OCAK-ŞUBAT 2021 / ANADOLUNUN TADI TUZU

Bolu’dan özel bir lezzet:Mengen Pilavı


  

15.01.2021 


Bolu ilinin Mengen ilçesi doğal güzellikleriyle olduğu kadar, yemekleri ve yetiştirdiği birbirinden ünlü aşçıları ile de tanınmış bir ilçemiz. Mengen, 1981 yılından bu yana her yıl Uluslararası Aşçılık ve Turizm Festivali’ne de ev sahipliği yapıyor.

Yöreye özgü birçok yemek olsa da ilk akla gelen kuşkusuz Mengen pilavı. İsterseniz sebze yemeklerinizin yanına isterseniz de zengin içeriği ile ana yemek olarak tüketebileceğiniz Mengen pilavının tarifini sizler için hazırladık.
 
MALZEMELER:
500 g pirinç 
250 g kuzu kuşbaşı et 
2 soğan
3 domates 
200 g mantar
1 demet dereotu
2 yemek kaşığı tereyağı 
100 g ceviz içi 
8 su bardağı su 
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı kekik
1 çay kaşığı karabiber
Tuz

 

Haber Görseli

YAPILIŞI:

Pirinci iyice yıkadıktan sonra ılık ve tuzlu suda bir saat kadar bekletin ve sonrasında süzün. Soğanları küçük küçük doğrayın, domateslerin kabuklarını soyup küp küp doğrayın. Mantarları ince ince dilimleyin. Malzemeleri bu şekilde hazırladıktan sonra tereyağının yarısını ile soğanı pembeleşene kadar kavurun. Eti ilave edin ve suyunu salıp tekrar çekinceye kadar kavurun. Mantar ve domatesi ekleyip karıştırın. Birkaç dakika kavurup suyunu ilave edin. Üzerinde biriken köpüğü alarak yarım saat pişirin. Etler hafif yumuşayınca pirinç, tuz ve toz şekeri ilave edip kaynatın. Kısık ateşte 25 dakika pişirin ve ateşten alın. Kalan tereyağını tavada eritip ateşten alın. Dereotu, kekik, karabiber ve cevizi ekleyip karıştırın. Pilavın üzerine döküp 10-15 dakika dinlendirin ve karıştırdıktan sonra servis edin.

Mengen Pilavı