OCAK-ŞUBAT 2023 / ANADOLUNUN TADI TUZU

Zengin Kayseri mutfağından “Şebit Yağlaması”


  

18.04.2023 


Kayseri denildiğinde akla pastırma ve mantı gelse de “Şebit Yağlaması” bu önemli gastronomi kentinin en ünlü lezzetlerinden biri. Kayseri’den tüm ülkeye yayılan bu yemek Ramazan ve davet sofralarınıza hem görüntüsü hem lezzeti hem de doyuruculuğuyla renk katacak. Evlerde de kolayca yapılabilen bu lezzetin tarifini sizler için derledik.

Şebit için:
4 su bardağı un
Yarım su bardağı ılık su
1 su bardağı ılık süt
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tuz
1 yemek kaşığı instant maya
1 tatlı kaşığı toz şeker
 
Harcı için: 
400 gram kıyma
1 adet kuru soğan
3-4 adet yeşil biber
2-3 adet rendelenmiş domates
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
Yarım su bardağı su

Haber Görseli

Yapılışı: 
 
Yoğurma kabınıza ılık su, ılık süt, maya, sıvı yağ ve şekeri alıp karıştırın. Daha sonra un ve tuzu ilave ederek yumuşak ve pürüzsüz bir hamur elde edene kadar yoğurun. Mayalanması için üzerini örtüp dinlendirin. 
 
Hamurunuz mayalanırken, uygun bir tavaya yemeklik doğradığınız soğanları alın ve bir süre yağda kavurun. Daha sonra ince doğranmış yeşil biberler ve kıymayı da suyunu çekene kadar kavurup, domates, domates ve biber salçası ile baharatları ekleyin. Suyunu da ekledikten sonra bir süre daha pişmeye bırakın. 
 
Hamurunuz mayalandıktan sonra 10-12 adet bezeye bölün ve servis tabağı ölçüsünde açarak yağsız tavada arkalı önlü şebitlerinizi pişirin. 
 
Daha sonra her şebiti üzerine kıymalı harç yayarak üst üste koyun. En üste isteğe göre ince doğranmış maydanoz ve sarımsaklı yoğurt ekleyerek servis yapın. Afiyet olsun. 

Şebit Yağlaması