MART-NİSAN 2025 / KAPAK KONUSU
SUYMERBİR Türkiye’nin su ürünleri üretim kapasitesini artırıyor
Türkiye’nin dört bir yanındaki su ürünleri yetiştiricilerini aynı çatı altında toplayan, sektörün gelişimi ve sürdürülebilirliği konularında çalışmaları bulunan Su Ürünleri Yetiştiricileri Merkez Birliği (SUYMERBİR), sektörde önemli bir misyon üstleniyor. Birliğin faaliyet alanlarını, gerçekleştirdiği çalışmaları ve sektörün geleceğine dair öngörülerini SUYMERBİR Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Özerdem MALTAŞ’tan dinledik.
Su Ürünleri Yetiştiricileri Merkez Birliği (SUYMERBİR) olarak faaliyet alanlarınız ve görevleriniz neler anlatır mısınız?
Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Merkez Birliği (SUYMERBİR), Türkiye’deki su ürünleri yetiştiriciliği yapan üretici birliklerinin üst kuruluşu olarak faaliyet gösteren bir kuruluş. 5200 sayılı Tarımsal Üretici Birlikleri Kanunu çerçevesinde 2009 yılında kuruldu.
Su ürünleri yetiştiriciliği ile ilgili her türlü faaliyetler, Türkiye genelindeki su ürünleri yetiştiriciliği yapan üretici birliklerini bir çatı altında toplayarak koordinasyon sağlamak, yeni teknolojilerin ve üretim yöntemlerinin geliştirilmesi ve üreticilere yönelik eğitimler düzenlemek, sektörle ilgili mevzuat düzenlemelerinde görüş bildirmek, üyelerini bakanlıklar ve uluslararası platformlarda temsil etmek, üretilen su ürünlerinin yurt içi ve yurt dışında pazarlanmasına destek sağlamak, tanıtım faaliyetlerinde bulunmak başlıca faaliyet alanlarımız. Bunların dışında üyelerimize karşı yerine getirdiğimiz görevlerimiz de var. Üyelerin ekonomik ve sosyal haklarını korumak, sorunlarına çözüm üretmek, ulusal ve uluslararası hibe programları için projeler geliştirmek ve üyelerin bu fonlardan yararlanmasını sağlamak, üretimde kaliteyi artırmak, sürdürülebilir ve çevre dostu üretim yöntemlerinin yaygınlaşmasına katkı sağlamak olarak bazılarını sayabilirim.
ÜYE BİRLİKLERLE ORTAK ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜYORUZ
Merkez Birliğine bağlı kaç üye birliği var? Yürüttüğünüz ortak çalışmalardan bahseder misiniz?
Merkez Birliğimize bağlı 23 üye birliğimiz bulunuyor. Merkez Birliğimizin desteği ile Türk Somonu Çalıştayı düzenledik. Bu çalıştay, Samsun ve Sinop Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Birliği tarafından Sinop’ta düzenlendi.
Her yıl düzenlenen Su Ürünleri Yetiştiriciliği Çalıştayı’nın da bu yıl onuncusu gerçekleşti. Bu çalıştayda sektördeki paydaşlar bir araya gelerek su ürünleri yetiştiriciliği sektöründeki güncel konuları ele alıyor.
Bu saydığım çalışmalardan başka 11. Uluslararası Su Ürünleri İhracat ve İşleme, Akuakültür ve Balıkçılık Teknolojileri Fuarı gerçekleşti. Üye birliklerimizle birlikte fuarlara katılarak su ürünleri yetiştiriciliği tanıtımı için iş birlikleri yapıyoruz.
Haber Görseli
Özerdem MALTAŞ SUYMERBİR Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı
SU ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜNE YAPISAL VE EKONOMİK KATKILAR SUNUYORUZ
Merkez Birliğinizin ve üretici birliklerinin, Türkiye’nin balıkçılık ve su ürünleri sektörüne yaptığı katkılar neler?
Merkez Birliğimiz ve bize bağlı üye üretici birliklerimiz, Türkiye'nin balıkçılık ve su ürünleri sektörüne hem ekonomik hem de yapısal olarak çok önemli katkılar sağlıyor.
