OCAK-ŞUBAT 2020 / HABER

Bakan Pakdemirli Gümüşhane ve Bayburt’ta sektör temsilcileriyle buluştu


  

02.01.2020 

oplantıda konuşan Bakan Pakdemirli, her fırsatta sektör temsilcileriyle bir araya gelmeye çalıştıklarını belirterek Gümüşhane'nin, pestil, köme, borani, kete, gendime çorbası ve gendime pilavı ile armut, dut, erik, fiğ, vişne, ceviz, kuşburnu ve özellikle arıcılık ürünleriyle Türkiye tarım ve gıdasına omuz veren bir şehir olduğunu söyledi.
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Gümüşhane ve Bayburt’a gitti. İlk olarak Gümüşhane'ye giden Pakdemirli, burada Tarım ve Orman Sektör Değerlendirme Toplantısı'na katıldı.

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Gümüşhane ve Bayburt’a gitti. İlk olarak Gümüşhane'ye giden Pakdemirli, burada Tarım ve Orman Sektör Değerlendirme Toplantısı'na katıldı.

Toplantıda konuşan Bakan Pakdemirli, her fırsatta sektör temsilcileriyle bir araya gelmeye çalıştıklarını belirterek Gümüşhane'nin, pestil, köme, borani, kete, gendime çorbası ve gendime pilavı ile armut, dut, erik, fiğ, vişne, ceviz, kuşburnu ve özellikle arıcılık ürünleriyle Türkiye tarım ve gıdasına omuz veren bir şehir olduğunu söyledi.

"GÜMÜŞHANE’YE 17 YILDA 210 MİLYON LİRA DESTEK VERDİK "

Gümüşhane'ye son 17 yılda, 210 milyon lira tarımsal destek verdiklerini belirten Pakdemirli, şöyle devam etti:

"Genç Çiftçi Projemiz, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı ve makine ekipman desteğiyle Gümüşhaneli çiftçimizin emeğine katkıda bulunduk ve buna devam edeceğiz. Son 17 yılda Gümüşhane'ye 26,2 milyon lira yem bitkileri desteği ödedik, 140 bin dekar alanda mera ıslah çalışmasını tamamladık.

Gümüşhane'de orman ve su alanında son 17 yılda toplam 2,6 milyar liralık yatırım gerçekleştirdiklerini belirten Pakdemirli, bu yatırımlarla hizmete aldıkları içme suyu tesisleriyle Gümüşhanelilere can suyu olduklarını ifade etti. Pakdemirli, kentte 16 baraj, 3 gölet ve 9 sulama tesisiyle 117 bin dekar mümbit araziyi suyla buluşturduklarını, böylece 56 milyon lira tutarında zirai gelir artışı sağladıklarını, vatandaşların can ve mal güvenliğini sağlamak maksadıyla da 41 taşkın koruma tesisini inşa ederek 36 yerleşim yeri ve 5 bin 540 dekar araziyi taşkınlardan koruduklarını anlattı.

"GIDADA TAKLİT VE TAĞŞİŞ KONUSUNDA PARA CEZALARI ARTIRILMALI"

Gıda ürünlerinde taklit ve tağşiş konusuna değinen Pakdemirli, "Bal, gerek fiyatı gerekse üretim ve tüketim miktarları dikkate alındığında, tağşiş ve taklit yapılan gıdalar arasında ilk sıralarda yer alıyor. 2020'de Bal Çalıştayı düzenleyeceğiz ve bu programda arıcılık ve bal sektörünü tümüyle ele alacağız" dedi.

Pakdemirli, orman köylerinde yaşayan 2 bin 255 aileye 24 milyon lira ORKÖY kredisi ve hibe desteği sağladıklarını, 5000 Köye 5000 Gelir Getirici Orman Projesi kapsamında da 53 köyde 136 bin gelir getirici tür fidan diktiklerini anlattı.

