TEMMUZ-AĞUSTOS 2021 / TARIM KITAPLIĞI

Tarım Kitaplığı


Hilal DOĞAN    

28.07.2021 


Atatürk ve Tarım, Manda Sütü ve Özellikleri, Sıcak Bölgelerde Ziraat Hayatı

Atatürk ve Tarım

Atatürk’e dair en kapsamlı arşiv ve koleksiyona sahip olmasıyla tanınan yazar, geçmişte büyük bir tavukçuluk işletmeciliğini ifa etmesiyle de biliniyor. Köylerde geçirdiği vakitler ve Atatürk’ün tarıma verdiği önemi kaleme almak isteyen yazar, Ulu Önder Atatürk’ün: "Türkiye’nin sahib-i hakikisi ve efendisi, hakiki müstahsil olan köylüdür." sözüyle yazmaya başladığı bu kitabında, şimdiye kadar Atatürk’ün yaptığı tarım ve kalkınma uygulamalarının kimse tarafından yapılmamış olduğuna vurgular yaparak, onun eşsiz ve orijinal diye nitelendirdiği çözümlerine ihtiyacın devam ettiğini aktarıyor. Atatürk’ün iktisadi kalkınmanın temelini tarıma bağlı görmesi, üreticiyi her şeyin üstünde tutan ve ayakları yere basan uygulamalarına yer veren kitap, hem bilgilendirici hem de hüzünlü yönüyle dikkati çekiyor. Hanri Benazus’un kaleme aldığı, 112 sayfalık bu kitap İleri Yayıncılık tarafından yayımlanmış. 

Haber Görseli

Manda Sütü ve Özellikleri

Kitapta, manda sütünün diğer sütlere göre ihtiva ettiği bileşen ve özellikler tek tek açıklanarak dünyada ve Türkiye’de manda yetiştiriciliğinin durumu ve maliyetine ilişkin bilgiler veriliyor. Manda sütü kullanılarak üretilen süt ürünlerinin de tanıtıldığı kitap, süt ihtisası yapmış hocalardan Prof. Dr. Özer Kınık ve öğrencisi tarafından hazırlanmış olup Sidas yayınlarından çıkmış.

Haber Görseli

Sıcak Bölgelerde Ziraat Hayatı

İstanbul Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Süha Göney’in ilk olarak 1986’da yazdığı bu kitap, bazı sıcak iklim ürünleri de eklenerek yeniden düzenlenip yakın bir tarihte tekrar basılmıştır. Dünyanın temel yiyecek ihtiyacını karşılayabilecek potansiyeldeki sıcak bölgeler, artan dünya nüfusu ve küresel iklim krizleri karşısında daha büyük önemi haiz olmuştur. Şeker kamışı, pirinç, baharat, çay, kahve, kakao, pamuk, kauçuk, keten vb. gibi hem gıda maddeleri hem de insan yaşamı için gerekli günlük malzemelerin yetişme yeri olan sıcak alanların ziraatini ve olması gerekenleri okuyup araştırmak isteyenler için rehber olabilecek kitap, Nobel Akademik Yayıncılıktan çıkmış ve 394 sayfadan oluşuyor.

 

Haber Görseli

Atatürk ve Tarım Manda Sütü ve Özellikleri Sıcak Bölgelerde Ziraat Hayatı