TEMMUZ-AĞUSTOS 2021 / TARIM TEKNOLOJİLERİ

Tarımsal üretimde yer ve iklim sorunu tarih oluyor


Fatih COŞKUN    

28.07.2021 


İki başarılı Türk kadını Tanay Akgün ve annesi Ziraat Mühendisi Bilge Akgün, kurdukları firmada ürettikleri teknoloji ve ürünleriyle bitkisel üretime bambaşka bir bakış açısı getiriyorlar. Üstelik tüm bunları organik üretim ve "insanların ne yediklerini bilmeleri gerekir" düşüncesi temelinde yapıyorlar. Şirketleri Hextech Green’de neler yaptıklarını ve başarı öykülerini firmanın Genel Müdür Yardımcısı olan Tanay Akgün’den dinledik.

Şirketimiz çalışmalarına 50 bin TL öz sermaye ve iki kişilik bir ekiple başladı. Bugün ise her biri kendi alanında teknik uzman olan 18 kişilik bir aileyiz. Ekibimizi ve çalışmalarımızı her geçen gün çeşitlendirmek ve büyütmek hedefini taşıyoruz.
 
TÜBİTAK projelerimiz ve İstanbul Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesinde tamamladığımız 3 farklı AR-GE projesi sonucunda profesyonel çiftçiler için 6 adet, şehir tarımı için 5 adet hobi tarımı ürünü geliştirdik.  Bu ürünlerin 4 adet patent başvurusu ve 5 adet endüstriyel tasarım tescili ile fikri mülkiyet haklarını aldık. Geliştirdiğimiz teknolojinin uygulanmasında fayda sağlayacak 2 ayrı endüstriyel makinenin de şu an teknolojik yapılabilirlik etütleri ile  AR-GE  çalışmalarına başladık. Bugüne kadar yurt dışı ve yurt içinden çeşitli ödüller ve desteklerle beraber, 2021’de de Keiretsu Forum aracılığıyla bazı melek yatırımcılardan yatırım desteği aldık.  Organik gübre üretici lisansımızı aldık, kısa süre sonra organik sıvı ve katı gübre imalatına da başlayacağız. "Kimyasal  kirli gıdalar, iklim değişikliği, açlık , çiftçinin  üretememesi, şehirlinin  ne yediğini bilmemesi’’ gibi problemlere odaklandık.

Haber Görseli

DİKEY TARIMIN TÜM AVANTAJLARINI KULLANIYORUZ
 
Bizim çalışmalarımız  dikey tarımın tüm avantajlarını sağladığı gibi, düşük maliyetlerle hem bireysel bitkisel üretimi hem de yüksek kapasiteli üretimi, dikey tarımdaki olumsuzlukların hiç birisi yaşanmadan sağlamaktadır. Agri-Tech (tarım teknolojileri), sensör destekli akıllı karar verme uygulamaları ve yazılım konularında güncel ileri teknolojileri kullanarak geliştirdiğimiz teknolojimiz ve ürettiğimiz ürünlerimiz kapalı ortamda, dış ortam koşullarından etkilenmeden, farklı  iklim koşullarını kendi oluşturarak, insan müdahalesi olmadan bitki yetiştiren  karar destek  sistemine sahip   makineler olarak  Tarımda Endüstri 4’e uygun ürünlerdir.
 
YÜZDE 90 DAHA AZ SU İLE VERİMLİ TARIMSAL ÜRETİM 
 
Dış ortam koşullarından etkilenmeden, hiç teknik bilgi gerekmeden, istenilen her türlü kapalı alanda, geleneksel üretime göre yüzde 50 kısa zamanda, daha ucuz maliyetle, sulama suyundan yüzde 90 tasarruf sağlayarak, zirai ilaç ve kimyasal gübre kullanılması gerekmeden, hiç atık bırakmadan sağlıklı ve kaliteli bitkisel üretimi mümkün hale getirdik. 
 
Özgün teknolojimiz ile hızlandırılmış süreç makine tarafından yönetiliyor, kimyasal kirliliği olmayan gıdalar üretiliyor.  Yapılan üretimlerin verileri HTG Bulut’ta depolanıyor ve BİG DATA’lar oluşturuluyor. Günümüzde takip, veri kaydı ve veri analizi olmadan rantabl üretim mümkün değil.  Biz yapay zeka desteği ile toprak olmadan, güneş olmadan, çok az su ile şehirlerdeki ev ve iş yerlerinde tarımsal üretimi mümkün hale getirdik. Ürünlerimiz şu an profesyoneller tarafından seralarda bitki yetiştirilmesinde kullanılan bütün yöntemlere entegre edilebildiği gibi, ilk defa şehirde yaşayanların da hiç teknik bilgileri olmasa da yılın 12 ayında kesintisiz olarak sebze ve meyve yetiştirmesini sağlayabiliyoruz. Teknolojimiz ve Akıllı Tarım Makinemiz Avrupa Komisyonundan SEAL OF EXCELLENCE aldı ve mükemmellik mührü kullanma hakkı tanındı.

