KASIM-ARALIK 2022 / ÖZEL HABER

Tarım ve Orman Bakanlığı kütüphanesinde gönüllü stajyerlere uygulamalı eğitim


Murat ÖZKAN    

02.02.2023 


Tarım ve Orman Bakanlığı Kütüphanesi üniversitelerin Bilgi ve Belge Yönetimi, Tarih gibi bölüm öğrencilerine yönelik “Gönüllü Kütüphaneciler Mesleki Deneyim Programı” kapsamında staj imkânı sunuyor. Stajyerlere kişiselleştirilmiş bir planlama ile uygulamalı eğitim olanağı veriliyor. Gelin bu eğitimlerin neler olduğu bilgisini Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı Kütüphane Çalışma Grup Sorumlusu Mehmet Bilir ve stajyer öğrencilerden alalım.

1944 yılından beri hizmet vermekte olan kütüphanemiz, uzun yıllardan beri korunmuş ve sürekli yenilenmiş geniş bir koleksiyona sahiptir. Ülkemizde tarımla, ormancılıkla ilgili yayınlanmış yayınların önemli bir kısmı kütüphanemizde bulunmaktadır. Bu sebeple tarım ihtisas kütüphanesi niteliğindedir. Fiziksel olarak hizmet vermenin yanında Dijital Tarım Kütüphanesi adı altında https://kutuphane.tarimorman.gov.tr adresi üzerinden okuyucu hizmeti sunmaktayız. 
 
Kütüphanemizde bulunan 15 bin yayın (yaklaşık 2,5 milyon sayfa) taranmış, dijitalleştirilmiş, yayının tüm içeriğinde arama yapabilecek şekilde tam metin içerik tarama hizmeti ile birlikte kullanıma açılmıştır. Tarama, dijitalleştirme, erişime açma ve koleksiyon geliştirme faaliyetleri devam etmektedir.
 
Yaptığımız bu çalışmalara bir süredir Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü öğrencilerini de dâhil ediyoruz. Cumhurbaşkanlığı Ulusal Staj Programı kapsamında zorunlu ve gönüllü staj başvurularını alabiliyoruz. Bunun yanında Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından sunulan Genç Gönüllüler Portalı üzerinde oluşturduğumuz Gönüllü Kütüphaneciler Mesleki Deneyim Programı ile de gönüllülük esasına dayalı çalışmalar yürütüyoruz. Son zamanlarda sosyal medyada dolaşan, Benjamin Franklin’e atfedilen bir söz var: “Bana anlatırsanız unuturum, beni eğitirseniz hatırlarım ama beni dâhil ederseniz öğrenirim.”  Biz gelen her stajyeri “Biz onların yerinde olsak hangi bilgiyi talep ederdik?” bakış açısıyla karşılıyoruz. Öncelikle bugüne kadar aldıkları dersleri, teorik olarak edindikleri bilgileri, ilgi duydukları alanları, eksikliklerini ve yönelmek istedikleri alanda ileride karşılarına çıkabilecek olan konuları birlikte tespit ediyor, kişiselleştirilmiş bir planlama yapıyor ve bu planlama dâhilinde elimizden geldiğince onlara katkı sunmaya çalışıyoruz. Okulda aldıkları teorik bilgileri burada pekiştirme olanağı veriyoruz. 
 
BAŞLANGIÇ SEVİYESİNDE OSMANLICA EĞİTİMİ ALDIM
Mahmut Tahsin Aslan - Ankara Üniversitesi, Bilgi ve Belge Yönetimi Öğrencisi 
 
Ulusal Staj Programı aracılığı ile kütüphanenizde geçtiğimiz yaz döneminde gönüllü staj yaptım. Stajdan önce kariyerimi arşiv ve arşiv sistemleri üzerine biçimlendirmek ve uzmanlaşmak istiyordum. Fakat kütüphanede yaptığım staj süresince hem çalışanların cana yakınlığı ve yol göstericiliği hem de eski kitapları yeni nesillere aktarmak için yürütülen dijitalleştirme faaliyetleri beni kütüphane alanına yakınlaştırdı. Alanımla ilgili ilk iş tecrübemdi. Heyecanla başlayıp heyecanla bitirdiğim bir dönemdi. Pek çok teknik ve yenilik öğrendim. Kütüphane materyalinin dijitalleştirilmesi alanında kendimi geliştirme kararı aldığım bir iş tecrübesiydi. Kütüphane dermesinde bulunan kaynakların dijitalleştirilmesini, kataloglamayı ve KOHA’yı (Kütüphane Otomasyon Sistemi) hem kullandım hem öğrendim. Pratik eğitimin teorik eğitime fayda sağladığını öğrendim. Kütüphanenizde gönüllü çalışmayı arkadaşlarıma tavsiye ediyorum. Hatta okul başladığından bu yana sınıf arkadaşlarıma stajda yaşadığım durumları ve öğrendiğim yenilikleri anlatıyorum.

