ‘canlı eczane’ diye niteledikleri bu zararsız omurgasız hayvan sülük; dış görünüş olarak, koyu renkte ve halkalardan oluşan bir y...

Hilal DOĞAN

İbrahim BAĞCI

Bakan Pakdemirli: “Yangına müdahale süresini 10 dakikaya indirdik...

EYLÜL-EKİM 2018/ HABER
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli İzmir Kemalpaşa’da bulunan Orman Yangını İlk Müdahale Merkezini ziyaret etti. Bakan Pakdemirli, burada orm...

Bal bağışıklık sistemini güçlendiriyor

EYLÜL-EKİM 2018/ KAPAK KONUSU
: Bal yüzyıllardır kullanılan ve aynı zamanda sağlık açısından faydaları olan bir besin. Ülke olarak tüketiminde dünya ortalamasının altında kals...

Canan YALÇIN SEVER

İbrahim BAĞCI

GDO’suz pamuk üreten nadir ülkelerdeniz

EYLÜL-EKİM 2018/ BİTKİSEL ÜRETİM
Pamuk hem dünya için hem de ülkemiz için çok önemli bir katma değer ve ham madde kaynağı. Birçok sanayi kolunun girdisi olan pamuk, özellikle tek...

Canan YALÇIN SEVER

Coğrafi işaret, sizi marka yapmaz

EYLÜL-EKİM 2018/ ÖZEL HABER
Tarımda markalaşma, birçok ürünün üretiminde dünya lideri olan ülkemizde, üzerinde düşünülmesi ve harekete geçilmesi gereken en önemli konulardan...

Müge ÇEVİK

Doğal bitki varlığımız bal kalitemizi artırıyor

EYLÜL-EKİM 2018/ KAPAK KONUSU
: Altmış binin üzerinde kayıtlı üreticisiyle, hemen her bölgesinden elde edilen birbirinden çeşitli ürünleriyle Türkiye, tam bir bal cenneti. Çoğ...

Hülya OMRAK

İbrahim BAĞCI

Arılar bitkisel üretimde verimi artırıyor

EYLÜL-EKİM 2018/ KAPAK KONUSU
: Arıcılık ve bal üretiminde önemli bir konumda olan ülkemizde konuya yönelik araştırmalara da büyük önem veriliyor. Ordu’daki Arıcılık Araştırma...

Müge ÇEVİK

Bala dışarıdan herhangi bir madde ilave edilmesi yasak

EYLÜL-EKİM 2018/ KAPAK KONUSU
: Balın üretimi ve satışı konusundaki standartlar Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çıkarılan Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği ile belirleniyor. B...

Canan YALÇIN SEVER

Ormanlardan bal damlıyor

EYLÜL-EKİM 2018/ KAPAK KONUSU
: Ormanların ve ormancılığın en önemli çıktılarından biri olan arıcılığın geliştirilmesi, bal üretim miktarının ve kovan başına düşen bal verimi...

Canan YALÇIN SEVER

Eski uygarlıklardan günümüze kadar yaşayan gelenek: Anadolu’da ba...

EYLÜL-EKİM 2018/ ÖZEL HABER
Anadolu’da bağ bozumundan sonra kalan üzümleri isteyenlerin serbestçe toplamasına “başaklama” denir. Başaklama, konu komşunun ve özellikle çocukl...

Rüstem CANGİ

Dünyada ve ülkemizde bal üretici örgütlenmesi

EYLÜL-EKİM 2018/ KAPAK KONUSU
Yeryüzünde yaşamın devam etmesinde kilit rolü olan arıların insanlara en tatlı hediyesi olan bal, şifa kaynağı bir gıda.

Dr. M. Erhan EKMEN

Kendisini ve köyünü dönüştüren kadın Zümran Ömür

EYLÜL-EKİM 2018/ ÖNDER ÇİFTÇİ
Türkiye onu sosyal medyada yayılan ve milyonlarca kez izlenen, Fransızca konuştuğu bir video ile tanıdı. Kars Boğatepeli Zümran Ömür öz güveni, k...

