MART-NİSAN 2023 / AYIN KONUSU

Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı 19 tır malzemesini depremzedelere ulaştırdı


Ayşegül ULUCAN ŞAHİN    

31.05.2023 


Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Dr. Bülent Kahraman Çolakoğlu ve Kurum çalışanları, 6 Şubat’ta meydana gelen deprem felaketinin ardından Kahramanmaraş’ta toplam 19 tır yardım malzemesinin yerleşim yerlerine dağıtım ve koordinasyonunda görev aldı.

Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 6 Şubat saat 04.17’de 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından, aynı gün saat 13.24’te merkez üssü Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde büyüklüğü 7,6 olarak ölçülen iki deprem meydana geldi. Bu depremler çok geniş bir alanda hissedilerek 11 ilimizde büyük yıkım meydana getirdi. Bu felaketin ardından devlet-millet dayanışmasıyla depremzedelerin yaralarını sarmak için tüm Türkiye seferber oldu. Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi de bölgedeki vatandaşlara yardım etmek amacıyla ilk günlerden itibaren harekete geçti.
 
Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Dr. Bülent Kahraman Çolakoğlu koordinasyonunda Yayım ve Eğitim Daire Başkanı M. Kayhan İnan ve 25 kişiden oluşan gönüllü bir ekip, 1 otomobil, 3 minibüs, giyim malzemesi yüklü 1 adet kamyonla ve Başkanlığın koordinesinde hayırseverler tarafından ihtiyaç malzemeleri ile doldurulan 3 tır (ikisi su) ve 1 yemek hazırlama kamyonuyla 8 Şubat’ta Kahramanmaraş’a gitti. 
Kahramanmaraş’ta Başkanlık personeli ile bir araya gelen Dr. Bülent Kahraman Çolakoğlu, yapılacak görev ve çalışmalar hakkında bilgi alarak hızlı bir şekilde bir organizasyon yapılmasını sağladı. Yapılan program kapsamında ekipler Başkanların koordinasyonunda iki gruba ayrılarak belirlenen ilçe, kasaba, köy, mezra ve mahallelere komuta merkezlerinde toplanan yardımları ulaştırdı.
 
YARDIMLAR 4 BİN 400 DEPREMZEDEYE ULAŞTIRILDI
 
Göksun ilçesinde 4 tır dolusu su, gıda, giyim, battaniye ve jeneratörden oluşan malzeme ilçe koordinasyon merkezince dağıtılmak üzere teslim edildi. Dulkadiroğlu, Türkoğlu, Pazarcık, Afşin, Elbistan ve Çağlayancerit İlçeleri ile Kahramanmaraş merkeze bağlı 15 mahalledeki belirlenen adreslerdeki depremzede ailelere gıda, battaniye, çocuk erkek ve kadın giyim malzemesi ile temizlik ürünleri dağıtıldı. 
Başkanlık çalışanları, Kahramanmaraş’ta 6 gün kalarak toplamda 19 tır yardım malzemesinin (konteyner, yiyecek, içecek, ilaç, giysi, battaniye, kuru gıda, çocuk maması ve bezi, kadın hijyen ürünleri, elektrikli ve tüplü ısıtıcılar ve diğer pek çok ihtiyaç malzemesi) yakın veya uzak yerleşim yerlerine (222 mahalle, köy, mezra) dağıtım ve koordinasyonunda AFAD ve Tarım ve Orman Bakanlığı ile iş birliğinde faaliyetler yürüttü.
 
Ayrıca farklı illerden temin edilen 8 konteyner ev, 6 konteyner banyo-tuvalet, 18 jeneratör, 1 kamyon odun ve 1 kamyon kömürün Kahramanmaraş’a getirilmesi sağlandı. Bununla birlikte Ankara’ya döndükten sonra yine hayırseverlerden temin edilen 100 sünger yatak, 5 çadır, 50 elektrikli ısıtıcı Kahramanmaraşlı depremzede ailelere ulaştırıldı.

