MART-NİSAN 2023 / KAPAK KONUSU

Tarım ve Orman Bakanlığı tüm imkânlarıyla seferber oldu


Müge ÇEVİK    

31.05.2023 


6 Şubat depremlerinin hemen ardından bölgeye yönelik her türlü destek için harekete geçen Tarım ve Orman Bakanlığı, çiftçi ve üreticilere yönelik tedbirleri de hızla devreye soktu. Bu kapsamda bitkisel üretim ve hayvancılığa yönelik birçok destekleme ödemesi öne alındı. Konuya ilişkin detayları Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Nihat Pakdil dergimize anlattı. Pakdil, üretimin kesintisiz devam etmesi için tüm tedbirlerin alındığını kaydetti.

Tarım ve Orman Bakanlığı olarak 6 Şubat depremleri sonrasında deprem bölgesinde başta bitkisel üretim ve hayvancılıkla ilgili bölgeye yönelik neler yapıldı ve nelerin yapılması planlanıyor?
 
Öncelikle bitkisel üretime yönelik çalışmalarımız kapsamında, deprem bölgesinde yer alan 11 ilimizde ve Sivas’ın Gürün ilçesinde ÇKS’ye kayıtlı çiftçiler için 2022 üretim yılı mazot ve gübre destekleme ödemelerinin nakdi olarak yapılması sağlandı. 24 Şubat 2023 tarihinden itibaren 311 bin 302 çiftçiye toplam 2,9 milyar TL mazot, gübre ve yem bitkisi destekleme ödemesi yapıldı. Zamanında müracaat yapılamayacağı ve gecikmeler olabileceğinden Organik Tarım Desteği, İyi Tarım Uygulamaları Desteği, Toprak Analizi Desteği ve Yağlı Tohumlu Bitkiler Fark Ödemesi Desteği müracaat süreleri uzatıldı. 
 
Bitkisel üretimin temeli olan sertifikalı tohumluk üretiminin aksamadan devam etmesi için de Bakanlığımızca idari ve teknik tüm tedbirler alındı. Bu kapsamda afet bölgesinde geçerli olmak üzere ilgili tohumluk sertifikasyon yönetmeliklerinde yer alan tohumluk beyannamelerinin son başvuru süreleri uzatıldı.  
 
Ayrıca bu illerde tohumculuk sektörü içerisinde faaliyet gösteren tüm gerçek ve tüzel kişilerin yetki süreleri 6 ay uzatıldı. Bununla birlikte OHAL bölgesindeki il müdürlüklerimizce yürütülen tohumluk sertifikasyon işlemlerinin ilgili kamu sertifikasyon laboratuvar müdürlüklerimizce de yerinde yürütülebilmesi amacıyla yetkilendirme yapıldı.

Haber Görseli

STRATEJİK ÜRÜNLER İÇİN 66 MİLYON TL KAYNAK
 
Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında afet bölgesinde yer alan illerimize ayçiçeği,  nohut, mercimek, kuru fasulye, soya fasulyesi gibi stratejik ürünlerde üretimin artırılması, üreticilerimizin üretime devam etmesi ve üretimde sürdürülebilirliğin sağlanarak tedarik zincirinde aksamaların önlenmesi amacıyla 66 milyon TL kaynak tahsis edildi.
 
Afet bölgesinde yer alan illerimizde tarım takviminin elverdiği ölçüde; stratejik ürünlerin üretiminde sürdürülebilirliğin sağlanması, üreticilerimizin üretime devam etmesi ve girdiye erişimin kolaylaştırılması amacıyla çalışmalar yapılarak, tohum ve gübre bayilerinin açılmasına yönelik çalışmalar yürütüldü. Tohum ve gübre bayilerinin ürün teminine yönelik tedarikçilerle görüşülerek bölgenin önceliklendirilmesi sağlandı. 
 
