KASIM-ARALIK 2022 / TARIM TEKNOLOJİLERİ

Tarımsal kredi için “uzaktan eğitim”


Fatih COŞKUN    

02.02.2023 


Tarımsal kredi için “uzaktan eğitim”

Bu yıl T.C. Ziraat Bankası tarafından tarımsal faaliyetlerin desteklenmesi amacıyla “Genç Çiftçi ve Kadın Çiftçilere Yönelik Verilen Tarımsal Krediler” için sunulan ön koşullardan birisi de "faaliyet konusu alanda eğitim sertifikasına sahip olmak" olarak belirlendi.
 
Bu çerçevede Bankayla çeşitli üniversiteler arasında protokollerin imzalanmasıyla birlikte, düşük faizli ve devlet destekli tarımsal kredi kullanmak isteyen üreticiler, üniversitelerden eğitim almaya başladılar. Eğitim modeli ise uzaktan ve online olarak yapılıyor.
 
SELÇUKSEM’de yaptıklarınız ve hedeflerinizden bahseder misiniz?
 
Tarım ve Orman Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı gibi Bakanlıklarla, ilgili fakültelerimiz arasında imzalanmış olan eğitim iş birliği protokollerinin işleyişini sürdüren Selçuk Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (SELÇUKSEM), aynı zamanda üniversiteyle kamu ve özel sektör arasında iletişim sağlamayı hedef edinen bir eğitim köprüsü vazifesi görüyor. Bu sayede ulaşabildiğimiz kişi ve kurumlar aracılığıyla toplumda nitelikli iş ve insan gücünü artırmayı, çalıştıkları sahalarda eğitim, bilgi ve beceri düzeyi yüksek elemanlar yetiştirmeyi, hayat boyu öğrenme prensibiyle de paydaşlarımızın kariyer gelişimine katkı sağlayarak, toplam kalite ve verimliliğin artmasına katkı sunmayı amaçlıyoruz.   
 
KREDİ DESTEĞİNDEN FAYDALANMAK İSTEYEN SERTİFİKA ALMAK ZORUNDA
Ziraat Bankasıyla imzaladığınız protokolü ve bununla ilgili verdiğiniz eğitimleri anlatır mısınız?
 
Bildiğiniz üzere Ziraat Bankası ülkemizin tarım ve ziraatle ilgili çiftçiler, girişimciler, kısacası bu alanda faaliyet gösteren veya gösterecek olan kişilere kamu bankası olarak finansal destek sağlıyor. Bu destekler belirli şartlar dâhilinde yürütülüyor. Örneğin Ziraat Bankası ile protokol yaptığımız “Genç Çiftçi ve Kadın Çiftçi Kredi Paketine” başvuracak çiftçi veya çiftçi adaylarının 18-41 yaş aralığında olması ve kredi başvurusunda bulunacağı konuda (Ziraat Fakültesi mezunu değilse) bankanın protokol yaptığı üniversitelerden sertifika sahibi olması gerekmektedir. Üniversitemiz de Bankanın protokol imzaladığı ve kredi başvurusunda gerekli olan eğitimi ve akabinde sertifikasyonu yapmakla yetkilidir.

Haber Görseli

EĞİTİMLERİMİZ HIZLANDIRILMIŞ, YOĞUNLAŞTIRILMIŞ VE UZAKTAN EĞİTİM ŞEKLİNDE YAPILIYOR
Eğitim içeriklerinde neler var, biraz açar mısınız?
 
Eğitim konu başlıkları ve içerikler protokol yapılmadan önce Ziraat Bankası tarafından üniversitelere iletildi. Eğitimler online, offline video eğitim veya yüz yüze olarak düzenlenebiliyor. Üniversitemiz Ziraat Fakültesinde Bankanın istediği konu başlıklarında anabilim dalları ve istenen alanda yıllardır ders veren, akademik yayınlar yapan çok kalifiye akademik kadromuz bulunuyor. Eğitimlerimizi ağırlıklı olarak profesör ve doçent unvanına sahip hocalarımız yürütüyor. Hocalarımız istenen konu başlıklarını (Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği, Arıcılık, Büyükbaş Hayvan Besiciliği, Küçükbaş Hayvancılık, Basit Seracılık ve Seralarda Üretim Teknikleri, Süt Sığırcılığı ve Etlik Piliç-Broiler Yetiştiriciliği) sadeleştirerek 20’şer dakikalık uzaktan eğitim formatına dönüştürdüler. Hocalarımız açısından zor olan ise bu konu başlıkları lisans veya yüksek lisans düzeyinde bir dönem ders olarak okutulmaktayken, 40 derse indirmek oldu. Eğitim bu şekilde yoğunlaştırılınca çiftçilerin veya çiftçi adaylarının işine yarayabilecek güzel bir program oldu. Eğitim programlarımızı hazırlarken katılımcıların ihtiyaç duyabileceği eklemeler de yaptık. Örneğin, eğitimi alan ve Bankadan kredi kullanarak kendi işletmesini kuracak girişimci, alanında yeterli teknik donanıma sahip ama ürününü nasıl satacağını bilmiyor veya iletişim yetenekleri zayıf olması nedeniyle başarısız oluyor. Bunları da düşünerek eğitimlerimize işletmede elde ettiği kârı satarken de sürdürsün diye satış teknikleri ve iletişim eğitimlerimizden de eklemeler yaptık.

