OCAK-ŞUBAT 2019 / TARIM TEKNOLOJİLERİ

Elektrik yükü miktarı ve eşitliği ile dünyanın en iyi ilaçlama makinesi


Hülya OMRAK    

11.01.2019 

Tanıtım toplantısını Celal Bayar Üniversitesinde yaptığımız makine, dünya üzerinde elektrik yükü miktarı ve eşitliğiyle en iyi makine.
Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Agrotek Firması ve ESS Firması ortak bir çalışmayla ilaç kalıntısını en aza indiren elektrostatik ilaçlama makinesi geliştirdi. Elektrostatik özelliği sayesinde diğer ilaçlama makinelerine kıyasla çok daha çevre dostu olan sistem aynı zamanda üreticiye daha çok karlılık sağlıyor. Tanıtım toplantısı geçtiğimiz eylül ayında gerçekleştirilen makinenin hedefi ise dünya pazarı. Agrotek Firması AR-GE Müdürü Gökhan Paçacı ile elektrostatik ilaçlama makinesinin detaylarını konuştuk.

Elektrostatik ilaçlama makinesi hangi amaçla geliştirildi?

Elektrostatik ilaçlama makinesi geliştirilirken ilk önce doğaya ve yetiştirilen ürüne bırakılan kimyasal kalıntının minimum düzeyde olması amaçlandı. Tasarladığımız makine dört büyük üniversite tarafından konvansiyonel ve hava püskürtücü özellikteki diğer ilaçlama sistemleriyle karşılaştırılarak test edildi. Bu testlerde çıkan sonuçlarda yoğun yeşilliklerin gizli alanlarına ilacın yüzde 300 daha iyi nüfuz ettiği ve daha iyi kapsama sağladığı görüldü. Bu çalışmalar aynı zamanda konvansiyonel makinelerin kaplama alanının sadece yüzde 15 olduğunu gösterdi. Elektrostatik ilaçlama sistemiyle ise daha iyi ilaçlama daha düşük kimyasal tüketim sayesinde maliyetler çoğu kullanıcı tarafından yüzde 30-60 oranında azaltılabilir ve daha doğru ve etkili sonuçlar elde edilebilir; bu sayede yapılan yatırımın daha hızlı geri dönüşü amaçlanmaktadır.

Bütün bunların sonucunda ilaç, yakıt, zaman tasarrufu sağlamak ve bitki üzerinde kalıntı etkisini azaltarak kaliteli ürün yetiştirmek ve çevreye zararları en aza indirmek amacı ile geliştirilmiş bir projedir.

Haber Görseli

Bu makine çiftçiye ne gibi kolaylıklar sağlayacak?

Öncelikle nakdi olarak tasarruf sağlayacak. Konvansiyonel ilaçlama makinesine kıyasla atılan su miktarının 10’da 1’i ile ilaçlama yapılacağından zamandan da büyük tasarruf sağlanacak.

TRAKTÖRDEN KUMANDA EDİLEBİLİR

Elektrostatik ilaçlama makinesini benzer özellikli diğer makinelerden ayıran yönler nelerdir ve diğer makinelere kıyasla kullanım kolaylığı sağlıyor mu?


Elektrostatik ilaçlama makinesi diğer makinelerden farklı olarak her memeye ayrı hava, su ve elektrik akımı vererek çıkan suyun tamamına elektrik yükü vermekte ve her memedeki su, hava ve elektrik yükü miktarı eşit olmaktadır. Ayrıca makinemizde suyu parçaladığımız hava sisteminden ayrı olarak suyu hedefe taşımak için yardımcı hava akımı kullanılmaktadır.

Elektrostatik ilaçlama makinesi diğer makinelerdeki gibi traktörden kumanda edilebiliyor. Opsiyonel olarak selenoid valf kullanarak elektrik kumandalı imal edilebilir ve isteğe göre bluetooth özelliği sayesinde tabletten veya android uygulamalı cep telefonlarından kontrol edilebilir.

Haber Görseli

ELETRİK YÜKÜ VE EŞİTLİĞİYLE EN İYİ MAKİNE

Makine geliştirilirken Celal Bayar Üniversitesiyle ortak bir çalışma yürüttünüz. Bizleri bu çalışma hakkında kısaca bilgilendirebilir misiniz?

Elektrostatik ilaçlama makinesi yabancı bir firma, Agrotek ve Celal Bayar Üniversitesi Teknokent’in ortak çalışması sonucu ortaya çıktı. Tanıtım toplantısını Celal Bayar Üniversitesinde eylül ayında yaptığımız makine, dünya üzerinde elektrik yükü miktarı ve eşitliğiyle en iyi makine. Üniversite bizimle her türlü bilgi ve teçhizatını paylaşarak destek olup benzersiz bir ürünün ortaya çıkmasına yardımcı oldu.

HEDEF DÜNYA PAZARI İhracat hedefiniz var mı?
 

Pazardan ürünle ilgili nasıl bir talep var?

Makinemizin hedefi dünya pazarıdır. Hali hazırda Romanya, ABD, Fas, Azerbaycan ve Sırbistan’dan sipariş alındı,  Güney Amerika‘da birçok ülkeyle görüşmeler devam ediyor. İspanya‘daki büyük bir firmayla ise görüşmelerimiz sonlanmaya yakın durumda. Yurt içinde ilgi artarak devam etmekte. Teslimatını henüz yapmadığımız Bursa, Manisa ve İzmir bölgesinde satışını yaptığımız makineler bulunmaktadır.

ilaç kalıntısı Elektrostatik ilaçlama makinesi