MAYIS-HAZİRAN 2025 / ANADOLUNUN TADI TUZU

Antalya’ya özgü babata keki


Müge ÇEVİK    

24.07.2025 


Ülkemizde sohbetlerin en öncelikli eşlikçisi elbette çay ve kahvedir. Hele bir de yanında lezzetli bir kek varsa o sohbetler daha da keyifli hâle gelir. Antalya’ya özgü Babata keki de içindeki tahinle kek keyfinizi başka bir boyuta taşımaya aday bir tatlı. Babata’yı mısır unu yerine irmik kullanarak da yapabilirsiniz. Birçok faydası bilinen tahinle hazırlanan Babata’nın malzemeleri ve tarifi şöyle:

Malzemeler: 
 
5 çay bardağı mısır unu
1,5 çay bardağı yoğurt
2 çay bardağı toz şeker
1 çay bardağı tahin
1 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tarçın
1 paket kabartma tozu
1 çay bardağı yer fıstığı (ham)
1 kahve fincanı susam

Haber Görseli

Yapılışı: 
 
Yoğurdu, zeytinyağını, tahini ve toz şekeri çukur bir kap içinde iyice çırpın.
 
Ayrı bir kaba mısır ununu, kabartma tozunu ve tarçını koyup harmanlayın. Ortasını havuz gibi açın. İçine yoğurtlu karışımı koyun. Tüm malzemeyi karıştırarak birbirine yedirin. Hazırladığınız karışımı, dibi yağlanmış fırın kabına aktarın. Yaklaşık 1,5 parmak kalınlığında olacak şekilde yayın. Üstünü düzeltin ve susamı serpiştirin. 30 dakika dinlenmeye bırakın.
 
Hamurun üstüne, son olarak, zar kabukları ayıklanmış ve iri kıyılmış fıstık tanelerini, serpiştirin ve 180 derece ısıtılmış fırında pişmeye bırakın.
 
Yaklaşık 45-50 dakika sonra, hamurun üstü kızardığında, kabı fırından alıp soğumaya bırakın. Soğumuş keki dilimleyip servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Haber Görseli

Babata Keki