KELKİT’TE BESİ ORGANİZE BÖLGESİ KURULACAK

Gümüşhane'nin sıkıntılarını bildiklerini söyleyen Pakdemirli, şöyle devam etti:

"Kelkit ilçemizde 536 bin metrekare alanda Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Bölgesini kuruyoruz. Bu alanda 124 işletme faaliyet gösterecek. Bu işletmelerde 7 bin 850 büyükbaş besi hayvanı yetiştirilecek, bölgenin ve civar illerin et ihtiyacının büyük kısmı karşılanacak, ayrıca bölgede yem fabrikası, et entegre tesisi ve biyogaz tesisleri kurulacak, 140 milyon lira yatırım yapılacak. Bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlayacak bu projeyle 750 kişiye istihdam sağlanacak."

Küçük aile işletmelerine düve alım desteğini 41 ilden 81 ile yaygınlaştırdıklarını, yüzde 30 olan hibe oranını da yüzde 40'a çıkardıklarını anlatan Pakdemirli, böylece Gümüşhane'de, 1 ila 10 büyükbaş hayvana sahip küçük aile işletmelerini maksimum seviyede destekleyeceklerini söyledi.

“BAYBURTLU ÇİFTÇİLERE SON 17 YILDA 200 MİLYON LİRA DESTEK VERDİK”

Gümüşhane’den sonra Bayburt’a geçen Bakan Pakdemirli burada da tarım ve orman sektör temsilcileri ile bir araya geldi. Burada yaptığı konuşmada Pakdemirli, Bayburtlu çiftçilere, son 17 yılda 200 milyon lira tarımsal destek verildiğini belirterek Genç Çiftçiyi Destekleme Projesi ile 2016-2018 yılları arasında, toplam 340 projeye, 10,2 milyon lira destek verildiğini söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

''Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında 2006-2019 yılları arasında, 19 adet projeye, 2,5 milyon lira hibe desteği ödedik. Ve böylelikle Genç Çiftçi Destekleme Projesi ve kırsal kalkınma yatırımlarıyla, Bayburt'ta 450 kişiye istihdam oluşturduk.''
Bayburt'a orman ve su alanlarında, son 17 yılda, toplam 1 milyar 250 milyon liralık yatırım gerçekleştirildiğini söyleyen Bakan Pakdemirli, ''Bu yatırımlar ile Bayburt'ta hizmete aldığımız içme suyu tesisimiz, 12 adet sulama tesisimiz,  42 taşkın koruma tesisimiz ve 7 barajımızla, vatandaşlarımızın suya dair ihtiyaç ve taleplerini giderdik.

“BAYBURT TARIM HAYVANCILIK YERLEŞKESİ PROJESİ YAKINDA HAYATA GEÇECEK”

Toplantıda Bayburt’a bir dizi müjde de veren Pakdemirli, Bayburt'ta, 1 ila 10 büyükbaş hayvana sahip küçük aile işletmelerinin maksimum seviyede destekleneceğini belirterek, bir önceki yılın kuzu/oğlaklarından anaç vasfına ulaşan hayvanlar ile sürüsünü büyüten yetiştiricilere hayvan başına 100 lira destekleme ödemesi yapacaklarını söyledi. Ayrıca Pakdemirli ülkemizde ilk olan ve Bayburt Belediyesi tarafından, 2017 yılında temeli atılan Bayburt Tarım Hayvancılık Yerleşkesi Projesi'nin bedelinin yaklaşık 40 milyon lira olduğunu ve canlı hayvan pazarı ve kesimhaneyi içeren 1. etabın  yakın zamanda çiftçinin hizmetine sunulacağını söyledi.

“SULANMAYAN ARAZİ KALMAYACAK”

Sulama projelerine de değinen Bakan Pakdemirli ''Yapımına başladığımız ve başlayacağımız barajlarımız ile sulama tesislerimizden olan Sarımeşe Barajı Sulama Tesisi, Üzengili Barajı, Hacıoğlu Barajı, Polatlı Barajı, Yelpınar Barajı, Ozansu Barajı, Taşocağı Göleti, Uluçayır Göleti ile inşallah Bayburt'ta sulanmayan arazi bırakmayacağız'' dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli Tarım ve Orman Sektör Değerlendirme Toplantısı