KASIM-ARALIK 2018 / GÜNDEM

Bu kutuda iyilik var…


Müge ÇEVİK    

30.10.2018 


Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı desteği ve Kayseri İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinatörlüğünde başlatılan “Engelli Kadınların Tarıma Kazandırılması Projesi” hayata geçiyor. “Tarım Engel Tanımaz” sloganı ile Kayseri’de başlayan projenin 81 ile yaygınlaştırılması planlanıyor.

Birleşmiş Milletler kararı ile 3 Aralık günü 1992 yılından bu yana Dünya Engelliler Günü olarak kabul ediliyor. Dünya çapında birçok organizasyonla engellilerin yaşadıkları sorunlar konusunda farkındalık yaratılmaya çalışılan bu gün kapsamında ülkemizde de önemli etkinlikler düzenleniyor. Engelliler için birçok düzenlemenin hayata geçirildiği ülkemizde, Tarım ve Orman Bakanlığı da engellilere yönelik projeler üretmeye devam ediyor. Ancak ülkemizde engelli vatandaşlar için yürütülen birçok çalışma olmasına karşın; farklı engelli gruplarının engellerinden dolayı toplumsal yaşama tam ve eşit katılımı sağlanamıyor. Bu da onların toplumla bütünleşmelerini önemli ölçüde engelliyor. Engellilerin toplumla bütünleşmesinin önündeki en önemli engellerden biri istihdam sorunu. Bu kapsamda engellilerin niteliklerini dikkate alarak, uygun bir eğitimle üretim ağında yer alabilmelerini sağlamak düşüncesi ile “Engelli Kadınların Tarıma Kazandırılma Projesi” hayata geçirildi.
Engellilerin toplum içinde istihdamına yönelik yenilikçi modellere duyulan ihtiyacı karşılamak amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı, Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı desteği, Kayseri İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğinde “Engelli Kadınların Tarıma Kazandırılma Projesi” ile sosyal sorumluluk projelerine farklı bir bakış getirerek üretimden yönetime kadar her aşamasında engelli kadınların çalışacağı kurutulmuş meyve üretme tesisinin kurulması için çalışılıyor.

Proje kapsamında başvuruları alınan engelli kadınlar bir dizi eğitimden geçirilecek. Eğitim sonucunda sınav ve mülakatta başarılı olan 16 engelli kadın kurulacak tesiste istihdam edilecek. Yürütülen bu sosyal sorumluluk projesi kapsamında engelli olan kadınlar ya da engelli aile bireyine sahip kadınların bir araya gelerek örnek bir tarımsal kalkınma kooperatifi kurmaları sağlanacak.

BİR KUTU İYİLİK

Engelli çiftçilerimizin arazi koşullarında aktif olarak çalışamamasından dolayı, engelli bireylerin çalışmasına uygun olarak inşa edilecek meyve kurutma tesisinde kurutularak paketlenen ürünlerin üstünde “Bir Kutu İyilik” sloganı yer alacak. Bu ürünler, okul kantinlerinde, marketlerde, Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından belirlenmiş olan tramvay duraklarına yerleştirilecek olan otomat makinelerinde satışa çıkarılacak. Şehir dışındaki tüketiciler ise www.birkutuiyilik.com sitesini ziyaret ederek ürünlere ulaşabilecekler.
Ayrıca kurutma tesisi faaliyete geçtikten sonra ildeki üreticilerden talep gelmesi halinde ve belli bir ücret karşılığında onların da ürünleri işlenebilecek. Böylece gelirlerde bir artış da sağlanmış olacak. Hazırlanan bu tesiste kurutulacak olan ürünlerin ham maddelerini kırsalda üretim yapan kendisinde veya birinci derece akrabasında engelli bulunan çiftçilerimizin ürünleri tercih edilerek engelli çiftçilerimiz ve ailelerine destek sağlanmış olacak.

SAĞLIKLI BİR ALTERNATİF

Kurulacak bu tesiste üretilecek ürünler ile engelli kadınların yanı sıra tüketicilere; günlük hayatın yoğun temposu içinde tüketilen atıştırmalıklara sağlıklı bir alternatif sunmak, ebeveynlerin en büyük sıkıntılarından biri olan çocukların sağlıksız atıştırmalıklara düşkünlüğüne alternatif ürün sağlamak, mevsimi dışında bile sağlıklı meyvelere ulaşılabilmesini sağlamak amaçlanıyor.
Proje süresince yapılan çalışmalar @tarimengeltanimaz adı altında oluşturulan sosyal medya hesaplarında paylaşılarak hem projenin tanıtımını yapmak hem de engellilerin de üretimden yönetime kadar her alanda çalışabileceğini göstererek örnek olmak amaçlanıyor.

engelli çiftçi kurutulmuş meyve