“Kışlık sebzede yerli tohum kullanımını artırcağız”

KASIM-ARALIK 2019/ HABER
Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından yürütülen ve TÜBİTAK tarafından desteklenen “Kışlık Sebze Yetiştiriciliği...

2023 yılına kadar atıl arazileri üretime kazandıracağız

KASIM-ARALIK 2019/ KAPAK KONUSU
Yıldan yıla artan nüfusun beslenme gereksinimi ve refah seviyesinin yükselmesine bağlı olarak tüketim alışkanlıklarının değişmesi, gıda ihtiyacı...

Murat ÖZKAN

Mehmet OĞUZ

Toprak koruma kanunu ile toprak kayıpları azaldı

KASIM-ARALIK 2019/ KAPAK KONUSU
Yaklaşık 24 milyon hektar tarım arazisi bulunan ülkemizde tarım alanlarının kaybedilmesinin önüne geçmek için ciddi yasal düzenlemeler bulunuyor....

Hülya OMRAK

Mehmet OĞUZ

Kış aylarında nasıl beslenmeliyiz?

KASIM-ARALIK 2019/ RÖPORTAJ
Kış mevsimiyle birlikte, hastalık mevsimi de başlamış oluyor. Peki bağışıklık sistemimizi güçlendirerek hastalıklardan mümkün olduğunca uzak dur...

Müge ÇEVİK

Yerli muzlar dünya standartlarında

KASIM-ARALIK 2019/ BİTKİSEL ÜRETİM
Yetiştirilme koşulları açısından Türkiye’de üretimi dar bir alana sahip olsa da son yıllarda örtüaltında muz yetiştiriciliği hızla artıyor. Muza ...

Ayşegül ULUCAN ŞAHİN

Arazi varlığının el değiştirmesi kırsalı dönüştürüyor

KASIM-ARALIK 2019/ KAPAK KONUSU
Yaşam kaynaklarımızdan biri olan toprak, binlerce yıldır tarım ürünleriyle insanlığa eşsiz bir hizmet sunuyor. Toprağın metalaşması toplumların s...

Son 17 yılda keçi varlığında % 60 artış yaşandı

KASIM-ARALIK 2019/ HAYVANCILIK
Geçmiş dönemlerde Türkiye keçi varlığında düşüşler yaşanmış olsa da son 17 yıldır keçi varlığımız 6 milyon 780 bin baştan, 11 milyon 367 bin başa...

Canan YALÇIN SEVER

Doğanın resimdeki en gerçek hali bilimsel bitki ressamlığı

KASIM-ARALIK 2019/ BU BİR İNSAN HİKAYESİDİR
Bilimsel Bitki Ressamlığı, bitkilerin, karakteristik özelliklerini vurgulayarak, gözlem ve disiplinle harmanlandığı bir bilim-sanat dalıdır. Ulus...

Dilayda TURGUT

İbrahim BAĞCI

Uyum sürecinde çiftçimizi zorlamayacak adımlar atıyoruz

KASIM-ARALIK 2019/ RÖPORTAJ
AB ile müzakereler 35 fasılda yürütülürken Tarım ve Orman Bakanlığının doğrudan sorumlu olduğu iki fasıl bulunuyor. Uyum süreci kapsamında bugüne...

Hülya OMRAK

İşlemesiz tarım çiftçinin maliyetlerini düşürüyor

KASIM-ARALIK 2019/ ÖZEL HABER
İşlemesiz tarım, toprak-su kayıplarının önlenmesi, ürün veriminde artış gibi nedenlerle son yıllarda üzerinde daha çok durulan ve yaygınlaşması i...

Müge ÇEVİK

En çok starking ve golden üretiyoruz

KASIM-ARALIK 2019/ BİTKİSEL ÜRETİM
Elma 7’den 70’e herkesin severek tükettiği meyvelerden. Türkiye de önemli elma üreticilerinden biri olarak dünya piyasalarında kendine yer buluyo...

Canan YALÇIN SEVER

Bir anadolu âdeti: yorgancılık

KASIM-ARALIK 2019/ EL SANATLARI
Yorgan gece uyurken ısınmak ve örtünmek için iki kumaşın arasına yün, pamuk gibi doğal malzemeler doldurularak dikilen, dikerken de kültürümüze h...

Hilal DOĞAN

Mehmet OĞUZ

Truva Kardeleni

KASIM-ARALIK 2019/ ENDEMİK TÜRLER
Ülkemizde bulunan 4 bine yakın endemik bitki türünden bir tanesi Çanakkale yöresinde yetişen Truva Kardeleni’dir (Galanthus trojanus). Lokal bir ...

Murat ÖZKAN

Denizler 7/24 izlenecek

KASIM-ARALIK 2019/ EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Su ürünleri, kaliteli hayvansal protein kaynağı olarak dünya tüketim taleplerinde her zaman önde olmuştur. Balık arzı, geçmişte büyük ölçüde avcı...

