MART-NİSAN 2019 / TARIM KITAPLIĞI

Tarım Kitaplığı


Hilal DOĞAN    

06.03.2019 


‘Osmanlı’da Toprak Mülkiyeti ve Ticari Tarım’, ‘Mantar Yetiştiriciliği’ , ‘Hayvanlar Toplantısı’

‘Osmanlı’da Toprak Mülkiyeti ve Ticari Tarım’

Orijinal adı, ‘Landholding Nd Commercial Agriculture in The Middle East’ olan kitabı; Boğaziçi Üniversitesi ve New York Eyalet Üniversitesi’nde öğretim üyesi, Sosyoloji Profesörü ‘Çağlar Keyder’ ile şu an hayatta olmayan, New York’ta Sosyoloji doktorası ve Washington Georgetown Üniversitesi öğretim üyeliği yapmış olan  “Modern Türk Araştırmaları Kürsüsü” profesörü “Faruk Tabak” beraber hazırlamış. Başarılı çalışmalara imza atan ve entelektüel kimlikleriyle öne çıkan iki akademisyen yazar tarafından titizlikle derlenmiş bu kitapta; Osmanlı tarımının küçük köylü işletmelerinden büyük ticari pazarlara dönüşümü ele alınmış, Halil İnalcık, Gilles Veinstein, Suraiya Faroqhi, Huri İslamoğlu, Elena Frangales-Syreet, Tosun Arıcanlı, Reşat Kasaba, Dina Rızk Khoury ve Linda Schilder gibi yerli ve yabancı tarihçilerin araştırmalarına yer verilerek Osmanlı Tarihinin en çok tartışılan konularından biri olan toprak mülkiyeti konusu incelenmiştir. 232 sayfalık ve Zeynep Altok tarafından çevirisi yapılmış olan kaynak kitap, Tarih Vakfı Yurt Yayınları’ndan çıkmış.

Haber Görseli

‘Mantar Yetiştiriciliği’

Kendisi de Türkiye’nin ilk mantar üreticilerinden biri olan Profesör Atilla Günay tarafından yazılan kitapta; mantarın tarihçesi, nasıl üretileceği,  mantarın insan sağlığı ve beslenmesi bakımından önemi, mantarın botanik özellikleri, modern bir mantar işletmesinin nasıl olması gerektiği gibi  zengin  bir içerik mevcut. Kitabın sonunda yazar, mantarın değerlendirilme şekillerini okuyucuyla paylaşarak taze tüketim, kurutma ve konserve usullerini de anlatmış. Ayrıca okuyucuyla mantar yemek tariflerini paylaşmış. İlke Kitabevi Yayınları’ndan çıkmış olan kitap 469 sayfadan oluşuyor.

Haber Görseli

‘Hayvanlar Toplantısı’

İlk yayınlanma tarihi 1949 olan ve dünyanın en beğenilen kitapları arasına girmiş kitap, 2018 yılında yeni haliyle bizlere sunulmuş. Ekseriyetle çocuk okuyuculara hitap eden ünlü Alman yazar Erich Kastner’in kaleme aldığı bu sıra dışı kitapta: anlamsız nedenler yüzünden savaşan, birbirini yok eden insanlara karşı hayvanların bir araya gelip çocukları nasıl korumaya çalıştıkları anlatılıyor. Çocuklar için savaşsız, menfaatsiz ve sevgi dolu bir dünya bırakmayı amaçlayan kitap, Can Yayınları’ndan çıkmış ve 91 sayfa.

Haber Görseli

Osmanlı’da Toprak Mülkiyeti ve Ticari Tarım Mantar Yetiştiriciliği Hayvanlar Toplantısı