KASIM-ARALIK 2019 / TARIM KITAPLIĞI

Tarım kitaplığı


  

07.11.2019 


Toprak bilimi ve toprak kirlenmesi, Bitkilerin bildikleri, Yorgan kitabı

TOPRAK BİLİMİ VE TOPRAK KİRLENMESİ

Disiplinlerarası çalışmaların yürütüldüğü çok geniş yelpazeli bir alan olan “toprak bilimi”ni konu edinen kaynak kitap: toprakla ilgili alanlarda destek olmasının yanı sıra toprak kirlenmesinin önüne geçebilmek için çözüm önerilerinden, toprak yapısını bozan sebepler ve erozyona karşı önlemlerden de bahsetmesi sebebiyle tarımla uğraşan ve organik tarım idealini yaşayan, doğaya, toprağa ilgi duyan kişilere de yol gösterici bir içeriğe sahip. Kitap, kimya, ziraat, maden, jeoloji ve inşaat  mühendisliği, coğrafya, çevre bilimleri gibi alanlarda ihtiyaç duyulan temel bilgileri içeriyor. Kitabın tercih edilme sebeplerinden biri ise ele alınmış olan bilgi ve konuların belirli bir düzen içerisinde verilmiş olması. Marmara Üniversitesinden Prof. Dr. Sülin Taşçıoğlu ve Prof. Dr. Adnan Aydın tarafından yazılmış olan 528 sayfalık kitap Çağlayan Yayınlarından çıkmış.

Haber Görseli

BİTKİLERİN BİLDİKLERİ

Bir biyolog olan Daniel Chamovitz tarafından kaleme alınan kitap günlük yaşamda belki de atlamış olduğumuz bir konu olan bitkiler üzerinden hem bilimsel hem de empati yapmamızı sağlayan bir konuya değinmiş. Bitkilerin de görme, duyma, dokunma, koklama duyularıyla çevrelerinde olup bitenlerin farkında olduklarını anlatan yazar, dünyaya bir an dahi olsa bitkilerin gözünden bakmamıza olanak sağlıyor. Kitabın ön sözünde bitkilerin bizler için ne derece önemli olduğunu şu sözlerle ifade ediyor yazar: “Bitkilere tamamen bağımlıyız. Maine ormanlarındaki ağaçlardan yapılma ahşap evlerde uyanıyor, fincanımıza Brezilya’da yetişmiş kahve çekirdeklerinden öğütülmüş kahve koyuyor, mısır pamuğundan yapılmış tişörtümüzü giyiyor, bilgisayardan çıktı alıyor, Afrika’da yetişen kauçuklardan yapılma lastikleri olan ve milyonlarca yıl önce ölmüş açık tohumlu bitkilerden elde edilen benzinle çalışan arabalarımızla çocuklarımızı okula götürüyoruz. Bitkilerden elde edilen kimyasallar ateş düşürüyor(mesela aspirin) ve kanseri tedavi ediyor. Bitkiler bizlere ilham vermeye ve bizi hayrete düşürmeye devam ediyor. Bir yanda dünyanın en büyük bağımsız organizmaları olan dev sekoyaları, diğer yanda dünyanın en küçük organizmaları olan algleri görüyoruz. Güller ise istisnasız herkesin yüzünde güller açmasını sağlıyor.” Bu sıra dışı kitap Metis Yayıncılıktan çıkmış ve 168 sayfadan oluşuyor.

Haber Görseli

YORGAN KİTABI

Marmara Üniversitesi profesörlerinden Oxford Üniversitesi Şarkiyat Bölümü mezunu Türkolog Emine Gürsoy Naskali, Yorgan Kitabı’nda bizlere, yorgan ve yorgancılığın  geçmişten günümüze üstlenmiş olduğu kültür taşıyıcılığı görevini yaşantımızdan örneklerle anlatıyor. Bunu anlatırken yorganda kullanılan motiflerin manalarından, günümüze değin geçirdiği süreçler konu edilmiş. Kitapta daha çok, Ankara, Isparta, Balıkesir ve Torbalı’da yapılan araştırmalar temel alınmıştır. Yorgan kelimesinin bilinen en eski Türkçe kelimelerden olduğunu ve kültürümüze has olduğunu aktaran yazar, Türklerde yorgan ve yastık kullanmanın esasında sevgi sembolü olduğunu, sevgiliyle yaşanan yakınlıktan bahsetmenin üstü kapalı bir ifadesi olduğunu öne sürer. Yastık ve yorganın olmayışı ise çaresizlik ve yokluk manasını taşır der kitabında. Kitabevi Yayınlarından çıkmış olan kitap, 209 sayfadan oluşmakta.

Haber Görseli

toprak bilimi ve toprak kirlenmesi bitkilerin bildikleri yorgan kitabı