EYLÜL-EKİM 2023 / GÜNDEM

13. Tarım Orman Ve İnsan Fotoğraf Yarışması ödülleri sahiplerini buldu


Hülya OMRAK    

27.12.2023 

2009 yılından bu yana düzenlenen Tarım Orman ve İnsan Fotoğraf Yarışması'na bu yıl da rekor düzeyde bir katılım gerçekleşti. 1879 katılımcı tarafından gönderilen 7368 adet fotoğraf, Tarım Orman ve İnsan Fotoğraf Yarışması’nda değerlendirilmek üzere jürinin beğenisine sunuldu.
Artık gelenekselleşen Tarım Orman ve İnsan Fotoğraf Yarışması bu yıl 13. kez fotoğraf severlerle buluştu. Fotoğrafa merak duyanların yoğun ilgi gösterdiği yarışmanın ödülleri, düzenlenen muhteşem bir geceyle sahiplerini buldu. Yarışmanın kazananları ödüllerini Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi’nin elinden aldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı tarafından DenizBank sponsorluğu ile 2009 yılından bu yana düzenlenen Tarım Orman ve İnsan Fotoğraf Yarışması'na bu yıl da rekor düzeyde katılım gerçekleşti. 1879 katılımcı tarafından gönderilen 7368 adet fotoğraf, Tarım Orman ve İnsan Fotoğraf Yarışması’nda değerlendirilmek üzere jürinin beğenisine sunuldu. Her yıl farklı bir temayla fotoğrafçıların katılımına açılan yarışmanın bu yılki teması tarımsal üretimin önemini vurgulayan “Sen Üret Yeter” oldu. 
 

Fotoğraf Galerisi

TOPLAM 198 BİN TL DEĞERİNDE ÖDÜL VERİLDİ
 
Tarım Orman ve İnsan Fotoğraf Yarışması Genel Katılım, Çiftçi –Üretici Özel Ödülü, “Sen Üret Yeter” Tema Özel Ödülü, Öğrenci Özel Ödülü, Tarım ve Orman Bakanlığı Çalışanları Özel Ödülü, DenizBank Çalışanları Özel Ödülü olmak üzere altı kategoriden oluşuyor. Genel Katılımda birinciye 30 bin TL, ikinciye 25 bin TL, üçüncüye 20 bin TL; Çiftçi–Üretici Özel Ödülü 15 bin TL; “ Sen Üret Yeter” Tema Özel Ödülü 15 bin TL; Öğrenci Özel Ödülü 15 bin TL; Tarım ve Orman Bakanlığı Çalışanları Özel Ödülü 15 bin TL; DenizBank Çalışanları Özel Ödülü ise 15 bin TL olmak üzere bu sene toplam 198 bin TL değerinde ödül dağıtıldı.  Yarışmada, Genel kategoride 1'incilik ödülünü Ekrem Şahin, 2'ncilik ödülünü AA foto muhabiri Mahmut Serdar Alakuş, Tarım ve Orman Bakanı Özel Ödülünü ise Mehmet Aslan aldı. Törende ayrıca, Çiftçi-Üretici kategorisinde Yücel Albayrak, "Sen Üret Yeter" tema kategorisinde Gazi Aydın, Öğrenci kategorisinde İsmail Serhat Şahin, DenizBank Çalışanları kategorisinde Meral Kaya, Tarım ve Orman Bakanlığı Çalışanları kategorisinde de Erdoğan Karacabey ödül almaya hak kazandı.
 

Fotoğraf Galerisi

BU YILKİ TEMA “SEN ÜRET YETER”
 
13. Tarım Orman ve İnsan Fotoğraf Yarışması’nın ödül töreni Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Ada Ankara yerleşkesinde gerçekleştirildi. Törenin açılışında konuşan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı bu yılki yarışmayı, tarımsal üretimin önemini vurgulamak için "Sen üret yeter" sloganıyla düzenlediklerini, amaçlarının Türkiye Cumhuriyeti'nin 2. yüzyılında üretimi ve üreticiyi ön plana çıkarmak olduğunu vurguladı.
 
Hayatın her alanıyla iç içe olan tarım ve ormanın sanattan ayrı düşünülemeyeceğini belirten Yumaklı, Tarım Orman ve İnsan Fotoğraf Yarışması’nı, Anadolu'da tarımın kültürünü ölümsüzleştiren bir misyon olarak gördüklerini dile getirdi.
 
Yarışmanın; toprağın, ormanın, suyun ve doğal kaynakların önemi konusunda duyarlılığı arttırdığını ifade eden Yumaklı, "13 yılda yarışmaya 7 bin 938 katılımcı, toplam 35 bin 415 eserle başvuru yapmış. Bu eserler arasından 224 eser ödül almaya hak kazanmış ve 1599 eser de sergilenmeye değer görülmüş" diye konuştu.
 
Törende konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise tarım, gıda ve ormanın her geçen gün daha da önemli hâle geldiğine dikkati çekerek Türkiye'nin, gıda güvenliğine yönelik birçok önlem aldığını ve tahıl yollarının güvenliği için önemli siyasi adımlar attığını hatırlattı.

Fotoğraf Galerisi

Konuşmaların ardından sanatçılar Esra Abay ve Talip Sazak hem salondaki hem de televizyon başındaki izleyicilere müzik ziyafeti verdi. Törenin sunuculuğunu üstlenen sanatçı Turgay Başyayla da yarışmayı düzenleyen Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığına teşekkür etti.
 
Kazananların ödüllerini almasının ardından ödül alan ve sergilenmeye değer bulunan fotoğraflar sergi salonunda sanatseverlerin beğenisine sunuldu.
 
Her yıl olduğu gibi bu yıl da yarışmanın jürisi fotoğrafçılık alanındaki birbirinden değerli isimlerden oluşuyor. Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Dr. Bülent Kahraman Çolakoğlu, Devlet Sanatçısı Ozan Sağdıç, Fotoğraf Sanatçısı ve Öğretim Görevlisi Mehmet Arslan Güven, DenizBank Tarım Bankacılığı Grup Müdürü Canan Aytekin, Fotoğraf Sanatçısı ve Foto Muhabiri (Reuters Türkiye) Ümit Bektaş, Bağımsız Jüri Üyesi Perihan Yücel yarışmanın jüri üyeleri. Ayrıca bu sene jüri onur konuğu olarak iki değerli isim de jüriye dâhil oldu. Belgesel Film ve Televizyon Yapımcısı aynı zamanda Fotoğrafçı Coşkun Aral ile Uluslararası Fotoğraf Sanatı Federasyonu Üyesi ve Fotoğraf Sanatçısı Reha Bilir 13. Tarım Orman ve İnsan Fotoğraf Yarışmasının jüri onur konukları oldular.

tarım orman fotoğraf yarışması