TEMMUZ-AĞUSTOS 2023 / ANADOLUNUN TADI TUZU

Nevşehir’den pekmezli ayva dolması


Müge ÇEVİK    

30.10.2023 


Osmanlı mutfağı ile geleneksel Anadolu mutfağında çokça yer alan ayva meyvesiyle yapılan, tatlı tuzlu lezzetleri bir arada denemeyi sevenler için bir tarifimiz var bu sayımızda. Ülkemizin birçok yerinde farklı tariflerle karşımıza çıkan ayva dolmasının, Nevşehir yöresinde pekmezle bütünleşmiş ve bambaşka bir lezzete bürünmüş bu özel tarifini paylaşmak istiyoruz sizlerle. Türkiye’nin en güzel tarihi ve turistik bölgelerinden biri olan Kapadokya’ya yolu düşenlerin mutlaka tatması gereken pekmezli ayva dolmasını evlerinizde denemek isterseniz buyurun tarifimiz.

Malzemeler: 
  • 7 adet ayva
  • 300 gram kıyma
  • Bir su bardağı pirinç
  • Bir su bardağı bulgur
  • 3 çay bardağı pekmez
  • Bir çorba kaşığı dolmalık fıstık
  • İki çorba kaşığı kuş üzümü
  • 1 çay bardağı kadar limon suyu 
  • Yarım çay bardağı sıvıyağ
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 5-6 adet karanfil
  • 2-3 su bardağı su 

Haber Görseli

Yapılışı: 
 
Öncelikle ayvalar tencerenin tabanına oturması için alt tarafından kesilerek düzleştirilir. Üstten de kesilen ayvaların çekirdekli kısmı oyulur ve kararmaması için limon suyu eklenmiş suya atılır. 
Derin bir kapta kıyma, yıkanmış pirinç ve bulgur, 1 çay bardağı pekmez, dolmalık fıstık, kuş üzümü, tarçın ve tuz karıştırılarak dolmanın iç harcı hazırlanır. 
 
Oyulan ayvalar hazırlanan iç harcı ile doldurulur ve kesilen ayvaların saplı kısmı üzerine kapatılır. Tencereye yerleştirilen dolmaların aralarına da istenirse dilimlenmiş ayva parçaları yerleştirilir. Dolmaların üzerine küçük parçalar halinde tereyağı bırakılır ve sıvıyağ ile 2 çay bardağı pekmez de dolmaların üzerinde gezdirilir. Dolmaların boyunu geçmeyecek kadar su da eklendikten sonra ocağa alınır. Ayvalar yumuşayıp iç harcı piştikten sonra servis edilir. Afiyet olsun.

nevşehir pekmezli ayva dolması