TEMMUZ-AĞUSTOS 2022 / HABER

Tarım ve Orman Bakanı Kirişci: “Kırsala geri dönüş yapmak zorundayız”


  

15.08.2022 


Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Yozgat'ın Çekerek ilçesinde düzenlenen açılış ve temel atma törenine katıldı.

Burada bir konuşma yapan Bakan Kirişci, tarımsal üretim ve ormancılıkla ilgili mutlak suretle kırsala geri dönüş yapmak zorunda olduklarını belirterek, "Pandemi bunu gösterdi, sonrasında ise Rusya-Ukrayna savaşı bize tarımın ne kadar stratejik, gıdanın ne kadar vazgeçilmez olduğunu öğretti ve bu konulardan hareketle dünya birbirine mal satmaz hale geldi." dedi.
 
20 yılda orman ve sulamayla ilgili konularda önemli işlerin yapıldığına dikkati çeken Kirişci, Yozgat'ta da inşa edilen barajların bölgeye ekonomik, tarımsal ve sosyal anlamda katkı sağladığını belirtti.
 
Su ürünleri yetiştiriciliği konusunda da barajlarda yürütülen faaliyetlerin öneminin altını çizen Kirişci, 2002-2022 yıllarında Devlet Su İşleri olarak bu bölgeye 8 baraj ve 6 gölet olmak üzere çok sayıda tesis yaptıklarını anlattı.

Haber Görseli

Bakan Kirişci, bu tesisleri suyun kullanımı, tarımsal sulama ve üretimin artırılması için gereklilik olarak gördüklerini vurgulayarak, "Bundan dolayı bu yatırmaları önemsediğimizi ve hükümet olarak bu yatırımları gerçekleştirdiğimizi belirtmek isterim. Mesire alanı olarak 2020 yılında süreci başlayan faaliyetlerimizin gerçekten Çekerek ilçemize ciddi katkılarının olduğunu görüyoruz." diye konuştu.
 
Başta lavanta yetiştiriciliği olmak üzere orman içindeki ve bu coğrafyadaki uygun yerlerde tıbbi ve aromatik bitkiler yetiştirilmesi hususunda çalışmalarının bulunduğunu anlatan Kirişci, "Bir dönem kırsalın yeterli altyapıya sahip olmamasından kaynaklı olarak pek çok ilimizde olduğu gibi Yozgat'ımızda da Çekerek'te de maalesef kırsalı terk edip kentlerin etrafında kendimize yaşam alanı oluşturduk. Bunun bir çözüm olmadığını, esas çözümün kırsalda yaşayan vatandaşlarımızın istekleri ve ihtiyaçlarının karşılanması olduğunu hükümetimiz, Sayın Cumhurbaşkanı'mızın riyasetinde hep öncelemiştir, önemsemiştir." ifadelerini kullandı.
 
Kirişci, kırsalda sağlıkta, ulaşımda, elektrikte bir problem olmadığını, Tarım ve Orman Bakanlığının kırsala önemli desteklerde bulunduğunu vurguladı.
 
Kırsaldaki hayatın tekrar devam etmesini istediklerini belirten Bakan Kirişci, sözlerini şöyle tamamladı:
 
"Büyük kentlerde ulaşım, hava kirliliği, çarpık yapılaşma, pek çok konu, aile içi birtakım problemler, bunların hepsi maalesef yaşanmakta ve bunların hafifletilmesi için yine hükümet olarak çalışmalarımız hızla sürmektedir. Biz tarımsal üretim adına, ormancılıkla ilgili faaliyetlerimiz adına mutlak suretle kırsala geri dönüş yapmak zorundayız. Pandemi bunu gösterdi, sonrasında ise Rusya-Ukrayna savaşı bize tarımın ne kadar stratejik, gıdanın ne kadar vazgeçilmez olduğunu öğretti ve bu konulardan hareketle dünya birbirine mal satmaz hale geldi. Bu ülkede 'Ben üreticiyim' demekten veya babasının, annesinin bu faaliyetlerde bulunuyor olmasından hicap duyup imtina eden, bunu zikretmeyen kardeşlerimiz, artık gönül rahatlığıyla 'Biz çiftçiyiz, çiftçi bir ailenin çocuğuyuz, biz üretiyoruz, ürettiğimiz için değerliyiz' noktasına gelmiştir."

Haber Görseli

ÇEKEREK BİLİM MERKEZİ
 
Bu arada Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile birlikte çeşitli programlara katılmak için helikopterle Çekerek ilçesine gelen Bakan Kirişci, beraberindeki Yozgat Valisi Ziya Polat ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ile Çekerek Bilim Merkezini ziyaret etti.
 

Haber Görseli

OKTAY VE KİRİŞCİ, RAFTİNG YAPTI
 
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Yozgat'ın Çekerek ilçesinde rafting yaptı.
 
Oktay ve Kirişci, Çekerek Doğa ve Spor Festivali kapsamında düzenlenen Saklı Bahçe Çekerek Rafting Alanı açılış törenine katıldı, genç sporcuların raftingini izledi.
 
Oktay, burada yaptığı konuşmada, parkurun yapılmasında emeği geçenlere teşekkür etti.
 
Konuşmaların ardından Oktay ve Kirişci, parkurda rafting yaptı.
 
 

bakan kirisci tarım kırsal çiftçi üretim