MAYIS-HAZİRAN 2022 / TARIM TEKNOLOJİLERİ

Mikroçip uygulamasına ilgi beklentimizin üstünde


Fatih COŞKUN    

14.06.2022 


'Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik' protokolü çerçevesinde, mikroçip uygulamasının seyri, gelinen nokta, varsa sahada görülüp, tamamlanmasına gerek duyulan unsurlarla ilgili görüşlerini almak üzere Ankara Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mikroçip Oda Sistem Sorumlusu İsa Yıldırım’la bir araya geldik.

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü ile Türk Veteriner Hekimleri Birliği'nin (TVHB)  arasında imzalanan 'Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik' protokolü çerçevesinde, Tarım ve Orman Bakanlığı’nca hazırlanan yönetmelik, 26 Şubat 2018 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 
 
Yönetmelik kapsamında, sahipli köpeklere 2021 yılı sonuna kadar, sahipli kedi ve gelinciklere ise 2022 sonuna kadar deri altlarına mikroçip takılarak, elektronik ortamda kayıt altına alınması zorunlu hale getirildi. 
 
Hayvanlar, enjekte edilen mikroçip sayesinde sahibinin kimlik ve adres bilgileriyle eşleştiriliyor. Bu sayede hayvanların sokağa atılmasının önüne geçilmesi, çalınan hayvanların bulunabilmesi, evcil hayvan popülasyon ve sayısı ile hayvan hastalıklarının takibi ve kontrol altına alınması amaçlanıyor.
 
İlgili yönetmelikle birlikte evcil dostlarımıza taktırılması zorunlu hale getirilen mikroçip uygulaması, hayvan sahiplerinin ilgisi açısından beklediğiniz düzeyde mi?
 
Öncelikle mikroçip uygulaması hakkında bilgi vermek gerekirse, veteriner hekimleri odalarından temin edilen mikroçipler yavru hayvanlara bile ağrısız bir yöntemle uygulanabilecek kanüllerle, iki scapula arasına yani iki kürek kemiği arasına ya da sol kulak arkasına uygulanabiliyor.
 

Haber Görseli

BAKANLIĞIN ÖNGÖRÜSÜ TUTACAK
 
Mikroçipi uygulayan hekim sisteme kaydeder ve bu kayıttan sonra tüm sahip değişikliği, kayıp, ölüm gibi durumları hayvan sahipleri İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine bildirmekle yükümlüdür.
 
Türk Veteriner Hekimleri Birliği ve Tarım ve Orman Bakanlığı arasında yapılan protokol sonrası başlayan kimliklendirme çalışmaları, hayvan sahipleri tarafından beklenenin üstünde bir ilgiyle karşılandı. Hayvan severler tarafından çok çabuk kabullenilerek tüm hızıyla devam ediyor. Sahipli dostlarımızın kayıt altına alınması sürecinin, Bakanlığımızın öngördüğü 2023 yılına kadar tamamlanacağını düşünüyoruz.
 

Haber Görseli

Mikroçiplerde GPS özelliğinin bulunmaması veteriner hekimler ve hayvan sahipleri arasında farklı görüşlerle değerlendiriliyor. Bunu olumlu karşılayanlar çoğunlukta olsa da, mikroçiplerde GPS özelliğinin bulunmasının daha faydalı olacağını düşünenler de var. Sizin bu konu ve genel olarak uygulamayla ilgili değerlendirmenizi alabilir miyiz?
 
GPS özelliğinin olmamasının bazı avantajlar ve dezavantajları var. 
 
Avantajları arasında öncelik, ekonomik açıdan daha uygun olması geliyor. Tabi uygulanması zorunlu olan bu mikroçiplerin olabildiğince ucuz olması gerekir. Ayrıca GPS özelliği ile radyasyonun sebep olabileceği olumsuzluklardan da can dostlarımızı korumuş oluyoruz.
 
GPS OLMAMASI DAHA UYGUN
 
GPS özelliği bulunmasının en büyük avantajı ise, yer tespitinin yapılabilmesidir.
 
Yer tespitinde de, bu kısa süreçte yaşadığımız tecrübeler bize, özellikle ayrılan eşler arasında sorun olabileceğini gösterdi. Bu toplumsal bazı sıkıntıların ortaya çıkması açısından, oldukça önemli bir veri. Ayrıca çalınan hayvanların 2023 yılında sağlık hizmeti almaya calıştığı anda tespit edilebileceğinden ve kaybolan hayvanların da çok yaygın olan veteriner muayenehanelerde sahiplerinin belirlenebileceğinden, GPS özelliğinin olmaması bize göre, birçok yönüyle daha uygun gibi görünüyor.
 
Yapay zekaların ve teknolojik gelişmelerin baş döndürücü hızla seyrettiği günümüzde, böylesi uygulamaların da çeşitlenerek hayatımıza gireceği aşikar. Evcil dostlarımızla ilişkilerimiz bağlamında neler söylemek istersiniz?
 
Baş döndürücü hızla gelişen teknoloji, bize gelecekte neyi getirecek, tam olarak bilemesek de, uygulanan ilaçların ve aşıların takibi ile hem hayvan hem de toplum sağlığı için önemli katkılar sunmasını bekliyoruz. Bu süreçte hayvan sahiplerinin hayvan refahını sağlayıp sağlamadıklarının da takibi yapılabilir. 
 
 

Haber Görseli

TOPLUM SAĞLIĞINA ÖNEMLİ KATKILAR SAĞLANIYOR
 
Gelişen teknoloji hayvan sağlığını, toplum sağlığını ve hayvan refahını önemli ölçüde olumlu manada geliştirecektir.
 
Son olarak şunu da belirtmek isterim ki, hayvan sahiplenmek önemli bir sorumluluktur. Mikroçip uygulamasıyla artık hayvan severler bu sorumluluğun bilinciyle hayvan sahibi oluyor. Günümüzde yaşadığımız önemli bir sorun olan, sokaklarda terk edilmiş dostlarımızın olması, sahiplerine cezai müeyyide getireceğinden, süreç içerisinde bu sorunu da önemli oranda ortadan kaldıracaktır diye düşünüyoruz. Çünkü hayvan sahipleri, diledikleri gibi sorumluluktan kaçamayacaklardır.

mikroçip kedi köpek gelincik hayvan sever