MAYIS-HAZİRAN 2018 / HABER

Tohum geleceğe yapılan en büyük yatırımdır


  

09.05.2018 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın katılımıyla, Şanlıurfa’da "3.Yerel Tohum Buluşmaları” gerçekleştirildi.
Bir ülkenin tohum ihtiyacını dışarıya bağımlı olmaksızın kendi kendine karşılayabilmesi, geleceğe yapılan en büyük yatırımdır. Çok şükür ki son yıllarda tohum üretiminde, veriminde, kalite ve ihracatında önemli gelişmeler kaydedildi. 2002'de 145 bin ton olan sertifikalı tohumluk üretimi, 15 yılda 7 kat artarak 1 milyon 50 bin tona ulaştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın katılımıyla, Şanlıurfa’da "3.Yerel Tohum Buluşmaları” gerçekleştirildi.

GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Talat Demirören Araştırma İstasyonu'nda düzenlenen etkinlikte konuşan Emine Erdoğan, medeniyet yurdu Şanlıurfa'da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, benzer etkinlikleri tüm bölgelerde düzenlemeyi amaçladıklarını belirtti.
Çiftçilerin gayretiyle toprağın tohumla buluşmayı beklediğini dile getiren Erdoğan, "Toprak ve tohum birbirinin ayrılmaz parçasıdır. Tohum toprağa emanettir her ikisi de milli servetimizdir. Bu bilinci ne kadar yaygınlaştırır, ata tohumlarımıza ne kadar sahip çıkarsak yeni nesillerin geleceğini de o kadar garanti altına almış oluruz." diye konuştu. Erdoğan, tohum meselesinin stratejik bir konu olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti: "Bir ülkenin tohum ihtiyacını dışarıya bağımlı olmaksızın kendi kendine karşılayabilmesi, geleceğe yapılan en büyük yatırımdır. Öte yandan temiz tohum, sağlıklı hayat zincirinin ilk halkasıdır. Çok şükür ki son yıllarda tohum üretiminde, veriminde, kalite ve ihracatında önemli gelişmeler kaydedildi. 2002'de 145 bin ton olan sertifikalı tohumluk üretimi, 15 yılda 7 kat artarak 1 milyon 50 bin tona ulaştı. İhracatımız 8 kat artarken, ithalatımız 2017’de son 5 yılın en düşük oranına geriledi. Şu anda 79 ülkeye tohum ihracatı yapan bir ülkeyiz."

Emine Erdoğan, bu verimli toprakların korunması ve daha fazla ürün elde edilmesinin çiftçilere bağlı olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Devletimizin verdiği teşvikler sizin gayretinizle buluşursa bu topraklar şaha kalkar. Kadın çiftçilerimiz hem evde hem tarlada hem de bir 'ana şefkati' ile çocuklarının bakımında başımızın tacıdır. Haydi sandıklarınızı açın, kaybolmaya yüz tutmuş ata tohumlarını çıkarın. Dünyanın bu en kadim coğrafyasında nesilden nesile aktarılan ata tohumunu yeniden toprağa döndürebilirsek ne mutlu bize."

VATANI, BEREKETLİ BİR BARIŞ YURDUNA ÇEVİRMELİYİZ

Emine Erdoğan, Avrupa ülkelerinin bunu çoktan keşfettiğine ve buradan aldığı ham madde ile kendi bitkisel ilaç endüstrisini güçlendirdiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti: "Yedi düvelin gözü üzerimizdeyken biz her konuda birlik olup bu vatanı bereketli bir barış yurduna çevirmeliyiz. Çok şükür sizler toprağı verimli hale getirmek için çalışıp çabalıyorsunuz. Devletimiz ise üzerini imar için gece gündüz çalışıyor. Modern havalimanları, hastaneleri ve okullarıyla doğu illerimizin artık batıdan geri kalır yanı yok. Artık 'havayolu, halkın yolu' oldu. Güneşin aşık olduğu bu güzel şehir, iklimi gibi sıcak insanları ve tarihiyle neden turizmin gözdesi olmasın? Bunun için önce iç barışı tesis etmeli, zenginliklerimizin kıymetini bilmeli, onları gün yüzüne çıkarmalıyız."

Şanlıurfa'nın, kardeşçe yaşamın sembolü şehirlerden biri olduğunu ifade eden Emine Erdoğan, programı düzenleyen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile çiftçilere teşekkür etti.

Fotoğraf Galerisi

HEDEF ULUSLARARASI REKABET GÜCÜNE SAHİP MİLLİ TOHUMCULUK SEKTÖRÜ

Erdoğan’ın konuşmasının ardından kürsüye çıkan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Türkiye'nin, zengin biyolojik çeşitliliğe sahip ülkelerin başında geldiğini belirterek ülkenin doğal bitki örtüsünde yer alan 12 bin bitki çeşidiyle önemli bir kapasitesi olduğunu, bu çeşitlerin 4 binini de endemik türlerin oluşturduğunu söyledi. Fakıbaba, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın teşvik ve destekleriyle yerel tohumların korunmasını proje haline getirdiklerine işaret ederek, tohumların öncelikli olarak korunmasını ve çoğaltılmasını amaçladıklarını dile getirdi.

Tohum buluşmalarına yönelik etkinlikleri farklı bölgelerde de sürdüreceklerini ifade eden Fakıbaba, uluslararası rekabet gücüne sahip milli tohumculuk sektörünün oluşturulmasını hedeflediklerini bildirdi. Fakıbaba, destekleme ödemelerine değinirken de şunları kaydetti: "Son on yılda sertifikalı tohum, fidan ve fide kullananlara ve üreticilerimize toplam 1,7 milyar lira destekleme ödemesi yaptık. Bu desteklerimizle tohumculuk üretiminin verim, kalite ve ihracatında ciddi artışlar gerçekleştirdik. 2002 yılında 145 bin ton olan sertifikalı tohumluk üretimi, 7 kat artış göstererek 2017 yılında 1 milyon 50 bin tona çıktı. Bugün artık Türkiye, tohum, fide, fidan ve süs bitkisi üreten ve ihraç eden bir ülkedir. 79 ülkeye tohumluk ihracatı yapıyoruz." Moritanya Cumhurbaşkanının eşi Meryem bint Ahmed Tıkbır'ın da eşlik ettiği Emine Erdoğan ve Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba daha sonra Doğu ve Güneydoğu illerine ait standları ziyaret etti, çiftçilerle konuştu. Burada bir kuzuyu seven Emine Erdoğan, ardından ekim alanına geçerek günün anısına fide dikti.