KASIM-ARALIK 2022 / EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ

Tarım Orman ve İnsan Fotoğraf Yarışması 13 yaşında


  

03.02.2023 


Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi tarafından 2009 yılından bu yana organize edilen Tarım Orman ve İnsan Fotoğraf Yarışması'nın bu yıl 13’üncüsü düzenleniyor. Yarışma ile tarımın, toprağın, ormanın, suyun önemi, doğa, çevre ve insan ilişkileri, fotoğraf makinesi objektifinden estetik bakış açısı ile birer sanat eserine dönüşüyor.

Fotoğraf sanatı, keşfedildiği günden bu yana insanlığın en büyük tutkularından biri haline gelerek zamanı ölümsüz kılıyor. Fotoğrafın oluşmasında en önemli unsurlardan biri, fotoğraf çeken kişinin teknik, estetik ve düşünsel birikimini fotoğraf karesine aktarabilme yetisi. Bir anlamda fotoğraf, duyguları, acı ve sevinçleri, doğayı ve çevreyi anlatmaya aracılık eden zamanın bir belgesi. Kısa sürede tüketilebileceği gibi bazı fotoğraflar zamanı aşarak belgesel niteliği kazanabiliyor. 
 
Fotoğraf tutkusunu taçlandırmak için çeşitli yarışmalar ve organizasyonlar düzenleniyor. Bunlardan birisi de Tarım Orman ve İnsan Fotoğraf Yarışması (2018 yılına kadar Tarım ve İnsan). Amatör veya profesyonel tüm katılımcılara açık olan yarışmada dereceye giren ve sergileme alan fotoğraflara çeşitli ödüller veriliyor. 
 
Fotoğraf yarışmasında katılımcı ve eser sayısını yüksek tutmak amacıyla “Genel, Çiftçi, Öğrenci, Tarım ve Orman Bakanlığı çalışanları, Denizbank çalışanları, Tema” gibi çeşitli kategoriler yer alıyor. 
 
Yarışmanın düzenleneceği yılda Tarım ve Orman Bakanlığının faaliyetleri göz önünde bulundurularak ön plana çıkan konulardan bir tanesi yarışmanın “Tema” kategorisi konusu olarak belirleniyor. Bu yıl düzenlenen 13. Yarışmanın Tema kategorisi konusu “Sen Üret Yeter”.

Haber Görseli

ÖNCEKİ YARIŞMALARA TOPLAM 7 BİN 938 KATILIMCI 35 BİN 415 ADET ESERLE BAŞVURU YAPTI
 
Tarım Orman ve İnsan Fotoğraf Yarışmalarının konusunu; tarım, hayvancılık, orman, toprak, su, su ürünleri, gıda ve muhafazası, her türlü tarım hareketliliğinin işlenmesi, üretici, çiftçi, köylü ve köy yaşamına dair her türlü faaliyet oluşturuyor. 
Yarışmaya seçici kurul, yarışma düzenleme kurulu üyeleri ve birinci derece yakınları dışında profesyonel ve amatör fotoğrafçılar katılabiliyor. Aynı zamanda yarışmada yaş sınırı yok ve katılım da ücretsiz. 
 

Haber Görseli

ESERİN HİKÂYESİ OLMALI
 
Katılımcılar http://www.tarimormaninsan.com/ web adresinden bir kategori için en fazla 5 adet eserle yarışmaya katılabilir. Bu yılki yarışmayı diğer yarışmalardan ayıran en önemli özelliklerin başında her eserin bir hikâyesinin olması gerektiği. Hikâyesi olmayan eserlere ait başvurular bu yılki yarışmaya kabul edilmeyecek. 
 
2009 yılından bu yana düzenlenen yarışmalara toplam 7 bin 938 katılımcı 35 bin 415 adet eser ile başvuru yaparken, 224 adet eser ödül almaya hak kazandı. Bin 599 adet eser de sergilemeye layık görüldü. Her yıl değişen oranlarda ödül dağıtılan yarışmada bu yıl ki ödüllerin toplamı ise 600 bin TL’yi geçiyor.

Haber Görseli

Yarışmaya katılım şartları, yarışmada ödül alan fotoğrafların kullanım hakları ile ilgili ayrıntılı bilgilere www.tarimormaninsan.com adresinden ulaşılabiliyor. 
 
Seçici Kurul’un toplanması ile belirlenecek sonuçların açıklanması 2023 yılının mart ayında, www.tarimormaninsan.com, www.tarimorman.gov.tr ve www.tarimtv.gov.tr internet adreslerinden ve yarışma sosyal medya kanallarından ilan edilecek. Ödül töreni ve sergileme tarihleri katılımcılara ayrıca bildirilecek.

Tarım orman insan fotoğraf yarışma ödül