MAYIS-HAZİRAN 2018 / DÜNYADA KOOPERATİFÇİLİK

Dünya su ürünleri kooperatifçiliği günü 16 haziran’da istanbul’da kutlanacak


Dr. M. Erhan EKMEN    

15.05.2018 

Su ürünleri üretim potansiyeli, ürün çeşidi, üretim miktarı ve değeri açısından ülkemiz Avrupa’da lider konumunda.
Dünya çapında su ürünleri kooperatiflerinin en üst teşkilatı Uluslararası Balıkçılık Kooperatifleri Örgütü (International Co-operative Fisheries Organisations - ICFO), kooperatifçilik alanında dünyanın en büyük örgütü olan Uluslararası Kooperatifler Birliği (International Co-operative Alliance - ICA) altında yer alan yapılanmalardan biri. Sizlere bu sayıda, su ürünleri kooperatifçiliğimizin uluslararası düzeyde kazandığı başarılardan ve ülkemizi yakından ilgilendiren bir karardan bahsedeceğim.

Ülkemizdeki bütün balıkçı kooperatiflerinin çatı teşkilatı olan Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği (SÜRKOOP), 2014 yılında imzalanan bir mutabakat ile Uluslararası Balıkçılık Kooperatifleri Örgütü’ne (ICFO) ülkemiz adına üye oldu. Bu üyelik sürecinde yapılan yoğun görüşmeler sonucunda ICFO’nun Büyük Kongresi 2015 yılı kasım ayında ülkemizde gerçekleştirildi. Bu genel kurul sırasında yapılan seçimde ise Merkez Birliği, ICFO’nun Başkan Yardımcılığına seçildi. 2017 yılı kasım ayında Malezya’da yapılan en son genel kurulda da SÜRKOOP’un bu görevi sürdürmesine karar verildi. Söz konusu toplantıda ülkemiz adına önemli gelişmeler de sağlandı. ICFO tarafından verilen lisansüstü burs programına bu sene ülkemizden iki su ürünleri mühendisine katılma hakkı verildi. Esas önemli gelişme ise ICA tarafından alınan karar üzerine üç senede bir yapılacak “Dünya Su Ürünleri Kooperatifçiliği Günü” kutlamasının, 16 Haziran 2018 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirilecek olması. Su ürünleri kooperatifçiliğinde dünya çapında ilk defa kutlanacak bu denli büyük bir organizasyonun ülkemizde gerçekleştirilecek olması ülkemiz adına büyük bir başarı.

Hem ülkemiz, hem de Merkez Birliği adına büyük bir onur olan bu gelişme, ülkemiz balıkçılığının uluslararası piyasalar ile tanışması ve yeni iş imkanlarının oluşması açısından önemli fırsatlar doğuracak. Bu faaliyetler sayesinde kazanılacak başarı sadece Merkez Birliğinin değil, ülkenin başarısı olacağından sorumluluk tek bir kuruma değil, ilgili bütün paydaşlara ait olacak.

Su ürünleri üretim potansiyeli, ürün çeşidi, üretim miktarı ve değeri açısından ülkemiz Avrupa’da lider konumunda. Bu durumu devam ettirmek ve daha da arttırmak için kooperatiflerin uluslararası ilişkiler alanında daha çok çalışması gerekirken aynı zamanda kooperatifler, ülkemiz su ürünleri potansiyelini dünyaya tanıtmalı, kazan kazan prensibi ile ortak girişim imkanları oluşturmalı ve bunları en kısa sürede balıkçımızın hizmetine sunmalı. Bu arada uluslararası düzeyde balıkçının gelirini arttıracak, aşırı ve kaçak avcılığı önleyecek tedbirlerin alınması amacıyla da üretim, girdi, maliyet, stok, fiyat gibi bilgilerin paylaşımına imkan verecek ortak istatistiksel veri tabanı oluşturmaya yönelik çalışmalara da destek olunmalıdır. Bu gelişmelerin hem ülkemiz balıkçılığı, hem de dünya balıkçılığı için hayırlı olmasını diliyorum.