TEMMUZ-AĞUSTOS 2023 / HABER

Üretim planlamasıyla hem çiftçi güçlenecek hem sürdürülebilir bir üretim sağlanacak


  

25.10.2023 


Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Şehir Buluşmaları" programı çerçevesinde Kütahya'da çeşitli temaslarda bulundu.

Kütahya Belediyesi Sosyal Tesisleri'nde basın mensuplarıyla bir araya gelen Yumaklı, Kütahya'da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek “Tarımsal Üretimin Planlanması Hakkında Yönetmelik” konusunda açıklamalarda bulundu. Bakan Yumaklı, üretim planlamasıyla birlikte hem çiftçinin güçleneceğini hem de  sürdürülebilir ve öngörülebilir bir üretimin sağlanacağını söyledi. 
 
"TAHIL KORİDORUYLA İHTİYACI OLAN ÜLKELERE 33 MİLYON TONA YAKIN GIDA ÜRÜNÜ ULAŞTIRILDI"
 
Bakan Yumaklı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde ihtiyacı olan ülkelere 33 milyon tona yakın hububat gibi gıda ürünlerinin "Tahıl Koridoru" vesilesiyle ulaştırıldığını söyledi.
 
Kütahya'nın yüz ölçümünün 3'te 1'lik alanında 24 bin çiftçinin üretim yaptığını dile getiren Yumaklı, “Kütahya'nın tarım, orman ve su potansiyelini her zaman için verimli şekilde kullanması amacıyla hibe desteği ve yatırımlar için imza attık. Bundan sonra da desteklerimizi arttırarak devam ettireceğiz. Kütahya'ya Bakanlık olarak son 21 yılda 10 milyar liraya yakın tarım, orman ve su alanında destek verildi. 168 tesis hizmete alındı. 20 baraj, 7 gölet ve yer altı depolamasıyla yıllık yaklaşık 146 milyon metreküplük su depolama hacmine ve kapasitesine sahip oldu. 21 sulama tesisiyle 184 bin dekarlık arazinin sulanması mümkün. Sulamaya açılan arazilerin ekonomiye yaklaşık yıllık 1 milyar liralık bir katkısı söz konusu." ifadelerini kullandı.

Haber Görseli

Bakan Yumaklı, Kütahya'daki kırsal kalkınma konusunda da 1164 projenin desteklendiğini anlatarak ildeki hayvan sayısının da son 20 yılda 6 katına çıkarıldığını vurguladı.
 
Kütahya'nın önemli bir orman arazisine de sahip olduğunun altını çizen Yumaklı, yaklaşık 188 milyon fidanı Kütahya'da toprakla buluşturduklarını söyledi.
 
ORTA VADELİ PROGRAM
 
Bakan Yumaklı, geçen hafta ülke ekonomisini ilgilendiren Orta Vadeli Program'ın (OVP) açıklandığını hatırlatarak şunları kaydetti:
 
OVP'nin en önemli konularından biri de kırsal kalkınma ve gıda arz güvencemiz için alınacak olan tedbirlerdi. Peki ne vardı bunların arasında? Tarımsal üretimdeki verimliliğin artırılması için tarımsal planlama. Kent çeperlerinde, özellikle büyük şehirler için tarımsal üretimin geliştirilmesi. Katma değerli ürünlerin desteklenmesi. Özellikle genç kardeşlerimin ve hanım kardeşlerimin tarımsal üretimin içerisindeki varlığının artırılması. Lojistik maliyetlerinin azaltılması, jeotermal enerji ve sera organize tarım bölgeleri. Tarımsal üretimde ileri teknolojinin kullanılması ve sorunların doğru tespit edilip doğru çözülmesiyle ilgili kabaca bu başlıklar var. Biz de OVP'de yer alan 14 başlığı sektör paydaşlarımızla el ele vererek zaten bir bölümünü devam ettiriyoruz, bunları da tamamlayacağız ve çalışacağız. Her bir süreci de yakından takip edeceğiz. Bu vesileyle OVP'nin hem Kütahya'mız için hem ülkemiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum."

Haber Görseli

TARIMSAL ÜRETİMİN PLANLANMASI HAKKINDA YÖNETMELİK
 
Tarım ve Orman Bakanlığınca hazırlanan “Tarımsal Üretimin Planlanması Hakkında Yönetmelik"in Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini dile getiren Yumaklı, şöyle devam etti:
 
“Bu Yönetmelikle ilgili Kanun 5 Nisan'da Resmî Gazete'de yayımlanan Tarım Kanunu'ndaki değişikliklerin bir sonucu. Bunlardan en önemlisi tarımsal planlamaydı. Bu minvalde hızlı bir şekilde yönetmelik çalışmasına başlamıştık. 81 ilimizde temsilcilerle bir araya gelerek tarımsal planlamanın nasıl olması gerektiğiyle alakalı mutabakatlar sağlandı. Yönetmeliği olgunlaştırmak için fikir ve düşünceler alındı. Çok şükür bugün Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 40-50 yıllık bir hikayesi var. Her konuşulduğunda 'ya aslında bizim tarımsal potansiyelimiz çok ama biz şu tarımda planlamayı bir türlü hayata geçiremedik' serzenişleri vardı. İnşallah biz bunun en önemli kısımlarını geçtik. Artık bundan sonrası el ele vererek üreticilerimizle, ilgili şehirlerdeki dinamiklerle bunun uygulanmasını sağlamak."
Yumaklı, tarımsal planlamanın sağlayacağı yararlara değinerek sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“Ülkemizin tarım potansiyelini elimizdeki varlıklarımızla, yani su varlığımızla, toprak varlığımızla, iş gücü varlığımızla, teknoloji varlığımızla planlayarak ihtiyacın ne kadar altında ya da ne kadar üzerinde olduğunu da bu planlamanın temel ve odak noktası olarak dikkate alıp Türkiye'de gerçekten çiftçinin güçleneceği, sürdürülebilir, öngörebileceği bir üretimin yapılmasını sağlamak. Yaptığımız ve yapacağımız bu düzenlemelerden tabii ki Kütahya da nasibini alacak. Tarım alanlarının özellikle Kütahya'da kayıtlılığının arttırılması en önemli gündem maddelerimizden bir tanesi."

ibrahimyumaklı