TEMMUZ-AĞUSTOS 2025 / ANADOLUNUN TADI TUZU

Kilis’ten şifa deposu Lebeniye çorbası


Müge ÇEVİK    

23.09.2025 


Dergimizin bu sayısında Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin birçok ilinde farklı yorumları bulunan Lebeniye Çorbası’nın Kilis usulü tarifini paylaşacağız. Son derece besleyici ve lezzetli olan bu çorba adeta bir şifa deposu. Siz de Kilis’e gitmeden bu lezzeti tatmak isterseniz işte tarifimiz.

Malzemeler
  •  500 g yağsız kuzu eti 
  • 1 su bardağı nohut 
  • 1 su bardağı pirinç 
  • 2 kg koyun yoğurdu 
  • 1 çorba kaşığı nane
  • 1 yumurta 
  • 1 çorba kaşığı un veya nişasta 
  • 3 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Haber Görseli

Lebeniye Çorbası Nasıl Yapılır?

Yemeğe başlamadan 4-5 saat önce yoğurdun içine bir çorba kaşığı tuz ve 3 su bardağı su konularak karıştırılır. Bez bir torbaya boşaltılarak suyu süzülür. 

Akşamdan ıslatılmış nohut, 8 su bardağı su ve et düdüklü tencereye konur. Kaynayınca köpükleri alınır. Ağzı kapatılarak et ve nohut yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pirinç yıkanır, ete ilave edilerek yumuşayıncaya kadar pişirilir. Süzülen yoğurt çelik bir tencereye alınır. İçine 1 çorba kaşığı un, 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 yumurta konur. İyice çırpılır. Kısık ateşte karıştırılarak kaynayıncaya kadar pişirilir. Yemeğin suyundan 3 - 4 kepçe yoğurda konarak karıştırılır. Sonra yoğurt yemeğe ilave edilerek ateşten alınır. Sıvı yağda nane kavrulur. Yemeğin üzerine dökülür. Bulgur veya firik pilavı ile servis yapılır.

Lebeniye Çorbası