Haber Görseli

HEDEFİMİZ 2025’TE 63 MİLYON DOLARLIK İHRACAT YAPABİLMEK
 
Hedef pazarımız, ülkemizde kırsal alanda tarlalarda ve seralarda sebze yetiştiren 2,5 milyon çiftçi ile hobi tarımı ürünleri için 15 milyon hanedir. Dış pazarlarda ise iklimi ve toprak yapısı tarımı kısıtlayan olumsuz koşullara sahip tüm ülkeler ve organik bilinci gelişmiş tüm ülkelerdir. Dış pazarlarda büyük ilgi gören ürünlerimiz için Kuveyt, Bahreyn, Azerbaycan, İngiltere, Nijerya, Maldivler, ABD ve Kanada’ya ihracat gerçekleştirmeye başladık. Dünyada 2025’de 40,25 milyar dolar olacağı öngörülen "İç mekan yetiştiriciliği’ tarım teknolojisi pazarından 62,80 milyon dolar ile yüzde 0,16 pay almayı hedefliyoruz. 
 
ÜRÜNLERİMİZ HER TÜRDEN ÜRETİCİYE HİTAP EDİYOR
 
HTG SLAB: Şehirlerde çok düşük maliyetlerle,  çevre dostu bitkisel üretim yapılan,  toprak yerine geçen Katı bitki yetiştirme ortamıdır. Sertifikalı tohumlar yerleştirilmiş HTG –SLAB’ler ile ev ve iş yerlerinin bahçelerinde, balkonlarında ilkbahar, sonbahar ve yaz aylarında açık alanlarda çevre dostu üretim yapılabiliyor. 
 
MİKRO YEŞİLLİK (Micro Green) SLABI: Mikro yeşillikler için gerekli olan kök derinliğine uygun şekilde alt çap 70 mm, üst çap 80 mm ve yükseklik 50  mm ölçülerinde ve 120  gr ağırlığa sahip olarak üretilmektedir. 
 
HTG–MİNİ TEZGAH ÜSTÜ BİTKİ YETİŞTİRME MAKİNESİ (CE BELGELİ): Ev ve iş yerlerinde bitki  yetiştirmeyi deneyimlemek ve üretmenin  hazzını yaşamak isteyenlerin tezgah üzerinde kullanabileceği, hidroponik olmayan bir topraksız tarım  makinesidir. Kabini organik biyo-çözünür malzemeden üretilmiştir.  Şehirli aileler hangi bitkileri yetiştirmek istiyorlarsa o bitkinin tohumunu yerleştirdiğimiz katı bitki yetiştirme ortamı olan slabımızı satın alıp, kabine yerleştirip suladıklarında üretim süreci başlar. Biberiye, şeker otu, fesleğen vb. gibi çok yıllık otsu bitkilerde ise köklere zarar verilmezse aynı slabdan 5-6 yıl ürün alınır.

Haber Görseli

HTG –HOME GARDEN SEBZE YETİŞTİREN AKILLI TARIM MAKİNESİ: Bilinç düzeyi yüksek olup, kış aylarında taze ve sağlıklı sebze meyveyi her an elinin altında bulmak isteyen ve  bunun  için  bedel ödemeye hazır, alım gücü yüksek müşteri grubu için üretilmiş yüksek üretim kapasiteli, hidroponik olmayan bir topraksız  tarım makinesidir. Aynı anda 30 adet slab ile üretim yaparak 4 kişilik bir ailenin kök yumrusu yenen sebzeler ve boylu ağaçlar dışındaki ihtiyaçları HTG-HOME GARDEN tarafından karşılanabilir. İleri teknolojili takip ve haberleşme cihazları ile donatılmışa tarım makinemizde su seviyesi, nem ve sıcaklık,  sensörler ile takip edilerek ekran aracılığı ile kullanıcıya emoji ifadeli mesajla eksik olan miktarların karşılanması sağlanmaktadır. Aydınlatmada özel ledler kullanıldığından çok az enerji ve substratımımızın absorbanlığı yüksek olduğundan çok az su tüketerek, uzaktan izlenerek, oluşturduğu kendi ekosisteminde organik sebze ve meyve yetiştiriciliği yapılmaktadır.  
 