Haber Görseli

Aleyna Demirkıran - Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Öğrencisi
 
Ulusal Staj Programı aracılığı ile gönüllü staj yaptım. İlk kez iş tecrübesi edindim. Beklentim, bilgi uzmanlığı, kütüphanecilik, sistem analisti ve web tasarımcısı gibi unvanlara sahip bölümümde, aldığım eğitimlerin iş hayatındaki karşılığını görmek ve edindiğim bilgileri çalışma ortamında uygulayabilmekti. Tüm beklentilerimin karşılandığı dopdolu bir staj dönemi geçirdim. Mesleğim için güzel bir tecrübe edindim. Tarama, dijitalleştirme, kataloglama, tasnif vb işler yaptım. Bunlar dışında başlangıç seviyesinde Osmanlıca eğitimi aldım. Gelecekte akademik çalışmalar yürüterek mesleğime katkı sağlamak istiyorum. Kütüphanede gönüllü çalışmayı herkese tavsiye ediyorum. 
 
Sena BALCI - Ankara Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Mezunu 
 
Bilgi kullanıldıkça kalıcı olarak öğrenilmekte ve özümsenmektedir. Başta dijitalleştirme olmak üzere, kataloglama, katalog tarama, veri girişi, sınıflama, KOHA, bilgi organizasyonu ve yönetimi, bilgi hizmetleri, web sayfası tasarımı ve düzenlenmesi, telif hakkı gibi konularda pratik yapma fırsatım oldu. Ayrıca tarımsal faaliyetler konusunda da bilgi edindim. Kütüphaneler ve arşivler alanında uzmanlaşmak istiyorum. Bu alanda kendimi geliştirecek eğitimlere, sosyal sorumluluk projelerine ve gönüllü çalışmalara katılıyorum. Kütüphanecilik alanında kendini geliştirmek isteyen Bilgi ve Belge Yönetimi öğrencilerine, kütüphanenizde gönüllü çalışmayı tavsiye ederim.  

Haber Görseli

Esra Solhan - Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü 2. Sınıf Öğrencisi 
 
1.sınıfın yazından itibaren gönüllü stajla teorik eğitimimi desteklemek istedim. Kütüphanede hem ilk stajımı hem de ilk iş tecrübemi edinmiş oldum. Stajıma başladıktan sonra, teorik eğitimle edindiğim bilgileri pratiğe dökmenin yanında farklı alanlarda kendimi geliştirme imkânı buldum. Açıkçası beklentilerimin çok üstünde bir staj dönemi geçirdim. Alanımla birebir ilişkili olarak kaynakları sınıflandırma, tasnif, okuyucu hizmetleri, dijitalleştirme, KOHA otomasyon programının kullanımı, dijitalleştirmede Zeutschell ve Czur cihazları, dijitalleştirmede kullanılan programlar; bunların yanında web tasarımı, web sayfası oluşturma-geliştirme, sosyal medya yönetimi, Osmanlıca eğitimi aldım. Kütüphanemizde gönüllü olarak çalışmayı alanında iyi olan ve olmak isteyen tüm arkadaşlarıma önerdim ve öneriyorum. Ayrıca kendim de elimden geldiğince ve vaktim oldukça gönüllü olarak çalışmaya devam etmek istiyorum.
 
DİJİTALLEŞTİRME, KOHA, AGRİS, SOSYAL MEDYA YÖNETİMİ GİBİ KONULARDA EĞİTİM ALDIK
Öykü Işıl Turhan - Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü 3. Sınıf Öğrencisi
 
Bu yaz kütüphanenizde gönüllü staj yaptım. Bu amaçla daha önce birkaç yerde çalışmıştım. Beklentimden fazlası karşılandı diyebilirim. Genel olarak dijitalleştirme, KOHA, AGRIS, sosyal medya yönetimi gibi konularda eğitim aldık. Eğitim aldığımız konuların hemen hemen hepsinde uygulamalar yapma fırsatımız oldu. Gelecekte veri bilimi alanında uzmanlaşmak istiyorum. Kütüphanede çalışmayı kesinlikle tavsiye ediyorum. Gerek kütüphane uzmanları gerek diğer birimdekiler bildikleri her şeyi aktarıyorlar ve öğrenmemizi sağlıyorlar hem özel hayatta hem iş hayatında kendilerine çok şey katacakları bir staj olur. Herkesin emeğine sağlık iyi ki böyle bir proje yapılmış ve bizde dâhil olmuşuz.
 
Elif Çeçen - Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü 3. Sınıf Öğrencisi
 
Kütüphanede gönüllü staj yaptım. İlk iş tecrübemdi. Okuldan aldığım kataloglama, dizinleme ve sınıflama gibi dersleri uygulamalı bir şekilde görmeyi hedefliyordum. Staj beklentilerimi tamamen karşıladığı gibi öğrenmeyi beklemediğim pek çok yeni bilgiyi de edinmemi sağladı. Öncelikle iki farklı makinede dijitalleştirme yaptık. Daha sonra KOHA adlı kütüphane sisteminde kitap girişi sağladık ve dijitalleştirdiğimiz kitapların internet ortamında görünür hale gelmesini sağladık. Ayrıca kütüphanede bir kitabın yerini bulmayı da öğrendik ve uyguladık. Dijitalleştirme ve kütüphane otomasyonlarının yönetimi gibi konularda kendimi geliştirmek istiyorum. Stajyer olmamıza rağmen oradaki çalışanlar bizleri birer çalışma arkadaşı olarak görmüş ve bizlere her konuda destek sağlamışlardır. Tarım kütüphanesinde gönüllü staj yapmayı herkese tavsiye ediyorum çünkü her zaman almak istedikleri bilginin iki katını alabileceklerine inanıyorum.