Deprem bölgesindeki illerde ağırlıklı olarak bulunan kayısı, zeytin, Antep fıstığı ve turunçgil bahçelerinde bahar döneminde yapılması gereken aşı, budama, çapalama, gübreleme, ilaçlama gibi uygulamalara yönelik Bakanlığımız birimleri ile Üretici Birlikleri ve Kooperatifler arasında koordinasyon sağlandı. Tüm bu çalışmalarla üretimin kesintisiz devam etmesine yönelik gerekli tedbirleri almış bulunuyoruz.
 
HAYVANCILIK DESTEK ÖDEMELERİ ÖNE ALINDI
 
Depremde barınakları zarar gören hayvanlar için 9 bin 10 adet hayvan çadırı/branda bölgeye gönderildi ve dağıtımı yapıldı. Üretim fabrikasıyla koordineli şekilde sevkiyatlar devam ediyor.
 
Afet bölgesine yönelik hazırladığımız mera ıslah projesi çerçevesinde göçer hayvancılık yapan üreticilerimizin çoban çadırı, hayvan çadırları, yemlik ve suluk, sıvat ve gölgelik ihtiyaçlarının karşılanması sağlanacak.
 
Hayvancılık destekleme ödemeleri erkene alınarak depremden zarar gören 11 ildeki 111 bin 746 yetiştiricimize 473,8 milyon TL destekleme ödemesi 24 Şubat 2023 tarihinde yapıldı.

Haber Görseli

17 Şubat 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan “Deprem Nedeniyle Zarar Gören İllerdeki Yetiştiricilere Yem Desteği” verilmesine ilişkin 6808 sayılı karar kapsamda yetiştiricilerimize 1,5 milyar TL yem desteği ödendi. Hayvancılık Genel Müdürlüğümüz koordinasyonunda, 7 ilimizde depremden zarar gören yetiştiricilere 17 bin ton yem dağıtıldı. 
 
Afet bölgesinde programlı aşılara da devam ediliyor. Aşı üreticileriyle koordineli olarak tedarik düzenli bir şekilde sağlanıyor. Depremden etkilenen üreticilerimizin sahipsiz kalmış veya bakım imkânı olmayan hayvanları Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından mahallinden alınarak kesimlik hayvanlar kombinalarımıza, genç veya gebe hayvanlar ise bakım ve beslenmesi için Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü işletmelerine sevk ediliyor.
 
Adıyaman, Kahramanmaraş, Malatya, Hatay ve Şanlıurfa illerinde çiftçilerimizin ürettiği sütün ziyan olmadan pazarlanması sağlanıyor. 2 Mart 2023 tarihinde Adıyaman’a soğuk süt depolama tankı alımı için 1 milyon TL ödenek gönderildi.   
 
Ülkemiz genelinde düve alım desteği müracaatları tamamlandı ve 212 bin 418 baş hayvan için başvuru yapıldı. Depremden zarar gören 11 ilimizdeki 60 bin 987 büyükbaş hayvanı kapsayan tüm başvurular puana tabi tutulmaksızın destekleme kapsamına alındı.
 
Telef olan hayvanlarla ilgili Bakanlığımızın projeleri nelerdir?
 
Depremden etkilenen 11 ilimizde hayvanları telef olan (büyükbaş, küçükbaş, kanatlı ve arılı kovan) çiftçilerimizin zararı karşılanacak. 12 Mart 2023 tarihinde; hayvancılık yapan çiftçilerimizin zararının ayni olarak karşılanması amacıyla yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararnamesi kapsamında; 10 bin büyükbaş, 70 bin küçükbaş, 700 bin kanatlı/civciv ve 7 bin adet kovan tespit edildi. Ayrıca 11 ildeki 12 bin arıcımızın 1 milyon 483 bin kovanı için acil şeker ihtiyacı da kovan başına 4 kg olarak karşılanacak. Deprem bölgesinde bulunan illerde kırsal alanda ikamet eden üreticilerimize ücretsiz yumurtacı civciv dağıtımı da yapılacak.

deprem yardım tarım ve orman bakanlığı hayvancılık