OCAK-ŞUBAT 2023 / HABER

“Su Verimliliği Seferberliği” Başlatıldı


  

14.04.2023 


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, “Tarım ve Orman Bakanlığımızın koordinasyonu ile Ulusal Su Verimliliği Seferberliği’ni başlatıyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın öncülüğünde, Tarım ve Orman Bakanlığınca başlatılan “Su Verimliliği Seferberliği”nin tanıtım toplantısı, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlendi.
 
Toplantıya Emine Erdoğan ve Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci katıldı.
 
Emine Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, su kaynaklarının korunması ve gelecek nesillere aktarılması için ülke sathında bir hareketin tanıtım toplantısı dolayısıyla bir arada olunduğunu söyledi.
 
“Tarım ve Orman Bakanlığımızın koordinasyonu ile Ulusal Su Verimliliği Seferberliği’ni başlatıyoruz.” diyen Emine Erdoğan, emeği geçenlere teşekkür etti.

Haber Görseli

Suyun varlığının önemine işaret eden Erdoğan, “Su Verimliliği Seferberliği ile damlaya damlaya çoğalarak, yaşanabilir bir gelecek için umudu yeşerteceğimize inanıyorum.” dedi.
 
Emine Erdoğan, dünyanın erişilebilir tatlı su miktarının, toplam su varlığının yüzde birinden az olduğuna dikkati çekerek, “Su, en temel insan hakkıyken, küresel olarak 10 insandan 3’ünün güvenilir suya erişimi yok.” ifadelerini kullandı. Suyun azalması, kirlenmesi veya erişilememesinin, hayatın akışında birçok ekonomik ve siyasi sorunu da beraberinde getirdiğine işaret eden Erdoğan, “Bu sorunların en başında gıda üretiminin riske girmesi bulunuyor. Çünkü suların yüzde 77’si tarımda kullanılıyor. İnsanlık, çatışmalarla tetiklenen kitlesel göçlerle bile henüz başa çıkamazken, 2030 yılında 700 milyon insanın su kıtlığı sebebiyle yerinden olacağı tahmin ediliyor” ifadelerini kullandı.

Haber Görseli

“TÜRKİYE, ‘SU STRESİ ALTINDA’ BİR ÜLKE”
 
Dünyadaki endişe verici durumun, Türkiye’de de farklı olmadığını belirten Emine Erdoğan, şöyle devam etti:
 
“Türkiye gibi altyapı sistemlerini kurmuş ülkelerde, temiz suya erişim o kadar kolay ki, suyun sınırsız bir kaynak olmadığı unutuluyor. Araştırmalara göre, insanımızın yüzde 40’ı ülkemizin su zengini olduğunu düşünüyor. Maalesef bu doğru değil Türkiye, yılda kişi başına 1519 metreküp kullanılabilir su miktarı ile ‘su stresi altında’ bir ülke. Artan nüfus ve kontrolsüz su kullanımı ile bu miktarın 2030 yılında 1120 metreküpe gerileyeceği düşünülüyor. 1000 metreküpün altına indiğinde ise su kıtlığı ile yüzleşeceğiz. Şayet önüne geçmezsek su kaynaklarımızın yakın dönemde yüzde 25 oranında azalacağı tahmin ediliyor. Önümüzdeki 8 yıl içerisinde nüfusumuzun neredeyse yarısı ve sulanan tarım alanlarının yüzde 78’i ‘su açığı’ riski ile karşı karşıya kalabilir. Bu oranlar bize, sınırsız gibi gözüken ihtiyaçlarımızla sınırlı kaynaklarımız arasında acilen bir denge kurmamız gerektiğini söylüyor. Biz başlattığımız bu seferberlik ile istiyoruz ki dünyanın bu çağrısına gelin hep birlikte kulak verelim. ‘Su vatandır’ inancı ve bir seferberlik ruhuyla geleceğimize hep birlikte sahip çıkalım.”
 
Su kullanımının büyük bir kısmının tarım alanında gerçekleştiğini aktaran Emine Erdoğan, bu kapsamda “yağmur suyu hasadı” ve “gri su kullanımı” gibi alternatif su verimliliği uygulamalarına ilişkin rehberler hazırlandığını belirterek, “Bakanlıklarımız iş birliğinde, su havzalarımızın tümü için eylem planları oluşturuldu ve pilot bölge olan ‘Gediz Havzası Eylem Planı’ hayata geçirilmeye başlandı. Alınan tedbirleri yaygınlaştırmak amacıyla ‘Su Verimliliği Strateji Belgesi ve Eylem Planı’ uygulamaya kondu. İlave olarak, sulama randımanının yüzde 49 seviyesinden yüzde 75’e çıkarılması hedefleniyor” diye konuştu.

Haber Görseli

“İSRAFTAN KURTARDIĞINIZ HER BİR DAMLA...”
 
Emine Erdoğan, sanayide temiz üretim ve verimlilik teknolojilerinin önerdiği yeni tekniklerle üretimde yarı yarıya su kazanımının mümkün olduğunu dile getirdi.
 
Su kullanımında alınacak basit önlemlerle kişi başına günde 5 damacana su kaybını engellemenin mümkün olduğunu anlatan Erdoğan, “Yürekten inanıyorum ki evinde yılda 35 tona yakın suyu kurtarabileceğini öğrenen her vatandaşımız, seferberliğin taşıyıcısı olacaktır” dedi.
 
Sıfır Atık Projesi’nde olduğu gibi Su Verimliliği Seferberliği’nde de yerel yönetimlerin desteğinin önemine dikkati çeken Erdoğan, “Belediyelerimizin katkıları ile vatandaşlarımız iklim kriziyle mücadele meselesine, evinde, iş yerinde, fabrikasında daha çok sahip çıkacaktır. Yerel yönetimlerimizin, yeryüzü emanetine sahip çıkmak için başlattığımız Sıfır Atık ve Su Verimliliği Seferberliklerine tam destek vermesini temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.
 
Emine Erdoğan, Ulusal Su Verimliliği Seferberliği’nin Türkiye’de yeşererek dünyaya yaygınlaşmasını diledi.

emineerdoğan su