Haber Görseli

Mine Özgüven - Hacettepe Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Mezunu
 
Tarih bölümünden çift ana dal yaptım. Eğitim hayatımda öğrendiklerimi pratikte uygulayabilmek ve farklı alanlarda deneyim kazanabilmek amacıyla staj arayışı içerisinde olduğum bir dönemde, şahsi araştırmalarım sonucunda Dijital Tarım Kütüphanesi’nin açmış olduğu staj ilanına ulaştım ve başvuruda bulundum. Burada pek çok yerli ve yabancı kaynağın, tarama cihazları ve bir dizi işlem ile dijital ortama aktarılması; bugüne ışık tutabilecek Osmanlıca eserlerin günümüz Türkçesine aktarılması gibi alanlarda faaliyet gösterdim. Gönüllü olarak katıldığım bu staj sayesinde eğitim hayatımın önemli bir kısmını işgal eden Osmanlıca bilgimi bizzat kullanmış oldum. Bunun yanı sıra, kütüphane ortamında gerçekleştirilen zengin aktarımlar ile de sosyal yönümü güçlendirdim. Alanıyla ilgili deneyim kazanmak yahut farklı kapıları aralamak isteyen tüm öğrencilerin bu stajdan güzel kazanımlarla ayrılacağına inanıyorum. 
 
Semra Gençay - Süleyman Demirel Üniversitesi İslam İktisadı ve Finansı Alanında Yüksek Lisans Öğrencisi
 
Dijital Tarım Kütüphanesi bünyesinde gönüllü olarak Osmanlıca çeviriler yapıyorum. Genç Gönüllüler ilanını ilk gördüğümde yeni mezun olmuştum, boş durmak yerine elle tutulur bir iş yapmak istediğim için, arkamda iki cümle olsun bırakabilmeyi istiyordum. İlk metni birkaç kişiyle ortak çevirdik. Başlarda bazı kelimeleri çevirirken çok fazla düşünüyordum, terimler de olduğu için bir çoğunu bilmiyor ve boş bırakıyordum, sürekli sözlüğe bakıyordum, birkaç metin sonra daha da hızlandım ve bilmediğim kelimeler de biraz azalmaya başladı gibi oldu. Şimdi bir metin bitirdiğimde gerçekten güzel bir şey başarmışım gibi hissediyorum. Yaptığım çevirilerle hem eski ve herkesin okuyamayacağı kitapları yeniden okurla buluşturabilme noktasında yayıncılığa katkı sağladığımı düşünüyorum hem de kendim bu işi yaparken çok fazla eğleniyor ve öğreniyorum. Böyle gönüllü çalışmalara vakti olan herkesin katılmasını çok isterim, hem bir şeyler ortaya çıkarıyor olmanın verdiği tatmin hissi hem de karşılığı olmadan kendinden bir şeyler verebilme, özveri gösterebilme hissi insanı oldukça huzurlu kılıyor.
 
Kerime Şevval Ateş - Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Son Sınıf Öğrencisi
 
Bulunduğumuz yüzyılda bilgi yönetimi alanındaki bilgi miktarı ve bilgi teknoloji hızla artmaktadır. Dijital Tarım Kütüphanesinde farklı iş süreçlerine dâhil olma imkânı yakaladım. Benim için güzel deneyimler edindiğim yararlı bir süreç oldu. Stajım süresince; KOHA kullanımı, AGRIS sınıflama sistemi, dijitalleştirme, sosyal medya içerikleri üretme ve bu alanları yönetme, web sitesi tasarımı gibi konularda bilgi ve tecrübe edindim. Mezun olduğumda kamuda kurum veya halk kütüphanelerinde çalışmak istiyorum. Kurumun halkla ilişkiler departmanında uzmanlaşmak istiyorum. Kurum kültürü ve çalışana verdiği değer açısından deneyimlenmesi gereken bir kurum olduğunu düşünüyor, burada stajı herkese tavsiye ediyorum. 
 
Ceren Bilge Seferoğlu - Bilgi ve Belge Yönetimi Mezunu
 
Gönüllü stajyer olarak kurumdaki stajımı tamamladım. Buraya gelirken beklentim kütüphane içerisindeki işleyiş sayesinde uygulama ortamını görmek, pratik kazanmaktı. Ancak staja başladığım andan itibaren beklentimin de üzerindeydi. Gerek uygulamalarla gerekse bilgi alışverişleri sağlayarak çok verim aldığım bir süreç geçirmiş oldum. Alanımın eksiklerini saptayıp, çözümler üretebileceğim bir konumda bulunmayı, akademik olarak ilerlemeyi, alanıma katkı sunabilmeyi  planlıyorum. 

tarım orman kütüphane uygulamalı eğitim stajyer pekiştirme