MAYIS-HAZİRAN 2025 / TARIM KITAPLIĞI
Tarım Kitaplığı
Amatörler İçin Meyve Yetiştiriciliği, LÂLE: Doğada, Tarihte, Sanatta, Pratik Tavukçuluk
AMATÖRLER İÇİN MEYVE YETİŞTİRİCİLİĞİ
Günümüzde meyve yetiştiriciliğini artırmayı ana hedefi olarak ifade eden kitap; bu işle profesyonel olarak uğraşanlarla birlikte merak duyarak, kendisi ve ailesinin ihtiyacını giderebilecek ölçüde amatör denilebilecek yetiştiricilerin artmasını ve onlara rehberlik yapmayı amaçlıyor. Bir meyvenin kendine has bakım ve uygulamaları yanında yetiştiricilikte var olan ortak uygulamaların da ayrıntılı olarak verildiği kitapta, meyveler tek tek ele alınmak suretiyle açıklanmış. Yazarın ifadesiyle; yetiştiriciliğin doğru uygulanması, hem yetiştiricinin kaliteli ürün elde etmesini hem ekonomik tasarrufu hem de ülkemiz topraklarına fayda sağlayacak ve değer katabilecek bir adımdır. Yetiştiricilikte doğru uygulamaların önemini vurgulayan ve yeni başlayan üreticilere rehberlik eden kitap 216 sayfadan oluşuyor, Dorlion Yayınlarından çıkmış.
LÂLE
Doğada, Tarihte, Sanatta
Mimar ve sanat tarihçisi yazar tarafından lale çiçeğinin hem tarihe, sanata ve insanlığa verdiği yön hem de geçmişten günümüze serüveni şiirsel bir üslupla anlatılmış. Lâlenin kökeni, nereden geldiği, bugün özellikle de Hollanda’nın lale çiçeğiyle anılır oluşunun nasıl gerçekleştiğini de okuyucuyla paylaşan yazar, laleye yüklenen anlamları sanat ve mimarideki etkilerini ve Anadolu Selçuklularıyla özdeşleşmiş yönlerini de bizlere hatırlatıyor.
Lâle çiçeğine ilgi duyanların, tarih ve sanatseverlerin keyifle okuyacakları kitap; 276 sayfadan oluşuyor ve Yapı Kredi Yayınlarından çıkmış.
PRATİK TAVUKÇULUK
İlk olarak 1984 yılında kaleme alınmış olan bu tatbikî kitap; Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, Atatürk Orman Çiftliğine “Sanayi-i Zirai Mütehassısı” olarak vazifelendirdiği tabip asker, ziraatçı ve zooteknist yazar tarafından, tarımsal ve hayvansal üretimi artırmak amacıyla yazılmış. Bir toplumun güçlenmesi için tarımsal güçlenmenin şart olduğunu düşünen yazar, tavuk ırklarını ayrıntılı olarak incelediği bu çalışmasında dünyada fenni kümesçiliğin ve tavukçuluğun iyi yapıldığı ülkelerden örnekler vererek konuyu tatbike dönük biçimde okuyucuya aktarıyor. Yazar, tavukçuluğu bir zanaat olarak görmesinin yanı sıra bu işin nasıl icra edileceğini hayvan sağlığı ve tavukçuluk yapmak isteyenlerin bilmesi gerekenleri tüm incelikleriyle anlatmış. 349 sayfadan oluşan kitap, İnkılap Yayınevinden çıkmış.