Yine Merkez Birliğimiz ve üye birliklerimiz, özellikle yetiştiricilik alanında Türkiye'nin üretim kapasitesini artırıyor. Ülkemiz, Avrupa’da yetiştiricilik üretiminde ilk sıralarda yer alıyor ve bu başarıda birliklerin teknik destekleri, örgütlenmeleri ve yatırımlarının etkili olduğunu söylemek mümkün. Alabalık, levrek, çipura ve son yıllarda öne çıkan Türk somonu üretimi sayesinde yetiştiricilik artarak devam ediyor.
Türkiye’nin su ürünleri ihracatı 2024’te 2 milyar doları geçti ve bu başarıda yetiştiricilik sektörü ve birliklerin pazarlama-tanıtım faaliyetleri büyük rol oynadı. Merkez Birliğimiz ve üye birliklerimiz, ihracat pazarlarının çeşitlenmesi ve ürün kalitesinin uluslararası standartlara ulaşması için çalışıyor.
Su ürünleri yetiştiriciliği, özellikle kırsal bölgelerde alternatif ve sürdürülebilir geçim kaynağı yarattı. Balık üretim tesisleri sayesinde bölgelerde yeni istihdam alanları doğdu ve tarımsal gelir çeşitlendi.
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİKTE VE ÇEVRESEL ETKİLERİN AZALTILMASINDA AKTİF ROL OYNUYORUZ
Sektörde sürdürülebilirliğin sağlanması adına neler yapıyorsunuz?
Merkez Birliğimiz su ürünleri sektöründe sürdürülebilirliği sağlamak adına hem üretim süreçlerinde hem de çevresel etkilerin azaltılmasında aktif rol oynayan bir kuruluş.
Kapalı devre sistem üretim ve geri dönüşümlü su kullanımıyla çevreye minimum etki sağlayan, kontrollü sistemlerin tanıtımı ve uygulanmasına destek veriyoruz. Sürdürülebilir balık yetiştiriciliği için yerli balık türlerinin geliştirilmesi, yem optimizasyonu, su kalitesinin izlenmesi gibi konularda bilimsel projeleri destekliyoruz.
Sürdürülebilirlik konusunda kaynakların verimli kullanımı, çevreye duyarlı üretim, bilinçli üretici ve tüketici kitlesi oluşumu amaçları doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
YENİ TEKNOLOJİLERİN SEKTÖRE KAZANDIRILMASINDA BÜYÜK GELİŞMELER KAYDEDİLDİ
Balıkçılık ve su ürünleri üretimine yeni teknolojilerin dâhil edilmesi konusunda yaptığınız çalışmalar neler?
Merkez Birliğimiz su ürünleri yetiştiriciliği sektörünün verimliliğini, sürdürülebilirliğini ve rekabet gücünü artırmak amacıyla yeni teknolojilerin sektöre kazandırılması için birçok alanda aktif çalışmalar yürütüyor. Bu kapsamda kapalı devre sistemler, arıtma sistemleri, oksijenlendirme, işleme teknolojisi, açık denizlerde balıkların izlenmesi ve yem teknolojisinde büyük gelişmeler kaydedildi.
Tarım ve Orman Bakanlığının ilgili birimleri ile ortak projeler ve üniversiteler ile iş birlikleri yapıyoruz. Düzenlediğimiz çalıştaylar ile dünya genelindeki yeni üretim teknolojilerinin üreticilerimize tanıtılmasını sağlıyoruz.
100 ÜLKEYE SU ÜRÜNLERİ İHRAÇ EDİYORUZ
Su ürünleri sektörünün geleceğini ve bugününü nasıl değerlendiriyorsunuz?
Su ürünleri yetiştiriciliği, ülkemizde sürdürülebilir gıda üretiminin önemli bir parçası olarak her geçen yıl daha da gelişiyor. Bu üretim modeli sayesinde tüketicilerimiz, yılın 12 ayı boyunca taze, sağlıklı ve güvenilir su ürünlerine ulaşabiliyor.
Üreticilerimiz, uluslararası standartlara uygun şekilde modern ve kontrollü üretim teknikleriyle faaliyet gösteriyor. Bu süreçler Tarım ve Orman Bakanlığının düzenli denetimleriyle titizlikle takip ediliyor. Hem iç pazara kaliteli ürün arzı sağlanıyor hem de ihracat yoluyla ülke ekonomisine önemli katkılar sunuluyor. Türkiye, Avrupa başta olmak üzere 100 ülkeye su ürünleri ihraç ederek bu alandaki başarısını uluslararası ölçekte de kanıtlamış bulunuyor.