MART-NİSAN 2019 / ANADOLUNUN TADI TUZU

Gece boyu bekleyişin lezzetli sonu: Muğla kebabı


Nurgül AKDAĞ ÇİLOĞLU     Erkan KARTAL 

06.03.2019 

Muğla kebabı
Muğla kebabı, kahvaltı kebabı, sulu kebap gibi isimlerle de anılan bol etli bir çorbaya yer verdik bu sayımızda. Yıllar önce Muğla’da yaşayan bir kasabın, çalışanları için doyurucu ve besleyici bir yemek arayışı ile ortaya çıktığı anlatıla gelen Muğla kebabı, günümüzde de restoranlarda en çok tercih edilen yemeklerden biri olma özelliğini koruyor.

Tüm gece devam eden pişirme süreci ile büyük bir emeğin de ürünü olan Muğla kebabı, turistlerin de sevdiği lezzetlerden biri haline gelmiş. Muğla’ya yolu düşen herkesin tatması gereken bu besleyici ve lezzetli kebabın tarifi ise şöyle:

Malzemeler:
3-3,5 kilogram oğlak eti (İsteğe bağlı olarak
kuzu ve dana eti de olabilir)
500 gram iç yağ/böbrek yağı
Su

Yapılışı:

Et ve iç yağ büyük parçalar halinde doğranır. Güveç kabına ya da derin bir tepsiye önce bir miktar yağ parçası, yağın üstüne etler, etlerin üstüne de iç yağının kalanı döşenir. Kebap pişirilecek kabın tamamı bu şekilde hazırlanarak fırına verilir. Etler kızarana kadar iki saat pişirilir. Bu aşamada etlerin iyi kızarması kebabın lezzeti için çok önemlidir.

 Et fırından çıkarıldıktan sonra yarım ya da bir saat dinlendirilir. Etin üstüne, aynı tepside ya da toprak bir tencereye alınarak bolca su eklenir ve tekrar fırına verilir. Kebabın fırına verilmesi akşamüzeri, fırından çıkarılması da sabaha doğru ekmeklerin fırına atılmaya başladığı 04.00-04.30 saatleridir. Fırında on-on iki saat pişen etler, hamur gibi yumuşacık olur.

Servisi, sabah saat 05:30-06:00 sıralarında başlar, saat 09:00 gibi de biter. Sulu kebap, yanında karabiber, limon ve mevsime göre kuru ya da taze sivri biber ile ikram edilir.

muğla kebabı anadolu'nun tadı tuzu