EYLÜL-EKİM 2019 / ANADOLUNUN TADI TUZU

Turşu Her yemeğin yakışanı


Müge ÇEVİK    

11.09.2019 


Tarihi yüzlerce yıl öncesine dayanan turşu, hem lezzeti hem de sağlıklı oluşuyla Türk mutfağının vazgeçilmez yiyeceklerinden biri. Doğal bir antioksidan, probiyotik ve antibiyotik kaynağı olan turşu, soğuk havalarda bağışıklığımızı korumada büyük rol oynuyor. Turşu, hemen hemen tüm sebze ve meyvelerin mevsimi dışında da tüketilebilmesi için kullanılan pratik bir yöntem aynı zamanda. Kış hazırlıklarının yoğun bir şekilde devam ettiği bu günlerde evde lezzetli bir karışık turşu nasıl yapılır sizin için hazırladık.

Malzemeler: 
 
1 kilogram kornişon salatalık
1/2 adet beyaz lahana
500 gram biber
2 adet kapya biber
2 adet havuç
1 kilogram yeşil domates
3 baş sarımsak
1 tutam maydanoz
1 tatlı kaşığı limon tuzu
2 su bardağı sirke
4-5 silme yemek kaşığı tuz

Yapılışı: 
 
Öncelikle tüm sebzeleri yıkayın. Lahanayı, havuçları, domatesleri, biberleri doğrayın. Kornişon salatalıklarla birlikte sirkeli suda tüm sebzeleri bekleterek dezenfekte edin. Daha sonra temiz kavanozlara sebze karışımını sarımsakları da ekleyerek pay edin. Sebzeleri sıkıca yerleştirdiğinizden emin olun. Daha sonra 2 su bardağı sirke ve yaklaşık 4 su bardağı su ve tuzu karıştırdıktan sonra kavanozlara dökün. Sebzelerin en üstüne maydanoz ve bir miktar limon tuzu ekledikten sonra kapaklarını sıkıca kapatın. Turşunuzu serin ve güneş görmeyen bir yerde saklayın. Yaklaşık 3-4 hafta sonra turşunuz yemeye hazır olacaktır.

turşu