KASIM-ARALIK 2018 / HABER

Emine Erdoğan “Yerli tohumun peşine düşelim”


  

26.10.2018 

Girişimci Kadın Çiftçiler Ödül Töreni”, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un katılımıyla gerçekleştirildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan: “Ata tohumu seferberliğimizde kadınlarımızdan destek istiyorum. Tohum, gıda kalitesinin başladığı yerdir. Bu nedenle de sağlığın başıdır. Ne kadar güvenilir ve kaliteli tohumunuz varsa, gıdanız da o derece sağlıklı olur. Yerli tohumun peşine düşelim ve bu alanda devletimizin milli tarım seferberliğine katkı sağlayalım.”

Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığınca 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü vesilesiyle her yıl düzenlenen “Girişimci Kadın Çiftçiler Ödül Töreni”,  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un katılımıyla gerçekleştirildi. Girişimci kadın çiftçilerin ödüllendirildiği törende konuşan Emine Erdoğan kadınlarla birlikte olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Anadolu kadınınının tarihin hiçbir döneminde pasif bir duruş sergilemediğini, her zaman üretim hayatının merkezinde yer aldığını vurguladı.
Kadınların geçmişten bugüne gerek ev içinde gerekse dışında ekonomik ve sosyal hayatın her zaman bir parçası olduğunu belirten Emine Erdoğan, “Kadınlarımız yaptığı işe yüreğini veriyor, kendini adıyor. Milletimizin yüksek hedeflere ulaşmasında kadınlara aktif roller düşüyor.” diye konuştu.  Gıda kalitesi için tohumun önemine dikkati çeken Emine Erdoğan, “Ata tohumu seferberliğimizde kadınlarımızdan destek istiyorum. Tohum, gıda kalitesinin başladığı yerdir. Bu nedenle de sağlığın başıdır. Ne kadar güvenilir ve kaliteli tohumunuz varsa, gıdanız da o derece sağlıklı olur. Yerli tohumun peşine düşelim ve bu alanda devletimizin milli tarım seferberliğine katkı sağlayalım.” ifadelerini kullandı.

“ÇABALARINIZ EKONOMİ VE TURİZMİ DE GÜÇLENDİRİYOR”
Kadınların kendi potansiyellerinin farkına varması, tarımsal üretim alanında hak ettikleri yeri edinmesi, gerek şehir hayatında gerekse kırsalda güçlerini ortaya koyması gerektiğine dikkat çeken Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bağcılıktan hayvancılığa, meyvecilikten seracılığa, arıcılıktan ipekböcekçiliğine kadar çok çeşitli alanlarda faaliyet gösterdiğinizi biliyorum. Sizlerin çabası sadece tarımsal faaliyetlerimizi değil, ekonomiyi ve turizmi de güçlendiriyor. Son yıllarda Isparta’da lavanta yetiştiriciliğinin ne kadar farklı boyutlara ulaştığını biliyor ve memnun oluyoruz. Gülü ile meşhur Isparta şehrimiz, artık lavantasıyla turist çeken bir konuma gelmiştir. Kadınlarımızın burada üstlendiği rol son derece sevindiricidir. Keza geçtiğimiz yıllarda ödüllendirdiğimiz kaz yetiştiriciliği, kekik ve sumak ekşisi üretimi yapan kadınlarımız var. Her biri ayrı ayrı değerdir. Lütfen başladığınız bu işlerde sürdürülebilir olun. Pes etmeyin.”

“TÜRKİYE 79 ÜLKEYE TOHUM İHRACATI YAPAN BİR NOKTAYA GELDİ”
Emine Erdoğan, Türkiye’nin tohum ihracatının hızla arttığına işaret ederek, “2002’de 145 bin ton sertifikalı tohumluk üretimimiz 15 yılda 7 kat arttı. İhracatımız ise 8 kat artarak ülkemizi 79 ülkeye tohum ihracatı yapan bir noktaya getirdi. 2023’te hedefimiz 2 milyon ton üretim ve 500 milyon dolarlık ihracattır. 2023’te dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girme hedefi, nüfusumuzun yarısını oluşturan kadınların ekonomik hayata katılımı ile mümkün olacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.
Ulusal istihdam stratejisi çerçevesinde 2023’te kadınların iş gücüne katılım oranının yüzde 41’e çıkarılmasının hedeflendiğini belirten Emine Erdoğan, şöyle devam etti:
“Tarım Bakanlığımız kırsal alanda yaşayan kadınlara yönelik tarım, ev ekonomisi ve sosyal konularda eğitim ve yayın hizmetleri sunmaktadır. Kooperatif kurmalarının desteklenmesine yönelik çalışmalar yürütmekte, tarıma dayalı iş kollarında kadın girişimciliğini özendirmektedir. Aile çiftçiliğini korumak ve sürdürülebilirliğini sağlamak için kadınlar başta olmak üzere çocuk ve gençlere yönelik eğitim programları hazırlamaktadır.”
Erdoğan, Türkiye’nin dört bir yanı cennet olan bir coğrafyaya sahip olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:
“Bu zenginliği değerlendirebilirsek ulusal hedeflerimize ulaşabiliriz. Türkiye’nin ekonomik ve siyasi gücü dünyada her zaman daha da artmaktadır. Bizlerin de ilerleme sürecine yeni başarı hikayeleri ile destek vermemiz gerekiyor. Türkiye’nin büyüme hamlesine destek veren, bu çalışmalarda yer alan tüm kadınlarımızı tebrik ediyorum.”