Haber Görseli

KONTEYNER KENT KURULACAK
 
Başkanlık olarak bir sivil toplum kuruluşu ile iş birliği yapılmak suretiyle Kahramanmaraş’ta bir konteyner kent kurulmasına yönelik gerekli çalışmaların başlatılmasına vesile olundu. Genel olarak Kahramanmaraş’ta görev yapılan süre içerisinde 85 kırsal mahalle ve bunlara bağlı 120 mezra ile 15 merkez mahalle olmak üzere bizzat giderek veya vesile olunarak toplamda 222 mahalledeki ortalama 4 bin 400 depremzede ihtiyaç sahibi aileye gıda, giyim, battaniye, hayvan yemi, çadır, tıbbi ilaç, konteyner ve temizlik malzemeleri teslim edildi. Ayrıca deprem sonrası enkazdan kurtulan Pazarcık ilçesine bağlı köylerdeki depremzede ailelere Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesinden tıbbi ilaç temin edilerek verildi. Ziyaret edilen yerlerde depremde eşini, çocuklarını ve yakınlarını kaybeden ailelere Bakanın, Başkanların ve Bakanlık çalışanlarının taziyeleri iletildi.
 
EL SANATLARI MERKEZLERİ DE HAREKETE GEÇTİ
 
Eğitim ve Yayın Dairesine bağlı Sivas ve Düzce El Sanatları Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından, polar alt üst takım, atkı, bere, boyunluk, çorap, oyuncak bebek vb. gibi ürünler kursiyerlere diktirilerek toplam 2 bin adet ihtiyaç malzemesi Sivas ve Düzce AFAD’a teslim edildi.
 
DEPREMZEDE AİLELER BAŞKANLIK MİSAFİRHANELERİNDE
 
Başkanlığa bağlı misafirhanelerde de depremzede aileler konuk olarak ağırlanmaya devam ediyor. Ankara’da bulunan Uluslararası Tarımsal Eğitim Merkezi Müdürlüğünde (UTEM) 246, Adana Zirai Üretim İşletmesi Tarımsal Yayım ve Hizmet İçi Eğitim Merkezi Müdürlüğünde 45, Söke-Aydın Zirai Üretim İşletmesi Tarımsal Yayım ve Hizmet İçi Eğitim Merkezi Müdürlüğünde 70, Silifke/Mersin Atatürk El Sanatları Eğitim Merkezi Müdürlüğünde 30 depremzede aile olmak üzere 4 misafirhanede toplam 391 depremzede, barındırma ve gıda giderleri Bakanlığa ait olmak üzere misafir ediliyor. Depremzedelerin ihtiyaçları (giyecek, hijyen malzemeleri vb.) Tarım ve Orman Bakanlığı, belediyeler, STK’lar ve hayırseverler tarafından karşılanıyor.

Fotoğraf Galerisi

TAŞRA TEŞKİLATININ İHTİYAÇLARI TESPİT EDİLİYOR
 
Öte yandan, afet bölgesinde Başkanlık görevleri ile ilgili sürekli iş birliği yapılan taşra teşkilatı personeli ile iletişime geçilerek ihtiyaçları tespit ediliyor. Afet bölgesi ilan edilen Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa illerinde tarım danışmanı olarak hizmet üreten toplam 241 vatandaş bulunuyor. Bunların her biri telefonla aranarak iletişime geçildi. 
 
SOSYOLOGLAR DEPREMZEDELERLE BİR ARAYA GELDİ
 
Eğitim ve Yayın Dairesinde görevli sosyolog unvanlı personeller, depremden zarar gören ve bölgeden ayrılıp UTEM ve TAYEM misafirhanelerinde konuk edilen depremzedeler ile ilgilenerek onlarla ilgili bir dizi çalışma yürüttü.
 

Fotoğraf Galerisi

ÇOCUKLAR İÇİN FAALİYETLER DÜZENLENDİ
 
UTEM Misafirhanesinde deprem bölgesinden gelen çocuk ve gençler için çeşitli faaliyetler planlanarak bunların hayata geçirilmesi için gerekli çalışmalar yapıldı. Bunlar: ‘hayallerimi çiziyorum’, ‘hayallerimi yazıyorum’, ‘Anıtkabir ve Kurtuluş Müzesi gezisi’, sinema etkinliği, ‘kitap okuyorum’ etkinliği, ‘TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi gezisi’, kil atölyesi, MTA Müzesi gezisi, ‘ebru yapmayı öğreniyorum’, tiyatro etkinliği, akvaryum gezisi, ‘renklerle oyun’, Oyuncak Müzesi ve Kale gezisi, Böcek Şenlik Okulu gezisi vb. Başkanlıkta görevli personelden gönüllü olanlar çocuklarla oyun oynayıp etkinlikler yaparak çocukların hoşça vakit geçirmelerini sağladı.

eğitim ve yayın dairesi yardım depremzede misafirhane