MART-NİSAN 2021 / COĞRAFİ İŞARETLERDEN HABER VAR

Coğrafi işaret alan ürünlerimizin ünü ülke sınırlarını aşıyor


Sema ÖZAY    

26.03.2021 


Ülkemizde coğrafi işaret tescili alan özgün ürünlerimiz, bir bir Avrupa Birliği tescili alıyor. Yörenin havasından, toprağından ve suyundan aldığı özellikleriyle, lezzeti üstün bir zeytinden elde edilen Milas'ın zeytinyağı Avrupa Birliği tarafından tescil edildi. Taşköprü sarımsağı ve Bayramiç beyazı da Avrupa Birliği tescili yolunda.

MİLAS ZEYTİNYAĞINA AB TESCİLİ
 
Milas Ticaret ve Sanayi Odası tarafından 2014 yılında başvurusu yapılan ve 2016 yılında ülkemizde coğrafi işaret tescili alan Milas zeytinyağı Avrupa Birliği tescili aldı. Milas zeytinyağı; Gaziantep baklavası, Aydın inciri, Aydın kestanesi ve Malatya kayısısından sonra AB'den tescil alan 5. milli ürünümüz oldu.
 
Milas zeytinyağını eşsiz yapan tarafı, meyvemsi aromaya sahip oluşu. Doğada yağmur sularıyla olgunlaşan tanesi küçük Memecik çeşidi zeytinden; verimi yüksek, sarı yeşil arası renkte, orta değerde meyvemsi aromaya sahip üst sınıf bir natürel zeytinyağı yağ elde edilir. Meyvemsiliğinde dikkat çeken özellikleri turunç, portakal, mandalina ve limon aroma kokularının hâkim olmasıdır. 
 
TAŞKÖPRÜ SARIMSAĞI AB TESCİLİ YOLUNDA
 
Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Taşköprü Belediyesinin müracaatı üzerine 2010 tescil edilen Taşköprü sarımsağı, AB tescili almak için gün sayıyor. 
 
Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde yetiştirilen ve yöre halkı tarafından “beyaz altın” olarak nitelendirilen Taşköprü sarımsağı; aroması, kükürtlü uçucu yağların miktarı, mineral madde ve vitaminler yönünden zengin besin değeri, başlarının iri ve kaliteli olması gibi özellikleriyle diğerlerinden ayrılıyor. Onu farklı yapan en önemli özelliği ise bileşiminde diğer çeşitlerde yok denecek kadar az bulunan selenyum elementinin yüksek miktarda bulunuşu. Bu özelliklerinin yanı sıra kuru madde oranının yüksekliğinden ötürü uzun süre depolama ve nakliyeye dayanıklı olmasıyla da üstün bir çeşittir. 
 
Şubat sonu-mart ayı başında ekimine başlanan ve temmuz ayında hasat edilen Taşköprü sarımsağı ülkemiz sarımsak ihtiyacının yaklaşık yüzde 25’ini karşılamakta olup yörede çok önemli bir geçim kaynağı. Temmuz ayının ilk haftası hasat edilmekte olup bu tarihten önce satılan sarımsaklar Taşköprü sarımsağı değildir. Uluslararası koruma sağlayan AB tescili için ilanda olan Taşköprü sarımsağının, yakın bir zamanda tescil edilmesi bekleniyor.
 
BAYRAMİÇ BEYAZI AB TESCİLİ İÇİN HAZIR
 
Bayramiç Ziraat Odasının başvurusuyla 2012 yılında tescil ettirilen Bayramiç beyazı AB tescili için ilanda olan bir nektarin çeşidi. Çanakkale'nin Bayramiç ilçesinde Kaz Dağları'nın eteklerinde yetiştirilen Bayramiç beyazı: meyve kabuğu tüysüz yeşilden sarıya çalan renkte, sert, sulu, meyve kokusu ve lezzeti mükemmel, çok tatlı ve yuvarlak şekilli bir ürün. Kendine özgü rengi, tadı, kokusu ve aroması ile diğer nektarin çeşitlerine göre kısmen daha uzun süre dayanması ve pazarlarda yüksek fiyat bulması nedeniyle sadece Bayramiç yöresi üreticilerinin değil diğer bölgelerdeki üreticilerin de talep ettikleri bir nektarin çeşidi.
 
Çanakkale Bayramiç ilçesinde bugüne kadar yapılan bilimsel çalışmalar sonucu, Bayramiç beyazı nektarinlerinin yörede tamamen çekirdekten yetiştirilmesi nedeniyle, belirgin bir varyasyonun ortaya çıktığı görülmüştür. Bayramiç beyazında tam verime yatmış 5-6 yaşlı meyve ağaçlarında beslenme ve iklim koşullarına bağlı olarak ortalama dekara 2-3 ton verim alınıyor. Ağaç başına verim 40-50 kilogram arasında değişiyor.
 
Meyve eti sertliği bakımından Bayramiç beyazı, Early Red şeftali çeşidi gibi en sert dokulu meyveleri oluşturan grup içinde. Beyaz nektarin sert olmasından dolayı hasat zamanında zarar görmüyor. Ömrünün bir ay kadar daha uzun oluşu da şeftaliden farklı tarafı.

Coğrafi işaret sarımsak zeytinyağı incir baklava