TEMMUZ-AĞUSTOS 2021 / HABER

Bakan Pakdemirli: ‘Kuraklıkla ilgili tüm tedbirler alındı’


  

27.07.2021 


Bakan Pakdemirli, kuraklıkla ilgili bütün tedbirlerin alındığını belirterek, herkesin gönlünün rahat olması gerektiğini söyledi. Pakdemirli, Türkiye'nin sözleşmeli üretime geçmesinin çok önemli olduğunu, bunun hem çiftçi hem tüccar hem ihracat hem üretim dengesi açısından çok önemli olduğunu belirtti.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Turkuvaz Medya tarafından düzenlenen 1. Türkiye Çiftçi Zirvesi'ne katıldı. Burada yaptığı konuşmada, küresel salgın sürecinde tarım ve hayvancılıkta üretimin ve faaliyetlerin aksamaması için yaptıkları çalışmaları anlattı.
 
ABD, AB, Çin ve çok sayıda ülkede insanların rafları boşalttığını, lojistik zincirinin sıkıntıya girdiğini aktaran Pakdemirli, Türkiye'nin, aldığı tedbirler sayesinde hiçbir sıkıntı yaşamadığını ifade etti.
 
Pakdemirli, Türkiye'nin hem tedarik zinciri hem üretimin aksamaması için tedbirlerini ilk vaka görülmeden çok önce aldığını belirterek, salgında çiftçilere adeta diplomatik pasaport verdiklerini, onların, sokağa çıkma yasaklarında istedikleri gibi dolaştığını, ekimini, hasadını ve üretimini yaptığını bildirdi.
 
Sağlık Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı ile koordineli bir şekilde aldıkları tedbirler ve sağladıkları ayrıcalıklar sayesinde 2020'nin tarımda çok iyi geçtiğini vurgulayan Pakdemirli, "Tarımsal hasılada 2020'yi Türkiye'nin büyümesinin çok ötesinde bir büyümeyle kapattık" dedi.
Pakdemirli, dış ticaret ve mevsimlik işçiler için tedbirler aldıklarını, destekleri erken ödediklerini, ekstra destek verdiklerini, ekilmeyen arazi kalmaması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile çalışmalar yaptıklarını anlattı.
 
"TÜRKİYE, GIDA GÜVENLİĞİNDE BİR EKSİKLİK YAŞAMAYACAK"
 
Bekir Pakdemirli, kuraklık problemine ilişkin bir soru üzerine, geçen yıl istenilen yağışlar görülmese de tarımsal kuraklığa izin vermediklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunun sebebi, depolama sistemlerimizin olması. (Yağışlarda) Bu yıl ise geçen yıla göre yüzde 25 daha gerileme var. İster istemez sulanmayan alanlarda, vejetasyonda ciddi bir problem yaşadık. Bununla ilgili Türkiye belli bir miktarda etkilendi. Tabii bununla alakalı ne yaptık? Kuraklıktan etkilenen çiftçilerimize bir destek verilmesi gerekiyordu. Dekarda 151 liraya varan bir destek Cumhurbaşkanımız tarafından açıklandı. Şu an kayıp, bizim üstesinden gelemeyeceğimiz bir kayıp değil. Türkiye'nin üretimi, TMO ve piyasanın stokları, almış olduğumuz dış ticaret tedbirleriyle beraber Türkiye herhangi bir konuda, gıda güvenliğinde bir eksiklik yaşamayacak. Ama bu kuraklığı da sürekli olarak yaşayabiliriz."
 
Pakdemirli, çiftçilere TARSİM sigortası yaptırma çağrısında bulunarak, kuraklığın bundan sonra da yaşanabileceğini, çok değişken bir iklim döneminde olduklarını söyledi.

Haber Görseli

"KURAKLIKLA İLGİLİ GEREKLİ TEDBİRLER ALINDI"
 
Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, kuraklığa karşı en büyük tedbirin "sulama yatırımlarını artırmak" olduğunu, bu konuda önemli bir atılım yaptıklarını belirterek, "En hızlı şekilde sulama yatırımlarımızı artırıyoruz. Mümkün mertebe çiftçimize destek olma gayreti içerisindeyiz. Piyasalarda herkesin gönlü rahat olsun. Kuraklıkla ilgili gerekli tedbirler alınmıştır. Türkiye, dün olduğu gibi bugün de yarın da bir problem yaşamayacaktır" ifadelerini kullandı.
 
"TÜRKİYE'NİN BİR AN EVVEL SÖZLEŞMELİ ÜRETİME GEÇMESİ LAZIM"
 
Bakan Pakdemirli, tarladan sofraya uzanan yolda ürünlerdeki fiyat artışına ilişkin soru üzerine, bu konuda bazı yapısal problemler bulunduğunu, sözleşmeli üretim noktasında eksiklik yaşadıklarını söyledi.
 
Türkiye'nin sözleşmeli üretime geçmesi gerektiğini vurgulayan Pakdemirli, şu değerlendirmelerde bulundu: "Bununla ilgili yasa tasarımımız Meclis'te. Çok iyi çalışılmış bir yasa tasarısı. Bana göre sözleşmeli üretim, Türkiye'de bugün itibarıyla bizim Bakanlıkta yapacağımız en önemli projelerden bir tanesidir, son 2 senede, kalan zamanımızda. Türkiye'nin bir an evvel sözleşmeli üretime geçmesi lazım. Bu geçiş bir anda olmaz belki. Hem çiftçi hem tüccar hem ihracat hem üretim dengesi açısından çok önemli diye düşünüyorum."
 
"TARLALARDA YERLİ TOHUM ORANI  YÜZDE 96"
 
Bekir Pakdemirli, yerli tohum çalışmalarına ilişkin soru üzerine, ithal tohumla ilgili doğru olmayan bir algı olduğunu belirterek, Türkiye'deki 1.000 tohum firmasının 940'ının yerli, 42'sinin yabancı, diğerlerinin ise yerli-yabancı ortaklığa sahip olduğunu bildirdi.
 
"SU KAYNAKLARINA ÇOK İYİ DAVRANMAMIZ LAZIM"
 
Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, Türkiye'nin kurak ülke olmaya aday olduğunu belirterek, bu nedenle yer altı barajlarını devreye almaya başladıklarını, 2023'e kadar 150 tane bitirmeyi hedeflediklerini, 2021 sonu itibarıyla 50 adet yer altı barajının bitmiş olacağını bildirdi.
Yer altı barajlarının kuraklığa karşı faydalarına değinen Pakdemirli, buharlaşma olmadığı için suyun çok daha iyi muhafaza edilebildiğini, kamulaştırma maliyetlerinin bulunmadığını, sosyolojik problemler ortaya çıkmadığını söyledi.
 
Pakdemirli, su kaynaklarına çok iyi davranılması gerektiğini vurgulayarak, "Su kaynaklarını artırmamız lazım. Buradaki gideri de azaltıyor olmamız lazım. Buradaki giderde aslan payı tarım kesimine ait. Daha akılcı metotlarla bu suyu kullanmanın yolunu bulmalıyız." dedi.

Bakan Pakdemirli Kuraklık