OCAK-ŞUBAT 2020 / BİLGİ BANKASI

Ne Nedir?


  

03.01.2020 


Bitkisel yağ, rafine yağ, ayçiçek yağı, mısır yağı, fındık yağı, aspir yağı, palm yağı nedir?

Bitkisel yağ: Sadece bitkisel kaynaklardan elde edilen, temel olarak yağ asitleri gliseridlerinden oluşan, doğal yapısı gereği az miktarda fosfatidler gibi diğer lipidleri, sabunlaşmayan bileşenleri ve serbest yağ asitlerini içerebilen yağdır.

Rafine yağ: Yağ elde edilecek bitki ya da tohumundan elde edilen ham yağın içindeki istenmeyen bileşenlerin uzaklaştırılması amacıyla; doğal trigliserid yapısında değişikliğe yol açmadan, yağın içindeki yapışkan maddelerin (fosfatidler) giderilmesi (degumming), serbest asitliğin giderilmesi, ağartma ve koku giderme gibi işlemlerle elde edilen yağdır.

Ayçiçek yağı: Ayçiçek bitkisinin tohumlarından elde edilen berrak ve sıvı bir yağdır. Ayçiçeği tohumları yüzde 45 oranına kadar ayçiçek yağı randımanı verebilir.

Mısır yağı: Mısır bitkisi tanelerinin embriyolarından elde edilen yağdır. Mısırların yağ içeriği ortalama yüzde 4-5 arasındadır. Mısır yağı 235 dereceye kadar ısıya dayanıklı, yanmayan ve okside olmayan bir yağ çeşididir. Bu nedenle çoğunlukla kızartmalarda kullanılır.

Fındık yağı: Fındık ağacının meyvelerinden elde edilen yağdır. Bütün yağlar arasında en yüksek yanma ve en düşük donma derecesine sahip olan yağdır. Ayrıca yararlı kolesterolü yükselten ve en hızlı yakılan yağ olarak birinci sırada yer alır.

Aspir yağı: Aspir bitkisinin tohumlarından elde edilen yağdır. Aspir bitkisi sarı, turuncu ve kırmızı renklerde olabilen bir çiçek türüdür. Aspir bitkisinin içeriği yüzde 45 civarında yağdan oluşur.

Palm yağı: Palm yağı için yağın elde edildiği bitki kısmına göre iki farklı tanım yapılmaktadır. Eğer yağ, palm meyvesinin etli mezokarbından elde edilirse palm yağı, çekirdeğinden elde edilirse palm çekirdeği yağı olarak adlandırılır.

Bitkisel yağ rafine yağ ayçiçek yağı mısır yağı fındık yağı aspir yağı palm yağı