OCAK-ŞUBAT 2021 / KAPAK KONUSU

Hayatın her alanına dokunan kurum: MGM


  

14.01.2021 


Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), tarımdan ulaşıma, balıkçılıktan sanayiye, günlük yaşamdan en komplike yatırımlara kadar hayatın her alanında var olan bir Kurum. Hayatın her alanında var olan böyle bir Kurum’un 2020 yılında hayata geçirdiği projeleri ve gelecek hedeflerini sizler için derledik.

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin "Meteoroloji Genel Müdürlüğünün elindeki ham bilgiyi daha da yorumlayıp, sektörlere özel, terzi işi bir şekilde hizmet veriyor olması lazım" düsturuyla yoluna devam eden MGM, hem tutarlılık oranını artırabilmek hem de hizmet verdiği alanlara yönelik meteorolojik ürün ve hizmetlerini en iyi şekilde hazırlayabilmek için 2020 yılında da yatırımlarına devam etti.
Ülke sathına yayılan Meteorolojik Gözlem Sistemleri ağını daha da genişletmek amacıyla 2020 yılı içinde 64 adet Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu (OMGİ), 5 adet Deniz Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu (D-OMGİ), 3 adet Havaalanı Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu kuran MGM ayrıca, 100 adet elde taşınabilir Havaalanı Gözlem Sistemi alımı da gerçekleştirdi.
 
TAHMİN TUTARLILIK ORANI YÜZDE 92
Tahmini bilim yapan bir disiplinle çalışan MGM, yaptığı teknolojik yatırımlar ve meslek içi eğitimler sayesinde yüzde 92 tahmin tutarlılık oranına ulaşmış durumda. MGM, 2019 yılında hizmete sunduğu "Tarımsal Hava Tahmini" web sayfası ile üreticilerin, meteorolojik şartlar hakkında önceden bilgi sahibi olarak zamanında tedbir alabilmelerini ve böylece zararlarının en aza indirilmesini amaçladı. 
 
Genel tahminler yanında, ilçe bazlı tarımsal hava tahminlerinin de yayınlandığı "Tarımsal Hava Tahmini" web sayfasında güncel ve gerçekleşen hava durumu bilgilerinin yanı sıra 3 saatlik ve 5 günlük hava tahminleri, meteorolojik uyarılar, zirai don riski uyarıları gibi tarım sektörü için hayati önem taşıyan bilgiler paylaşılıyor.
 
TARIMSAL HAVA TAHMİNİNE CEPTEN DE ULAŞILABİLECEK
"tarim.mgm.gov.tr" linki üzerinden tarım sektörüne hizmet vermeye devam eden "Tarımsal Hava Tahmini" sayfası, çiftçiler için gerekli tüm meteorolojik verilere sahip. MGM böylece, üreticilere ekim, dikim, gübreleme, sulama, ilaçlama, hasat ve hayvansal üretim gibi faaliyetlerinde ve planlamalarında yardımcı olduğu gibi araştırmacılara da veri kaynağı sağlıyor. 
 
Çiftçiler ve araştırmacılar tarafından yoğun şeklide kullanılan bu hizmetini MGM, 2021 yılında mobil uygulamaya taşımayı hedefliyor. Şimdiden çalışmaya başlayan Kurum, "Tarımsal Hava Tahmini" mobil uygulamasını tamamen kendi teknik ve insan kaynağı ile gerçekleştirecek.
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın III. Tarım Orman Şûrası kapanış töreninde özellikle vurguladığı 422 ilçe için uyarı veren Zirai Don Uyarı Sistemi (ZDUS), Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından daha da geliştirilerek, tüm ilçeleri kapsayacak şekilde, 2020 Mart ayında çiftçilerin hizmetine sunuldu.

Haber Görseli

BÜYÜK DENİZCİNİN ADI YAŞATILIYOR
Ülkemizin üç tarafının denizlerle çevrilmiş olması nedeniyle, ülke savunması, uluslararası gemi taşımacılığı, balıkçılık, turizm, deniz kirliliği, su altı maden ve petrol araştırmaları gibi konularda Denizcilik Meteorolojisinin önemi rahatlıkla anlaşılabilir. Tüm bu alanlarda en önemli kriter ise denizlere ait raporlara ve tahminlere kolaylıkla ulaşabilmek.
  
MGM, denizcilik sektöründe ihtiyaç duyulan meteorolojik bilgilerin sunulması amacıyla hazırladığı “Piri Reis” denizcilik web sayfasını neredeyse tamamlamış durumda.
 
