OCAK-ŞUBAT 2018 / DİĞER

Kooperatifleşmeyle kayısı üreticileri korunuyor


Dr. M. Erhan EKMEN - Nezaket CÖMERT    

19.03.2018 

Günümüzde hala kırsal ekonomik güçlendirmenin en başarılı yolunun kooperatifçilik olduğunu gösteriyor
Avusturya’nın Tuna Nehri boylarında yer alan kayısı bahçelerindeki üretimin kooperatifçilikle kısa sürede nasıl başarı hikayesini dönüştüğünü gösteren bir örnek aktaracağız bu sayıda. Kayısıdan elde edilecek kazancın sadece taze meyve, reçel, meyve suyu gibi ürünler ile sınırlı olmadığını Kooperatif sayesinde peyzaj ve turizm açısından da önemli bir gelir kapısı olabileceğini, ekonomik açıdan sürdürülebilir bir şekilde işleme ve pazarlama yapılabileceğini göreceğiz. Özellikle bir kooperatifin coğrafi işaret konusunda yapabileceklerini, peyzaj ve turizm ile nasıl gelir sağlayabileceğini ortaya koyan bu hikayenin ülkemiz kayısı üreticileri için de örnek olabilmesini diliyoruz.

KIRSAL EKONOMİK GÜÇLENMENİN EN BAŞARILI YOLU KOOPERATİFÇİLİK

Aşağı Avusturya’yı ziyaret eden turistlerin büyük bir  çoğunluğu, keyifli bir konaklama için Wachau Bölgesi'nde Mutlaka dururlar. Tuna Nehri etrafında kenarları doğal taş duvarlar ile karakterize olmuş bu bölge, dik üzüm bağları ve kayısı bahçeleriyle eşsiz kültürel bir peyzaj alanıdır. Wachau Bölgesi'nin şarapları tüm dünyada bilinir. Kayısı ağaçları ilkbaharda çiçekleri ile ziyaretçileri heyecanlandırırken, yıl boyunca bu bölgenin kayısılarından yapılan reçel, likör ya da diğer ürünler de çok ünlüdür.

Aşağı Avusturya'daki en genç kooperatif, günümüzde hala kırsal ekonomik güçlendirmenin en başarılı yolunun kooperatifçilik olduğunu gösteriyor bizlere. "Wachauer Kayısı İşleme Grubu (Wachauer Marille Verarbeitung eG)" adlı kooperatif şirketinin kuruluş toplantısı 2011 yılında yapılmış. Kooperatifin üyeleri tüm Wachau Bölgesi'ndeki meyve suyu, şarap ve kayısı üreticilerinden oluşuyor. Bu kooperatifin kuruluş amacı ise az sayıda kayısı ağacı olan üyelerine ekonomik açıdan sürdürülebilir bir şekilde işleme ve pazarlama olanağı sağlamak. Aslında, Wachauer Kayısı İşleme Kooperatifi ortak üreticilik ve işleme yapmayı, meyve ve sebze pazarlamada kayısı ile ilgili özel bir durum oluşturmayı hedeflemiş.

Kooperatif sayesinde üyeler bölgede yer alan birkaç küçük kayısı bahçesi daha kiralama imkanı bulmuş. Böylelikle bu bahçeler atıl bırakılmamış ve üretime kazandırılmış. Ayrıca Kooperatif ortaklaşa işleme tesisi kurmayı ve ortak bir pazarlama stratejisi oluşturmayı mümkün kılmış. Bu arada Kooperatif, bölgedeki kayısıya özel menşei koruma tanımı başvurusunda bulunarak ürünleri için coğrafi işaret almış. Bu şekilde ürünlerine bölgeye has bir özellik katarak piyasa değerini yükseltmişler. Sonuç olarak kooperatif, sadece üyelerinin ekonomisini desteklemekle kalmamış aynı zamanda peyzaj güzelliği koruyarak bölgeyi de desteklemiştir.