OCAK-ŞUBAT 2020 / HABER

Bakan Pakdemirli’den zeytin üreticilerine müjde


  

03.01.2020 

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli ve Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Davut Er
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Ege İhracatçı Birlikleri tarafından düzenlenen Zeytin ve Zeytinyağı Sektör Buluşması'na katıldı. Burada bir konuşma yapan Bakan Pakdemirli, tarım sektörünün içinden geldiğini, ailelerinde "tarım şehidi" bulunduğunu söyleyerek sözlerine şöyle devam etti:

“Türkiye'nin en önemli tarımsal ürünleri arasında yer alan zeytin ve zeytinyağında katma değerin artırılması gerekiyor. Türkiye sofralık zeytin üretiminde dünyada 3'üncü, zeytinyağı üretiminde ise 5. sırada. Dünyada fiyat belirleyici konumda olmak için Türkiye'nin üretimde İspanya'nın ardından 2. sıraya yükselmesi gerekiyor.”

“İLK DEFA KİLOGRAM BAŞINA 15 KURUŞ DESTEKLEME ÖDEMESİ YAPACAĞIZ”

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında 2006-2019 döneminde  zeytinyağı üretimi ve paketlenmesi konularında 146 projeye 66,5 milyon lira hibe desteği sağladıklarını söyleyen Pakdemirli, bu projelerle bin 400 kişinin de istihdam edildiğini bildirdi.

Zeytinyağı üreticilerine kilogramda 80 kuruş fark ödemesi desteği verdiklerini, zeytin üreticilerine de ilk defa kilogram başına 15 kuruş destekleme primi ödemesi yapacaklarını belirten Pakdemirli, şöyle devam etti:

"Ben zeytinin desteklenmesi, daha çok dikilmesi, daha çok bu işin içinde olmamız gerektiğine inananlardanım. Orman Genel Müdürlüğümüz aracılığıyla bugüne kadar 3 milyonu aşkın zeytin ağacını ekonomimize kazandırdık. İnşallah bu ağaçlar, optimum üretime geçtiğinde bugünkü bedelle ülke ekonomisine yılda yaklaşık 500 milyon lira katkı sağlayacaktır."

Pakdemirli, yabani ağaçların aşılanması ve yeni dikimlerle zeytin ağacı varlığını artırmayı hedeflediklerini, bu ürünlere destek vermeye devam edeceklerini bildirdi. Türkiye'nin zeytin ve zeytinyağında markalaşması gerektiğini, coğrafi işaret konusuna da büyük önem verdiklerini belirten Pakdemirli, "Sızma zeytinyağını hak ettiği gibi işleyip, ambalajlayıp, coğrafi işaret koyup pazarlayamıyoruz." diye konuştu.

Haber Görseli

“İFŞAYA SİSTEMATİK OLARAK DEVAM EDECEĞİZ”

Her üründe olduğu gibi zeytinyağında da taklit ve tağşiş konusu üzerinde önemle durduklarını dile getiren Pakdemirli, şu ifadeleri kullandı:

"Tağşiş yapanları piyasada yaşatmayacağımızı, aman vermeyeceğimizi, ticaret imkanı tanımayacağımızı açıklıkla ifade etmek istiyorum. Bu sene 323 katı ve sıvı yağ işletmesini denetlemişiz. Toplamda 3 bin 756 denetim ve bin 627 numuneden 718'i zeytinyağı numunesi. Burada da 156 firmayı ifşa etmişiz. İfşaya sistematik olarak devam edeceğiz. Bu konularda bazen ses çıkıyor, hatalar da olabiliyor. İlk yapılan hatada da firmaların ticari hayatlarını bitirecek bir aksiyon almak doğru değil ama bu hataları tekrar ediyorsa sıkıntılar var demektir. Zeytinyağını alırken siz de hata yapabilirsiniz. Alımdaki hataların haricinde sistematik olarak bu işleri tekrar eden varsa mutlaka tedbirini almamız gerekiyor."

Bakan Pakdemirli, tağşiş ve sahtecilik konusunda hassas oldukları diğer ürünün de bal olduğunu söyledi. Bekir Pakdemirli, Türkiye'nin, kovan varlığı bakımından dünyada 3'üncü, bal üretimi bakımından 2'nci sırada yer almasına rağmen bu üründe katma değer yaratamadığını ifade etti.

Bal sahteciliğindeki rantın çok cezbedici olduğunu belirten Pakdemirli, şunları kaydetti:

"Bu konudaki rant o kadar insanları cezbediyor ki her gün yeni bir metod bulup tağşişi tespit etmemize rağmen arkamızdan her gün yeni bir metodla tağşişler yapılıyor. Bu büyük bir savaş, hep birlikte kazanan taraf olmak zorundayız. Ticarileşme ve balı katma değerli satma konusunda sıkıntımız var. Arıcılıkla ilgili 2 bine yakın denetim yapmışız. 860'a yakın numune var, 96'sında uygunsuzluk tespit edilmiş. Aşağı yukarı yüzde 10. 115 işlem yapılmış ve 2,2 milyon lira ceza vermişiz. Verdiğimiz cezalar yüksek olmasına rağmen tağşiş yapanları caydırmıyor. 3-5 defa yakalanmazsa ödediği cezayı bir şekilde çıkartıyor. 2020'de bir bal çalıştayı yapacağız. Taklit ve tağşişle ilgili laboratuvar alt yapımızı güçlendireceğiz. Sektörün de bu konuda bize yardımcı olması lazım. Sektörün de otokontrolüne ihtiyacımız var. Hem zeytinyağı hem arıcılık hem diğer konularda çürük yumurtaları aranızdan ayıklayın."

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Davut Er de Tarım ve Orman Bakanlığının motive edici, moral verici  desteklerinden  memnuniyet duyduklarını ifade etti. Türkiye'de binlerce ailenin geçim kaynağı olan zeytin ve zeytinyağı ihracatının sürdürülebilir olmasını istediklerini dile getiren Er, "Dünyada zeytinyağı üretiminin yüzde 50'sinden fazlasını İspanya yapıyor. Fiyat belirleyicidir ve piyasayı kontrol altında tutmaktadır. Bizim fiyat belirleyici olmamızın yolu istikrarlı üretimden geçiyor." dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli Ege İhracatçı Birlikleri Zeytin ve Zeytinyağı Sektör Buluşması