“Piri Reis” web sayfası, 2020 yılı sonunda Hazar Denizi’nden Cebelitarık Boğazı’na kadar olan bölgede bulunan tüm denizcilere katkı sunacak. Tamamen yerli ve mili imkânlarla geliştirilen “Piri Reis” web sayfası, uydu ve radarlar sayesinde Ege ve Akdeniz üzerindeki rüzgâr hareketleri, su akıntı analizleri gibi her türlü anlık tahminleri ve uyarıları üretecek.  Başta balıkçılar olmak üzere tüm yerli ve yabancı denizcilerin hizmetine sunulacak olan Sayfa, diğer denizcilik tahmin sitelerinin aksine tamamen ücretsiz olacak.

Haber Görseli

KITALARARASI METEOROLOJİ
MGM, 2019 ve 2020 yıllarında düzenlenen "Ulusal Antarktika Bilim Seferleri"ne birer uzman personel göndererek, Beyaz Kıta Antarktika’da ilk Otomatik Meteoroloji Gözlem Sistemi’ni kurdu. Tamamen yerli ve milli ürün geliştirme çalışmaları sonucunda Türkiye’de üretilen araçlar ile yurt dışından temin edilen sensörlerin Türk mühendisleri eliyle sisteme entegrasyonu yapılan OMGİ’den o günden beri düzenli veri akışı sağlanıyor.
 
ÜLKE SAVUNMASINDA METEOROLOJİ
Meteoroloji Genel Müdürlüğü Silahlı Kuvvetlerin yanı sıra Jandarma Genel Müdürlüğü ile Emniyet Genel Müdürlüğüne de yurt içi ve yurt dışı operasyonlarda meteorolojik hizmet veriyor. Sadece il, ilçe, belde veya mezrada değil, belirlenen bir tepe için dahi anlık hava durumu bilgilerini savunma güçlerine ileten MGM, askeri meteoroloji alanındaki yenilikleri de yakından takip ediyor ve gerekli yatırımları yapıyor.
 
TÜRKİYE’NİN OTOMOBİLİNE METEOROLOJİ DESTEĞİ
MGM ile Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu AŞ (TOGG) arasında, meteorolojik verilerin elektronik ortamda karşılıklı paylaşılması için çalışmalar başlatıldı.
 
TOGG’la paylaşılacak meteorolojik veriler sayesinde sürücüye anlık gözlemler, tahmin, erken uyarılar ve rota önerileri gibi bilgiler sunulacak. Böylece aracın pil güç tüketiminin optimize edilmesi sağlanacak ve doğru menzil hesaplanmasına katkı sunulacak.
 
HAVACILIK SEKTÖRÜNÜN VAZGEÇİLMEZİ METEOROLOJİ
MGM, ulaşım sektörüne yönelik faaliyetleri kapsamında, İstanbul Havalimanı'na Alçak Seviye Rüzgâr Kırılım ve Uyarı Sistemi kuracak. Havacılık sektöründe uçuş güvenliği açısından yaklaşma sahasında uçakların iniş ve kalkışları esnasında karşılaştıkları alçak seviye rüzgâr kırılması olarak ifade edilen yatay, dikey ve düşey yönde meydana gelen ani rüzgâr değişimleri önemli risk oluşturuyor. Bu nedenle, uçuş güvenliğine katkı amaçlı özel uyarı sistemleri geliştirilerek havalimanlarına kuruluyor.

Haber Görseli

2021: YENİ BİR YIL İÇİN YENİ HEDEFLER
MGM tarafından 7 güne kadar yayınlanan hava tahmini periyodunun 2021 yılı sonunda 15 güne çıkartılarak kamuoyu ile paylaşılması hedeflerinden biri. MGM’nin 2021 yılı için en önemli hedeflerinden bir diğeri de ülkemizin ormanlarının ve yeşilin korunmasına dair geliştirdiği projeler. Karmaşık topografyaya sahip dağlık arazilerde rüzgâr hızı ve yönü ani değişimler gösterir. Bu nedenle 30 metreye kadar çözünürlük sunan “Çok Yüksek Çözünürlüklü Rüzgâr Tahminleri” modeli çalıştırılıp kullanılarak hazırlanacak raporlar, başta orman yangınları ile etkin mücadelenin yanı sıra rüzgâr enerjisi tahmini, İHA uçuşları, yamaç paraşütü, sıcak hava balonu gibi havacılık faaliyetlerine de katkı sağlayacak.
 
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, gözlem sistemlerinin ve özellikle meteoroloji radarlarının temin edilmesinde ve işletilmesinde yurt dışı bağımlılığını azaltmak için çalışmalarına devam ediyor. Bu kapsamda süren Sanayi ve İş birliği Projesi ile yerli ve milli radar üretilmesi de 2021 için belirlenen hedefler arasında. Ayrıca, yine bu yıl içinde tamamen Kurum’un kendi imkânları ile “Kar Kalınlığı Ölçer Kalibrasyon Laboratuvarı” kurulması da planlanıyor.

Meteoroloji MGM havatahmini TOGG