Müge ÇEVİK- Çiğdem SEVİNDİ

Erhan ULUÇAY

İklim değişikliği bitki hastalıklarının artmasına neden oluyor

EYLÜL-EKİM 2018/ EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
İklim değişikliği günümüzün en önemli çevresel sorunlarının başında gelmektedir. Sera gazları, su buharı, karbon dioksit, metan, azot dioksit, hi...

Doç.Dr.Birol AKBAŞ AKBAŞ

Domatesin özü, yemeklerin lezzeti: salça

EYLÜL-EKİM 2018/ RÖPORTAJ
Belli bir olgunluğa erişmiş domates ve kırmızı biberin, bazı metotlarla özünün koyulaştırılması ile salça meydana gelir. İçerisinde yağ bulunmaya...

Hilal DOĞAN

İbrahim BAĞCI

Evlerde küçük ambalajlı salça kullanmak daha mantıklı

EYLÜL-EKİM 2018/ RÖPORTAJ
Sektörde faaliyet gösteren firmalardan Akfa Salça’nın Genel Koordinatörü ve Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Tok’tan salça sektörü üzerine kısa bi...

Hilal DOĞAN

İbrahim BAĞCI

Lüle taşı Eskişehir’in beyaz altını, diğer adıyla deniz köpüğü

EYLÜL-EKİM 2018/ EL SANATLARI
Ham maddesi sepiyolit kili olan ve maden literatüründe ‘sepiyolit’ olarak geçen, Eskişehir taşı da denilen ‘lüle taşı’, beyaz renkli, oldukça haf...

Hilal DOĞAN- İlkay Mustafa GÜNEŞ

Serkan Mehmet ÇOBANOĞLU- Murat HARMAN

Türkiye’de bir ilk otomatik şanzımanlı çapa makinesi

EYLÜL-EKİM 2018/ TARIM TEKNOLOJİLERİ
Türk çiftçisi zaman içerisinde tarıma yeni kazandırılan teknolojilerle üretimi daha kolay ve sorunsuz yapma yöntemleriyle tanışıyor. Anadolu Moto...

Hülya OMRAK

Kurak ve yarı kurak alan peyzajı XERİSCAPE

EYLÜL-EKİM 2018/ ÖZEL HABER
Xeriscape, klasik peyzaj anlayışından farklı olarak kurak ve yarı kurak alanların peyzajını ifade eder. Bu peyzaj anlayışıyla su, zaman, para tas...

Faruk YILMAZ

Bursa’dan hünkar sofralarına uzanan lezzet hünkar beğendi

EYLÜL-EKİM 2018/ ANADOLUNUN TADI TUZU
Hünkar beğendi günümüzde Osmanlı mutfağı denildiğinde ilk akla gelen yemeklerden. İskender kebabıyla, İnegöl köftesiyle meşhur olan Bursa’nın bir...

Özlem Duman

Olağanüstü kazandırıcı zaman aşımı yolu ile taşınmaz mülkiyetinin...

EYLÜL-EKİM 2018/ TARIM HUKUKU
Taşınmaz mülkiyetinin olağanüstü zaman aşımı ile ilgili hükümler, 4271 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 713. maddesinde yer bulmaktadır. Bir taşınma...

Merve TÜRKMEN KAPLAN

Volkanik dağın eteklerinden dünyaya bal satıyorlar

EYLÜL-EKİM 2018/ DÜNYADAN KOOPERATİFÇİLİK HİKAYELERİ
Dünya bal üretiminde Meksika, ABD’den sonra 6. sırada yer alıyor. Ülkede en önemli sorun olan düşük kaliteli üretim, kooperatiflerin sertifikalı ...

Dr. M. Erhan EKMEN

Türk ulusunun egemenlik kararı cumhuriyet

EYLÜL-EKİM 2018/ YAPRAK
Ulus devletlerin temel düşünsel kaynağı 1789 Fransız Devrimi aynı zamanda monarşilerin, derebeylik kökenli rejimlerin çöküşü; bireyin öne çıktığı...

Günay GÜNER

Topkapı sarayı’nda saban, ahır ve gül bahçesi

EYLÜL-EKİM 2018/ TARİHTEN NOTLAR
Osmanlı Devleti’nin ekonomisinin temelini toprak üzerindeki iktisadi faaliyetlerin bütünü olan tarım teşkil etmiştir. Tarımsal faaliyetlerden eld...

Hasan SOYDAN