MAYIS-HAZİRAN 2019 / HABER

“Durmayın, beklemeyin, kırsalda yatırıma gelin”


  

30.04.2019 

Ankara’da gerçekleştirilen IPARD 5. Başvuru Çağrısı’na ilişkin bilgilendirme ve tanıtım programında konuşan Pakdemirli: “IPARD programı kapsamında bugüne kadar toplam 14 bin 500 projeye, yaklaşık 4 milyar lira hibe desteği sağladık"
Bakan Pakdemirli: “250 milyon avro, yani yaklaşık 1,5 milyar liralık 5. başvuru çağrısı devam ediyor. Durmayın, beklemeyin, kırsalda yatırıma gelin.”

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli yurt genelinde çeşitli programlara katılarak önemli açıklamalarda bulundu. Bu kapsamda Bakan Pakdemirli, Ankara Ticaret Odasında (ATO) yapılan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunca (TKDK) yürütülen Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Programı-II (IPARD) 5. Başvuru Çağrısı’na ilişkin tanıtıma ve  İzmir’de düzenlenen Sürdürülebilir Tarım ve Teknoloji Konferansı ile Antalya Havalimanına kurulan Alçak Seviye Rüzgar Kırılımı Uyarı Sistemi’nin açılış törenine katıldı.

Ankara’da gerçekleştirilen IPARD 5. Başvuru Çağrısı’na ilişkin bilgilendirme ve tanıtım programında konuşan Pakdemirli: “IPARD programı kapsamında bugüne kadar toplam 14 bin 500 projeye, yaklaşık 4 milyar lira hibe desteği sağladık. Bu hibeler sayesinde, kırsal alanlarımızda 10 milyar lira tutarında yatırım yapıldı, 60 bin yeni istihdam oluştu. Ankara’da da bugüne kadar 625 projeye yaklaşık 300 milyon lira hibe verdik. Bu hibelerle Ankara’ya 600 milyon liralık yatırım yapıldı ve bin 500 kişiye istihdam sağlandı.” ifadesini kullandı.

Haber Görseli

Pakdemirli, proje başvurularına ilişkin bürokratik işlemleri azalttıklarını, kadın ve gençlere pozitif ayrımcılık yaptıklarını da aktararak, şunları kaydetti:

“Bütün Ankaralı yatırımcıları IPARD-II Programı 5. başvuru çağrısı kapsamındaki hibelerinden faydalanmaya davet ediyorum.  Kırsalda yaşam standartlarını yükseltmek, tarıma dayalı sanayiyi geliştirmek, yerinde üretmek ve yerinde işlemek anlayışıyla çalışmalarımız hızlanarak devam ediyor. 250 milyon avro, yani yaklaşık 1,5 milyar liralık 5. başvuru çağrısı devam ediyor. Durmayın, beklemeyin, kırsalda yatırıma gelin diyorum.”

“TÜRKİYE GDO’SUZ BİR ÜLKEDİR”

Bakan Bekir Pakdemirli Ege Sanayici İş İnsanları Derneği (ESİAD) tarafından düzenlenen Sürdürülebilir Tarım ve Teknoloji Konferansı’nda yaptığı konuşmada ise Türkiye’nin 18 milyar dolarlık ihracatı ve 12 milyar dolarlık ithalatıyla tarımda net fazla veren bir ülke olduğunu dile getirerek şöyle devam etti:

“İthalata mecbur kalmış bir ülke değiliz. Tabii ki bazı kalemleri ithal edeceğiz. Zaman zaman bazı ürünlerin planlanmasında rekolte kayıpları ve ekim gecikmelerinden dolayı Türkiye ithalat da yapabilmelidir. Tabii ki Tarım ve Orman Bakanlığının ilk görevi üreticiyi korumaktır. Diğer taraftan tüketicimiz de çok yüksek fiyatlarla bu ürünleri yememelidir. Yani 200 bin ton patates ithalatı yapabilmeliyiz. Korkarak alacağımız bir karar olmamalıdır. Eksiklerimiz, hatalarımız olabilir. Tüm iyi niyetimizle vatandaşımızın en iyi şartlarda en iyi ürünleri yemesi doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

Haber Görseli

Türkiye’de GDO’lu ürün üretilmediğine işaret eden Pakdemirli, “Türkiye GDO’suz bir ülkedir. GDO’suz bir ülke olmanın avantajını da ihracatta yaşamamız, bunu anlatmamız lazım. Türkiye’nin toprak kaynakları sınırlı olduğu için GDO’suz bir ülke olarak kalması lazım ama diğer taraftan GDO ile ilgili teknolojiler de dâhil olmak üzere tüm teknolojileri takip ediyor olmamız lazım.” diye konuştu.

ALÇAK SEVİYE RÜZGAR KIRILIMI UYARI SİSTEMİ AÇILDI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından Antalya Havalimanına kurulan Alçak Seviye Rüzgar Kırılımı Uyarı Sistemi’nin açılışı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Dr. Fuat Oktay’ın katılımlarıyla yapıldı.

Törende bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Antalya Havalimanına kurulan Alçak Seviye Rüzgar Kırılımı Uyarı Sistemi’nin teknolojik altyapı çalışmalarına bir örnek olduğuna dikkat çekerek şöyle devam etti: “Uyarı sistemi, 100 kilometre yarıçaplı bir kapsama alanındaki yağışlı hava kütleleri ve rüzgar hareketlerini tespit ederek gerekli önlemleri almaya imkan tanımaktadır. Havacılık sektörünün faaliyetlerini olumsuz şekilde etkileyen ve uçuş emniyeti açısından risk oluşturan tehlikelerden birisi, uçakların iniş ve kalkışları esnasında karşılaştıkları ani rüzgar kırılımlarıdır. Antalya Havalimanı’nın ani rüzgar değişimlerine açık olması ve yoğun bir uçuş trafiğinin olması sebebiyle Meteoroloji Genel Müdürlüğümüz bu uyarı sisteminin ilk olarak Antalya Havalimanında yapılmasını kararlaştırmıştır.” dedi.

Haber Görseli

Bakan Bekir Pakdemirli ise yaptığı konuşmada Meteoroloji Genel Müdürlüğü bünyesindeki personelin Türkiye’deki tüm havalimanlarında görev aldığına dikkati çekerek “havacılık sektöründe, yağmur, kar, dolu, fırtına gibi meteorolojik olayların hayati öneme sahip olduğunu” vurguladı. Meteoroloji Genel Müdürlüğünün havacılık sektörünün kalitesine kalite katmak amacıyla 74 havalimanında otomatik havalimanları için özel olarak geliştirilmiş gözlem sistemleri kurduğunu belirten Pakdemirli, Alçak Seviye Rüzgar Kırılım Sisteminin bu kapsamda gerçekleştiğini ifade etti.

Meteoroloji Genel Müdürü Volkan Mutlu Coşkun da bir konuşma yaparak  “Alçak Seviye Rüzgar Kırılımı Uyarı Sistemi; Almanya’da Münih ve Frankfurt, Amerika’da Dallas, Japonya’da Tokyo gibi sayılı büyük havalimanlarında kullanılmaktadır. Ancak Antalya havalimanına kurduğumuz sistem Radar ve Lidarın bir arada kullanılması açısından teknolojinin geldiği son noktadır.” ifadelerini kullandı.

Bakan Bekir Pakdemirli Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Programı-II