TEMMUZ-AĞUSTOS 2020 / ANADOLUNUN TADI TUZU

Ünü sınırları aşan lezzet: Maraş Dondurması


Müge ÇEVİK    

22.07.2020 


Kahramanmaraş denilince akla ilk gelen yiyeceklerden birisi kuşkusuz uzayan kıvamıyla muhteşem dondurması.

Sıcak yaz günlerinde sağlıklı ve besleyici bir serinlik arıyorsanız Maraş dondurması en iyi alternatiflerden biri. Ahir Dağı ve dondurma ustalarının emeğinin bir ürünü olan bu geleneksel dondurmanın tarihi ise Osmanlı sofralarında da yer alan Karsambaça dayanıyor. Anlatılanlara göre, yörede Maraşlı Osman Ağa diye bilinen kişi Osmanlı sarayına ve asil konaklarına yabani orkide (salep) satmaktadır. Bir gün satış bittikten sonra artan salebi şeker ve süt karışımı olarak kara gömer. Ertesi gün baktığında, salebin kıvamındaki değişiklik dikkatini çeker. Süt, şeker ve salep karışımının yoğunluk kazandığını ve sakız gibi uzadığını görür. Hem kendisinin hem de çevresindekilerin çok beğendiği salepli Karsambaç olarak bilinen bu lezzet üç kuşak sonra Maraş Dondurması olarak tanınmaya başlar.

En büyük özelliği üretiminde Ahir Dağındaki doğal otlarla beslenen keçilerin sütünün kullanılması olan Maraş Dondurmasında A, B, C, D ve E grubu vitaminler ile kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir, çinko gibi mineraller bulunuyor. Bugün Kahramanmaraş dövme dondurması 50 farklı çeşidiyle yurt içi ve yurt dışına keyifle tüketiliyor.

Haber Görseli

Biz de bu güzel lezzeti evlerinizde yapabilmeniz için tarifini hazırladık.

Malzemeler:  5 su bardağı süt, 1 su bardağı şeker, 1 tatlı kaşığı salep

Yapılışı: Tencereye boşalttığınız sütü kaynatın ve ardından şekeri ekleyin. Bir süre daha kaynattıktan sonra başka bir kapta bir miktar su ile erittiğiniz salebi tencereye ekleyin ve sürekli karıştırın. Salebin iyice eriyip karıştığından emin olduktan sonra arada bir karıştırarak oda sıcaklığına gelene kadar soğutun. Soğuyan karışımı uygun bir kaba boşaltarak buzluğa yerleştirin. 20-30 dakikada bir karıştırarak sertleşmesi ve kıvam almasını bekleyin. İstediğiniz kıvama geldiğinde dilerseniz dövülmüş fıstıkla süsleyerek servis edin.

Kaynak: www.kahramanmaras.bel.tr

Maraş Dondurması