TEMMUZ-AĞUSTOS 2019 / TARIM TEKNOLOJİLERİ

Zeytin hasadında çiftçiye kolaylık


Ayşegül ULUCAN ŞAHİN    

11.07.2019 


Asırlar boyu barışın ve bereketin simgesi olan zeytinin hasadında çiftçilerin hayatını kolaylaştıracak zeytin hasat makinesini, Türk Tarım Orman Dergisi okurları için mercek altına aldık.

Bereket, bolluk, barış, ölümsüzlük ve daha pek çok simgesel anlamı olan bin yıllık tarihe sahip zeytin ağacı, insanlar için hep önemli olmuştur. Kötü toprak koşullarında bile ürün veren zeytin ağacının meyvelerini toplamak ise biraz zahmetlidir. Bu zahmeti ortadan kaldırmak için birçok firma tarafından zeytin hasat makineleri geliştirildi. İtalyan firması Campagnola’nın üretimi olan ALICE Zeytin Hasat Makinesi de bunlardan biri. Zeytin hasat makinesi, işçilik maliyetlerinin azaltılmasında ve verimin artırılmasında önemli bir rol üstleniyor.

Semak Makina tarafından kullanıcıyla buluşturulan Campaganola ALICE Zeytin Hasat Makinesi’nin birbirinden bağımsız hareket eden iki tarağı sayesinde budanmamış ve sık dalları olan zeytin ağaçlarının hasadı yapılabiliyor.

Haber Görseli

Zeytin hasat makinesinin tarakları geleneksel çırpma hareketi yaparken aynı zamanda 8x7’lik elips yörüngesi çiziyor. Her bir tarağı üzerinde 11 adet olmak üzere toplam 22 adet çırpıcı parmak bulunuyor. Bu çırpıcı parmakların 5 adedi kısa, 6 adedi uzun. Bu taraklar değiştirilebilen termoplastik malzemeden imal ediliyor. Termoplastik materyal çalıştıkça maksimum esnekliğe ulaşarak zeytin hasadında zararı en aza indiriyor, filize ve dala zarar vermiyor.

Güç ünitesi, zeytin hasat makinesinin ağırlığını en aza indirebilmek ve bu şekilde kullanıcıyı yormamak amacıyla uzatma kolunun en alt ucuna monte edilmiş. Ayrıca motorun alt kısımda olması motora su girmesini engelleyerek motorun uzun ömürlü olmasını sağlıyor.

Böylece motorun yanmasını ve zarar görmesini en aza indirgemiş oluyor. Ürünün üzerinde patentli 12 V-550 W fırçasız tip motor bulunuyor. Motorunun içerisinde bulunan yüksek mühendislikle üretilmiş elektronik kontrol kartı, hareket verici düzeni (dal sensörünü) ve aşırı ısınmayı kontrol ediyor. Kömürsüz motoru çiftçinin uzun yıllar kullanımına elverişli. Minimum enerji tüketimi ile uzun çalışma süresi sağlıyor.

Haber Görseli

DAKİKADA BİN 150 VURUŞ YAPIYOR

Zeytin hasat makinesi 12 V akü ile çalışıyor. Dakikada bin 150 vuruş yapıyor. Diğer zeytin hasat makinelerine kıyasla çift kafa avantajı ile 2 kat fazla performans sergiliyor. Kullanımı sırasında narin zeytin ağacına taraklar değmiyorsa otomatik olarak makine minimum devre düşerek akünün daha uzun süre çalışmasını sağlıyor. Bu özelliği ile güç sarfiyatı azalarak, akü kullanım ömrü uzuyor ve ağaçların istenmeyen dallarının çırpılmasına engel olunuyor. Dala, filize ve zeytine zarar vermeden, ağaca sırık vurulmadan, ağacı hırpalamadan bir sonraki sene de mahsul alınabiliyor. 270 cm’ye kadar uzayan teleskobik borusu sayesinde ağacın en üst noktasına kadar ulaşabiliyor.

Zeytin hasat makinesi, karbon borulu satın alma seçeneğine de sahip. Karbonfiber materyal hem daha uzun ömürlü, hem de alüminyum uzatma borulu versiyonuna göre 400 gram daha hafif.

Türkiye coğrafyasının verimli topraklarında yetişen zeytinin hasadında Campagnola ALICE, araç tipi akü ile kullanılabileceği gibi ALICE uyumlu Campagnola LIPO 720 batarya ile de kullanılabiliyor.

zeytin zeytin hasat makinesi