Fotoğraf Galerisi

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli de törende yaptığı konuşmada,  tarımsal üretimin ve  kırsal hayatın sürekliliğinin sağlanmasında en önemli rolü çiftçi kadınların oynadığını ifade ederek, “Çiftçi kadınlarımız, ailenin yapı taşı ve sürdürülebilir kalkınmanın şampiyonudur” dedi.

Bir ekonomist olarak, kadınların iş gücüne katılım oranını çok önemsediğini vurgulayan Pakdemirli, “Dünyada tarımsal iş gücünün yaklaşık yüzde 40’ını kadınlar oluşturmaktadır. Türkiye’de ise toplam istihdam içinde kadının payı yaklaşık yüzde 31 iken, tarımda bu oran yüzde 45’i buluyor. Bu bağlamda, tarım sektörünü sırtlayan kadın çiftçilerimize yönelik faaliyetlerin çok büyük önem taşıdığını biliyoruz.” ifadesini kullandı.
Pakdemirli,  tarımsal üretim faaliyetine erkeklerden daha fazla katılımları dikkate alındığında, kadınlara tarımsal eğitim hizmetleri verilmesinin önem taşıdığını, Bakanlık tarafından 2003 yılından bugüne kadar kırsalda yaklaşık 2,1 milyon kadın çiftçinin eğitildiğini söyledi.
Kadınlar tarafından kurulmuş 43 tarımsal kalkınma kooperatifi bulunduğunu aktaran Pakdemirli, şöyle devam etti:

“Bakanlık olarak kadın çiftçilerimizin desteklerimizden  daha fazla faydalanması adına da pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında, proje sahibinin kadın çiftçi olması veya kadın çiftçi tarımsal amaçlı kooperatif ve birlik üyesi olması durumlarında  artı puan veriliyor. Yine bir Avrupa Birliği hibe programı olan IPARD değerlendirme kriterlerinde kadın yatırımcılara hibe sıralamasında ilave puan veriyoruz. Hayvancılık yatırımları için ek 10 puan, işleme ve pazarlama yatırımları için ek 5 puan, çiftlik faaliyetleri kapsamındaki yatırımlarda ek 15 puan sağlıyoruz. Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi Programı’nın yüzde 60’ı kadın çiftçilerden oluşuyor. Program kapsamında, başvuru sahibinin kadın çiftçi  olması durumunda ilave puan verilmektedir. Yaklaşık 29 bin kadın çiftçimiz bu destekten yararlanmış ve  862 milyon lira hibe destek almıştır.”
 

Fotoğraf Galerisi

EV HANIMI İKEN “HANIM AĞA” OLAN BİNLERCE ÇİFTÇİ VAR

Pakdemirli, Türkiye’de ev hanımı iken “hanım ağa” olan binlerce çiftçi olduğuna dikkati çekerek, “Kadınlarımıza imkân verilirse dünyayı bambaşka bir hale getirebilirler. Dört bilezikle bir buzağı alan ve 10 yıl içinde  1 milyon lira sermaye elde eden hanım kardeşlerimizin  hayat hikayelerini dinlediğimde heyecanlanmış,  aynı zamanda da mutlu olmuştum. Bu hayalinizin peşine düşerek,  2014 yılında bir ilde başlattığımız Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı’nı, 2018 yılında 7 bölgeye yaydık. 29 ilde, bin 60 kadın çiftçinin, girişimcilik eğitimleri kapsamında sertifika almalarını sağladık. 2 bin 60 kadın çiftçi, İŞKUR veya KOSGEB iş birliğiyle 70 saat, 4 gün süreli ‘uygulamalı girişimcilik’ eğitimleri  alarak sertifika sahibi olmuşlardır.” dedi.

Türkiye’de ilk kez kırsalda kadına yönelik yapılan Tarımda Kadın Girişimciliği Programı ile kadınların hayallerinin gerçekleşmesine katkı sağlandığını belirten Pakdemirli, şunları kaydetti:

“Üretici ve girişimci ruha sahip kadınlarımızı bilgilendirerek, uygulanabilecek projelerinin hayata geçirilmesinde etkinliklerini artırarak, tarımda kadın girişimciliğini  en üst seviyeye çıkarmak adına önemli bir adım atılmıştır. Kadınlar, her alanda yarattığı katma değerin,  esirgemedikleri emeğin, Türkiye’nin gerçek gücü olduğunun farkına varmalıdır. Değiştirmek istediklerini sivil toplum kuruluşlarında en önde  yer alarak, birlikler, kooperatifler kurarak ve  yaşatarak yapmalıdırlar.”

Pakdemirli, “Hayatımın her anında ve aldığı her kararda desteğini esirgemedi.” diyerek eşi Ahu Pakdemirli’ye de teşekkür etti.

Kırsalda başarılı girişimcilik faaliyetlerinde bulunan kadınların ödüllendirildiği törende, toplam 4 kategoride 16 kadın çiftçi ödüle layık görüldü. Törende, birinci Yasemin Beyazıt’a, ikinci Sevgi Küçüksavlı’ya ve üçüncü Aynur Ormancı’ya Emine Erdoğan tarafından ödülleri takdim edildi.

Emine Erdoğan yerli tohum