MART-NİSAN 2022 / GÜNDEM

Tarımın başarılı kadınları


Sema ÖZAY    

12.04.2022 


Evde, işte, fabrikada, tarlada erkeklerle birlikte, hatta bazen daha fazla hayatın yükünü omuzlayan kadınlar; toplumda sevgiyi, fedakârlığı, üretkenliği ve duyarlılığı temsil ediyor. Onların toplum içinde de hak ettikleri konuma gelmeleri, ekonomik bağımsızlıklarını kazanmaları ve geleceğe güvenle bakmaları için eğitim imkanlarına ulaşmaları ve kendi güçlerini farketmeleri büyük önem taşıyor. Biz de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle, tarıma emek vermiş mesleklerini başarıyla yürüten kadınlardan Veteriner Hekim Sibel Berber ile iş yaşantısındaki zorluklarını, mesleklerini ve gözlemlerini konuştuk.

KARŞINIZDAKİ ŞİKAYETİNİ ANLATAMAYAN BİR CANLI

Sibel Berber, 44 yaşında Veteriner Hekim. Bolu’da doğmuş. Adnan Menderes Üniversitesi Veterinerlik Fakültesinden 2001 yılından mezun olmuş. Dört yıl kanatlı hayvanlar üzerine çalıştıktan sonra, çok istediği hep hayalini kurduğu klinisyen veteriner hekimliği görevine başlamış. Mudurnu’da oğlunun adını taşıyan Efe Veteriner Kliniği olarak başarıyla hizmet veriyor. 
 
Neden bu mesleği seçtiniz? 
 
Bu mesleği 10 yaşından beri biliyor ve istiyordum. Zaten  veteriner hekimlik istemeden, zorla ya da sonra alışırımla yapılacak bir meslek değil. Hayvanları çok sevmek lazım. Karşınızdaki bir canlı, hem de şikayetlerini anlatamayan bir canlı, siz ona yardımcı olmak zorundasınız. Ahıra girdiğiniz zaman sadece düşünen ve derdini anlatamayan bir canlıyla karşılaşıyorsunuz. Onun gözlerine baktığın zaman, nefesini dinlediğin zaman ne demek istediğini anlamak zorundasın. Emin olun, bunun için sevgi birinci kuralımız. Diğer kurallarımız ise hızlı ve doğru karar vermek, sabırlı, dikkatli, düzenli ve sorumluluk sahibi olmak.
 
Bir günüm nasıl geçiyor, bazan ben de anlamıyorum. İş yoğunluğu yazın ve kışın farklı oluyor. Kış mevsimi bahar ve yaz ayları kadar yoğun geçmiyor. Kışın genellikle doğumlar başlıyor, bununla ilgili olarak metabolizma hastalıkları ile karşılaşıyoruz. Bahar ve yaz aylarında bizim buralarda yaylaya çıkılır. Kızgınlık gösteren hayvanlara suni tohumlama yapıldığı için yazın yoğunluk bir hayli fazla oluyor.
 
MESLEĞİNİN HAKKINI VERİYOR
Veteriner Hekim olarak mesleğinizi yaparken sahada kadın olmaktan dolayı sıkıntılarınız oluyor mu? Nelerle karşılaşıyorsunuz?
 
Mesleğini yaparken sahada ya da klinikte kadın olmaktan dolayı hiç bir sıkıntı duymadım, yaşamadım diyebilirim. Kadınlar işlerinde daha titiz oluyorlar. Hayvanlara bakanlar da çoğunlukla kadın olduğu için, onlarla anlaşmak daha kolay oluyor. Beni kendilerine yakın buluyorlar. Zor bir doğuma gittiğim zaman “yapacak başka meslek bulamadın mı?” diye sordukları çok oluyor. Ama gerçekten mesleğimi çok seviyorum, severek yapıyorum.

Haber Görseli

İlk klinik açtığım zaman bir doğuma katıldım. Hasta sahibi ben arabadan inince “eyvah inek de öldü, buzağı da” dedi. Ben doğumu yaptırınca, geldi benden özür diledi, “ben sana haksızlık yaptım,” dedi. Birlikte güldük. Hala da ara sıra bu muhabbeti yaparız. Genellikle bizi doğuma çağırmadan önce hayvan sahibi önce kendi doğum yaptırmayı dener, komşularından yardım ister ta ki yapamayınca en son hekimi çağırırlar. Ben de giderim bakarım. 5-6 erkek kollar sıvalı uğraşmışlar. Kaç kişi olduklarını sayarım, 6 kişinin yapamadığını Sibel nasıl yapacak derim onlara, gülerler. Birlikte doğum yaptırırız.
 
Benim zorluk çekmememde Mudurnu’nun güzel insanlarının payı var. Benim arabamın plakasını Mudurnu’da herkes ezbere bilir. Yolda bir yerde çekili görseler, Sibel Hanım bir şey var mı, yardıma ihtiyacın var mı diye hemen ararlar.
Sahada tek sıkıntı 7/24 çalıştığım için aşırı yorgunluk ve kendime zaman ayıramamak. Onun dışında hiçbir sıkıntım yok.

Haber Görseli

Kırsalda tarımla uğraşan kadınların yaşamına ilişkin gözlemleriniz  var mı? 
 
Kırsalda kadınlar gerçekten çok özverili çalışıyor. Hangi ahıra, hangi kümese giderseniz gidin sizi kadın üreticiler karşılıyor. Erkekler ya işte, ya da kahvehanede. Zaten bunu erkekler de kabul ediyor. “Kadınlar olmasa biz hayvancılık yapamayız” diyorlar. Kadın olmadığı zaman hayat duruyor, hastalandığı zaman çoğu erkek sağım yapamıyor.
 
Son olarak, söylemek istediğim hiç kimse sadece puanım tuttu diye bu mesleği seçmesin. Bu mesleği sevecek kendini sürekli geliştirecek, yeniliklere açık olacak ve teknik anlamda okuyacak insanlar lütfen veteriner fakültelerini tercih etsinler. Yoksa bu meslek sevmeden ve emek verilmeden yapılmaz. Çünkü bizim mesleğimizin amacı sadece hayvan sağlığı değil,  insan sağlığını korumaktır.  Elbette her meslek bir geçim kaynağıdır aynı zamanda. Bu boyutu mutlaka var ama veteriner hekimlik ilaçların geliştirilmesinden, gıda tedarik zincirinin korunmasından, evcil hayvanların tedavisine ve vahşi doğadaki hayvan hastalıklarının araştırılmasına kadar çeşitli şekillerde katkıda bulunan bir meslektir.
Gerçekten iyi bir hayvan doktoru olmak; iyi bir halk doktoru olmaktan çok daha akıllı bir insan olmayı gerektirir, diye düşünüyorum. 

fatma kurt sibel berber tarımda kadın kadın 8 mart