HTG-FARMER FİDE ve MİKROGREEN YETİŞTİREN AKILLI TARIM MAKİNESİ (CE BELGELİ): Kapalı ortamda, farklı iklim koşullarını kendi oluşturarak, insan müdahalesi olmadan hızlandırılmış süreçle bitki yetiştiren akıllı karar destek sistemine sahip, hidroponik olmayan bir topraksız tarım makinesidir. Çiftçi bitki bantlarını makineye yerleştirmek ve dijital ekrandan bitki çeşidini seçmek dışında bir işlem yapmıyor. Tüm süreç yönetim otomasyonu tarafından gerçekleştiriliyor. IOT ile uzaktan kontrol edilerek kullanıcı ve biz süreci takip edebiliyoruz. Modüler yapıdaki makinelerimiz tambur ilavesi ile çok yüksek kapasitelere ulaştırılabiliyor. Profesyoneller için insan gücü gerekmeden, iklim değişikliğinden etkilenmeden, 1/3 zamanda, 6 kat ucuza, birim alanda 240 kat fazla sayıda fide yetiştiriyor. Dünyada toprağı ve suyu az olan, iklimi elverişsiz ve organik gıdaya talebin yüksek olduğu tüm ülkeler hedef pazarımızdadır.
 
MOBİL SERA: 20 feet ve 40 feet olmak üzere 2 farklı büyüklükte ve fide, mikro yeşillik, yeşil otsu bitkiler ve meyveli-sebzeli bitkiler için farklı tasarımlarla üretim yapılmaktadır. İleri teknolojili takip ve haberleşme cihazları ile donatılmış seralarımızda, aydınlatmada özel ledler kullanıldığından çok az enerji ve substratımımızın absorbanlığı yüksek olduğundan çok az su tüketerek, uzaktan izlenerek, oluşturduğu kendi ekosisteminde organik sebze ve meyve yetiştiriciliği yapılmaktadır. Hidroponik olmayan topraksız tarım yöntemi ile dikey tarım yapmaya yönelik firmamızın tasarım tescilli özel ürünleridir. Üretim alanı ileri teknolojili takip, görüntüleme ve haberleşme cihazları ile donatılır. Ortamda nem, CO2, sıcaklık, ışık, havalandırma sensörler ile takip edilerek yalnızca eksik olan miktarlar bitkiye verilir. Büyüme süreci, bitkinin fotosentez için duyduğu ihtiyaçların optimal düzeylerini tanımlayarak kodladığımız algoritma tarafından yönetilir.  HTG -HOME Mobil uygulamamız ile Kontrol Ara Birim Gömülü Sistem Yazılımları, Sunucu Yazılımları, Bulut, Backend, Backoffice Yazılımları, Haberleşme Ara Birim Entegrasyonu,  IOT ile bitki büyüme süreci hızlandırılmış şekilde yapay zeka uygulaması destekli karar destek sistemi tarafından yönetilir. Şirketimiz uzaktan üretim alanını izleyerek,  üretici ihtiyaç duyduğunda teknik destek verir.
 
CANLI YEŞİLLİK: Şehirlilere sebzeyi dalından kopararak, hep taze ve en son dalı bitene kadar tüketme imkanı sağlıyoruz. Hedef kitlemizi, sıfır atıkla üretimin değerini bilen, gıda israfının dünyada açlık çeken insanlara haksızlık olduğuna inanan, temiz gıdaya erişmek isteyen bilinç düzeyi yüksek insanlar oluşturuyor. Ürün desenimizdeki ürünler: Slablar içindeki tüketim olgunluğuna erişmiş olan baharat bitkileri ve yeşil otsu bitkiler, marul, roka, maydanoz, dereotu, fesleğen, reyhan, nane, biberiye, kekik, kara lahana, ıspanak, turp, hardal, pazı, kişniş, amaranth, yeşil soğan, yeşil sarımsaktır. Sipariş minimum 6 adet ürün için alınacak ve ürünler müşterilere özel kasa içerisinde kurye ile gönderilecektir. Üyelik sistemi ile müşterilere canlı yeşillikler periyodik olarak ulaştırılacak ve canlı yeşilliği tükenmiş olan yüzde 100 organik biyo-çözünür slablar teslim alınarak,  müşteri adına doğaya bırakılacaktır.

Organik kadın üretim dikey tarım