Dr. Ali AYAR- Erdinç VESKE

Ekolojik köprüler hayvanların hayatını kurtaracak

KASIM-ARALIK 2019/ RÖPORTAJ
Türkiye’de son dönemde ulaşım ağının geliştirilmesine yönelik birçok proje hayata geliştirildi. Aynı şekilde elzem olan enerji ihtiyacı için de ç...

Murat ÖZKAN

Arapgir mor reyhanı’nın başarı öyküsü

KASIM-ARALIK 2019/ BİTKİSEL ÜRETİM
Kültürel kodlar sosyolojinin olduğu kadar pazarlama iletişiminin temel hareket noktalarından biridir. Kültürel kod satın alma davranışlarımızda v...

Kemal ÇİFÇİ

Güçlü bir tarım için güçlü kooperatifçilik

KASIM-ARALIK 2019/ GÜNDEM
Kendi kendine yardım ile sorunların üstesinden gelme yöntemi olan kooperatifçilik, bugün dünyanın en yaygın örgütlenme biçimi haline gelmiştir. İ...

Dr. M. Erhan EKMEN

Kırsal kültürde anaların dili

KASIM-ARALIK 2019/ YAPRAK
Dil yalnızca bir iletişim aracı değildir. Dil çağrışımlar, anılar, imgeler birikimidir. Dil düşüncedir. Düşüncenin oluştuğu başlıca yerdir, aland...

Günay GÜNER

Ağacin tepesine çıkar sabahtan akşama kadar türkü okurdum

EYLÜL-EKİM 2019/ AYIN KONUĞU
60 yıllık kocaman bir sanat hayatı, türkülere adanmış bir ömür... Bedia Akartürk... Güzel sesi ve enerjisiyle gönüllere taht kurmuş bir isim. Kü...

Canan YALÇIN SEVER

Bin 435 adet yerli üzüm çeşidi milli koleksiyon bağı’nda

EYLÜL-EKİM 2019/ KAPAK KONUSU
Bağcılık Anadolu toprakları için yalnızca ekonomik bir uğraş değil, aynı zamanda sosyolojik ve kültürel devamlılığı sağlayan bir faaliyet. Bağcıl...

Murat ÖZKAN

Çocuklar her öğünde temel besin gruplarını tüketmeli

EYLÜL-EKİM 2019/ GÜNDEM
Her yıl 16 Ekim tarihi “Dünya Gıda Günü” olarak kutlanıyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) doğum günü de sayılan gün kapsamı...

Ayşegül ULUCAN ŞAHİN

"Gençlere köprü olmaya çalışıyorum"

TEMMUZ-AĞUSTOS 2019/ AYIN KONUĞU
Türk Halk Müziğinin önemli temsilcilerinden. Türkülere gönül vermiş. Neşeli ve enerjik halleriyle ekranlardan tanıdığımız genç yaşlı herkese tür...

Canan YALÇIN SEVER

Organik tavukçuluk nedir, ne değildir?

TEMMUZ-AĞUSTOS 2019/ TARIM EKONOMISI
Alternatif bir üretim tekniği olarak ortaya çıkan organik tarım, ülkemizde ilk olarak seksenli yılların ortalarında Avrupalı alıcılardan gelen ta...

Dr. Ali Kemal ÖZTÜRK

Anadolu’nun ortak dili Turnalar

TEMMUZ-AĞUSTOS 2019/ ENDEMİK TÜRLER
Anadolu coğrafyasının en eski yerlilerinden olan turnalar, binlerce yıldır bu topraklarda yaşam süren insanlarla ilişkisini de hep devam ettirmiş...

Murat ÖZKAN

Hedefimiz sulanabilir tarım alanlarının tamamını suyla buluşturma...

MAYIS-HAZİRAN 2019/ KAPAK KONUSU
Su, insan hayatının olmazsa olmazı. İçilebilir suyun yanı sıra, tarımda kullanılan suyun önemi de bir o kadar fazla. Nitekim, ülkemizdeki su kayn...

Ayşegül ULUCAN ŞAHİN

Türkiye’nin en büyük kamu çiftçisiyiz

MAYIS-HAZİRAN 2019/ RÖPORTAJ
Tarihi, Osmanlı Devleti’ndeki haralara kadar uzanan Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM), günümüzde Türk çiftçisinin kaliteli damızlık ve se...

Müge ÇEVİK

Mehmet OĞUZ

Erdal Özyağcılar:“Yemek yapmayı çok seviyorum”

MAYIS-HAZİRAN 2019/ AYIN KONUĞU
“Bizimkiler”in Şükrü’sü, “Şehnaz Tango”nun Muhsin’i, “Yabacı Damat”ın Kahraman’ı, “Elveda Rumeli”nin Sütçü Ramiz’i ve sayamadığımız birçok karakt...

Canan YALÇIN SEVER