Haber Görseli

İKİ GÜN İÇİNDE EĞİTİMİ TAMAMLAYIP SERTİFİKA ALAN VAR 
Katılımcıların kayıt, eğitim ve sertifika süreçlerinin işleyişinden bahseder misiniz?
 
Öncelikle şunu belirtmek istiyorum ki, SELÇUKSEM olarak yıllardır uzaktan eğitim faaliyetlerini sürdürüyor, sertifika eğitim programları düzenliyoruz. Bu anlamda yeterli fiziki ve teknik imkânlarımız mevcut. Bu alanda yeni bir kurum değiliz. Eğitimimizi alan katılımcılarımız bu profesyonelliği gözlemleyebiliyor ve olumlu geri bildirimler yapıyorlar.
 
Uzaktan eğitim stüdyomuzda Üniversitemiz televizyonunun (ÜNTV) destekleriyle gece gündüz demeden çekimlerimizi yaptık ve uzaktan eğitim portalımıza yükledik. Bu süreçten sonra katılımcı kayıt alımımıza başladık.
 
Kayıt işlemleri şu şekilde gerçekleşiyor: Eğitimi alacak katılımcılar öncelikle web sitemize üyelik oluşturur. Üyelik oluşturduktan sonra hangi eğitimi almak istiyorsa ilgili eğitime kesin kayıt butonuna tıklayarak kaydını yapar. Bu aşamada aynı bir e-ticaret sitesinden alışveriş yapıyor gibi isteğe bağlı olarak peşin ödeme veya kredi kartına taksitli olarak ödemesini yapar ve kayıt işlemi tamamlanır. Uzaktan eğitim koordinatörümüz mesai saatleri içerisinde kayıt durumunu kontrol ederek onay verir ve eğitim videoları kullanımına açılarak kendisine otomatik olarak onay mesajı gönderilir. Katılımcı yine aynı web sayfamızda "Portala Giriş" butonuna tıklayarak adına tanımlı olan eğitim videolarını izlemeye başlar. Kötü amaçlı kullanımları engellemek amacıyla tüm uzaktan eğitimlerimizde uyguladığımız sıkı güvenlik kontrolleri bulunuyor. Sistemimizde, katılımcılar videolarımızı indiremez, eğitimi çabuk tamamlamak için ileri-geri sarma yapamaz, izlediği videoyu tamamlamadan bir sonraki videoya geçemez vb. gibi sınırlamalar yer alıyor.

Fotoğraf Galerisi

Katılımcılar eğitim videolarının tamamını izledikten sonra sınav portalı otomatik olarak aktif olur ve katılımcı sınav aşamasına geçebilir. Sınav aşamasını tamamladıktan sonra otomatik olarak katılımcı sertifikası 30 dakika içerisinde katılımcının e-Devlet sistemine tanımlanıyor. 
 
SERTİFİKA ÇIKTISIYLA KREDİ BAŞVURUSU YAPILIYOR
 
Katılımcılar Bankaya kredi başvurusu için hazırlayacakları dosyaya bu belgenin çıktısını ekleyerek başvurularını yapabiliyorlar.
 
Eğitimlerimiz, video eğitim olduğu için esnek kullanıma sahip. Yani eğitimi alan kişi ne kadar eğitimleri çabuk tamamlarsa o kadar kısa sürede belgesini alabilir. Şu ana kadar en kısa sürede eğitimini tamamlayan kişi 2 gün içerisinde belgesini almaya hak kazanmıştır.
 
Kayıt almaya başladığımız 23 Haziran 2022’den bu yana yüzlerce katılımcıya ulaştık. En çok rağbet gören eğitimimiz"Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği". Katılımcıların yüzde 90 gibi bir oranda memnuniyet içeren olumlu geri dönüşleri oldu.
 
Son olarak neler söylemek istersiniz?
 
Kamunun böylesi bir ihtiyacına cevap verebildiğimiz için gururluyuz. Bir kamu kurumu olarak varlık sebebimiz vatandaşa hizmet vermek. Bu hizmeti de eğitim kurumu olduğumuzdan nitelikli eğitimler vererek yürütüyoruz. 47 yıllık geçmişi olan Selçuk Üniversitesinin akademik bilgi birikimini, kurumumuz aracılığıyla halka aktarıyoruz. Ülkemizin kalkınmasına destek olmak amacıyla ilgililerin ihtiyaç duyabileceği hemen her alanda eğitimler düzenliyoruz. Sürekli olarak bu eğitimlerimize yenilerini ekleyerek eğitim portföyümüzü genişletiyoruz. Hâlihazırda eğitimlerimizi 9 kategori altında topladık ve bu kategorilerin altına her geçen gün yeni eğitimler ekleniyor. Merkezimiz eğitim uçağına sahip tek Sürekli Eğitim Merkezi unvanına sahip. Sivil havacılıktan yabancı dil eğitimlerine, mesleki eğitimlerden hukuk eğitimlerine kadar birçok alanda eğitimlerimiz bulunuyor. Ayrıca eğitimlerimizde vatandaşı zorlamayacak cüzi eğitim ücretleri alıyoruz. Bu aldığımız ücretler de yeni eğitim yatırımlarına, bilimsel araştırma projelerine destek sağlıyor.

Ziraat Bankası Selçuk Üniversitesi kredi eğitim sertifika genç çiftçi