MART-NİSAN 2025 / TARIM KITAPLIĞI
Tarım kitaplığı
Pestisit kalıntı analizlerinde kalite kontrol (QC) ve kalite güvencesi (QA), Arıcılık, Okçuluk kitabı (Telhis-i resâilât-ı rumat)
PESTİSİT KALINTI ANALİZLERİNDE KALİTE KONTROL (QC) VE KALİTE GÜVENCESİ (QA)
Tarım ürünleri güvenliğinin ülke dış ticareti açısından önemine ilişkin bir girişle başlayan kitap; kalite parametrelerinin önemine vurgu yaparak laboratuvarda yapılan analiz ve araştırmalarda bu parametrelerin, daima kullanılan ilkeler olması gerektiğinin altını çiziyor. Konuyla ilgilenen; öğrenci, araştırmacı ve analiz yapanlar için yol gösterici kitabın genel prosedürler kısmında; güncel literatürde yer alan ekstraksiyon ve clean up yöntemlerine geniş yer verilerek karşılaştırma yapılmış. Tarımsal ürünlere uygulanan pestisitlerin, olası kalıntılarının araştırılması açısından önem taşıyan çalışma; tarım sahası, bitki koruma, analitik kimya, gıda güvenliği, istatistik gibi disiplinlerde çalışan ilgililer için rehber olabilir nitelikte. 298 sayfadan oluşan kitap, Nobel Akademik Yayıncılıktan çıkmış.
ARICILIK
Türkiye’nin zootekni üstatlarından Prof. Dr. Reşit Sönmez tarafından yazılan bu teknik kitapta arıcılık açık ve anlaşılır bir dille anlatılıyor. Arıcılığa başlayanlar ve başarılı olmak isteyenler için kılavuz olabilecek bu bilgiler, yazarın tatbiki bilgi ve tecrübeleri eşliğinde okuyucuya aktarılmış. Kitapta; arıcılığın tarihinden başlanarak arı mahsullerinin değeri, kimler arıcı olabilir ve arıcılığa başlayanların ihtiyaçları nelerdir gibi temel soru ve cevapların ardından arı ailesi ve fertleri tanıtılarak balın terkibi ve insan sağlığı için önemi hakkında bilgiler veriliyor.
Ballı bitkiler paylaşılarak arıcılıkta kullanılan malzemelerle olası arı hastalık ve zararlıları anlatılıyor.
219 sayfadan oluşan ve Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları tarafından ilk basımı 1961 senesinde gerçekleşen kitabın sonraki basımlarına yayınevleri ve kütüphanelerden erişilebilir.
OKÇULUK KİTABI (TELHİS-İ RESÂİLÂT-I RUMAT)
Geleneksel Türk Okçuluğu üzerine temel eser ve kılavuz hükmündeki kitabın tek yazma nüshası, İstanbul Üniversitesi Kütüphanesinden temin edilmiş olup önce Latin harflerine sonra da günümüz Türkçesine çevrilmiştir. Son kısmında orijinal nüshası da yer alan eser, kültürel öneme sahip olmasının yanında fiilen okçulukla uğraşanlarla birlikte ok ve yay gibi ana ögelerin imaline kılavuzluk ediyor. Eser hakkında eski okçu, sanatkâr ve bilgin Necmettin Okyay’ın: “Yeryüzünde Türk okçuluğu ortadan tamamen kalksa bile Kâni Mustafa Bey’in Türk okçuluğu hakkında yazdığı eser, bu sporun ihyâsı için kâfidir.” dediği bilinmektedir.
1836 yılında II. Mahmut tarafından Mustafa Kâni Bey’e yazdırılan kitap, 600 sayfadan oluşuyor ve günümüz Türkçesine çevrilmiş son hâliyle İstanbul Fetih Cemiyeti Yayınları tarafından basılmış.