MAYIS-HAZİRAN 2018 / HABER

Pamuk rekoltesinde rekor beklentisi


  

14.05.2018 

Türkiye'nin pamuk üretiminin yaklaşık yarısının karşılandığı Şanlıurfa'da, destekleme miktarı ve ürün fiyatlarındaki artış sayesinde bu sezon rekor rekolte bekleniyor.
Şanlıurfa'da ekim alanı her yıl artan pamukta bu yıl rekoltenin 1 milyon 700 bin tona ulaşacağı tahmin ediliyor.

Türkiye'nin pamuk üretiminin yaklaşık yarısının karşılandığı Şanlıurfa'da, destekleme miktarı ve ürün fiyatlarındaki artış sayesinde bu sezon rekor rekolte bekleniyor. Atatürk Barajı'nın sağladığı olanaklarla Güneydoğu Anadolu Projesi kapsamında sulu tarımın yaygınlaşmasının ardından ekim alanı her yıl artan ve bölgede "beyaz altın" olarak nitelendirilen pamuk, bu yıl rekoltesiyle bölge çiftçisini sevindirecek.
 
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, lifiyle tekstile, çiğidiyle yağ sanayisine, küspesiyle de hayvancılık sektörüne ham madde sağlaması dolasıyla stratejik ürünlerin başında gelen pamuğa yönelik destekleri artırdı. Destek miktarlarındaki artışın yanı sıra pamuk fiyatlarında son yıllarda görülen yükseliş, bu ürüne yönelen çiftçilerin sayısını çoğalttı. Kentin verimli ovalarında ekim hazırlıklarına başlanılan pamukta rekoltenin bu yıl 1 milyon 700 bin tona çıkması ve böylece tarihin en yüksek üretim miktarının yakalanması bekleniyor.
 
3 MİLYON TONU BULABİLİRİZ
 
Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu, pamuğun Türkiye ve bölge için çok önemli bir gelir kaynağı olduğunu söyledi. Bu yıl kentteki ekim alanlarının artmasının beklendiğini dile getiren Eyyüpoğlu, şöyle devam etti:
"Türkiye'de pamuğun yüzde 45'i Şanlıurfa'da yetişiyor. Geçen yıl çiftçilerimiz 1 milyon 200 bin ton kütlü pamuk üretimi yaptı. Bu yıl için ise en az 1 milyon 700 bin ton kütlü pamuk üretimi olacak. Geçen yıl pamuk desteklemesi 80 kuruş iken bu yıl 90 kuruşa çıktı. Pamuk fiyatları da yükseldiğinden çiftçiler memnun. Son iki yılı karlı bir şekilde kapattık. Önümüzdeki yılı da inşallah daha güzel geçireceğiz. 1 milyon 700 bin ton rekor ama yarım kalan sulama projeleri biterse 3 milyon ton üretimi de bulacağız."