KASIM-ARALIK 2019 / ANADOLUNUN TADI TUZU

Soğan kebabı


Müge ÇEVİK    

07.11.2019 


Bu sayımızda, Gaziantep’in meşhur Soğan Kebabına yer vermek istedik. Gazianteplilerin özellikle soğuk kış aylarında vücut direncini artırdığına inandıkları ve sıkça tükettikleri bu lezzetli kebap, misafir sofralarının da vazgeçilmezlerinden biri.

Bu sayımızda, Türkiye’nin en geniş yemek yelpazesine sahip illerinden ve yöresel lezzet arayanların ilk uğrak yerlerinden biri olan Gaziantep’in meşhur Soğan Kebabına yer vermek istedik. Gazianteplilerin özellikle soğuk kış aylarında vücut direncini artırdığına inandıkları ve sıkça tükettikleri bu lezzetli kebap, misafir sofralarının da vazgeçilmezlerinden biri. Gaziantep restoranlarında zırh kıymasından yapılan köfte ve küçük soğanların şişe dizilmesiyle mangalda hazırlanan bu kebabın, evlerinizdeki fırında yapabileceğiniz bir versiyonunun tarifini sizler için hazırladık.

Tepsi Soğan Kebabı için Malzemeler:

1 kilogram kebaplık (küçük boy) kuru soğan
Yarım kilogram orta yağlı kuzu kıyma
Nar ekşisi
Pul biber, karabiber, tuz

Yapılışı:

Yalnızca en dıştaki kalın kabuğu alınan soğanlar dikey olarak, ancak tamamen ikiye bölünmeyecek şekilde ortadan kesilir. Soğanlar hazırlandıktan  sonra, kuzu kıyma, 1.5 tatlı kaşığı tuz, bir çay kaşığı karabiber ve dilediğiniz kadar kırmızı pul biberle tatlandırılarak yoğurulur. Kıymadan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılarak ikiye ayrılan soğanların arasına yerleştirilir. Tüm soğanlar bu şekilde hazırlanarak tepsiye dizilir. Bir su bardağı suyun içine 2 yemek kaşığı nar ekşisi eklenerek hazırlanan sos, soğanların üzerine gezdirilir. 180 derece ısıtılmış fırında soğan ve köfteler kızarana kadar pişirilir. İsteğe göre lavaş ya da pilavla servis edilebilir.

Haber Görseli

anadolunun tadı tuzu soğan kebabı