OCAK-ŞUBAT 2025 / DİJİTAL TARIM
Sosyal medya platformları üzerinden çiftçi dayanışması
Sosyal medya platformları günümüzde, çiftçilerin bilgi paylaşması, dayanışma kurması ve topluluklar oluşturması için güçlü ve kolaylaştırıcı birer araç hâline geldi. Çiftçiler sosyal medyayı dayanışma oluşturmak, organize olmak ve haklarını gözetmek için kullanabilirler. Bu yazıda çiftçilerin kendi aralarında bilgi paylaşıp dayanışma kurabileceği yöntemlerden bahsedeceğiz.
Facebook ve Whatsapp Grupları
Çiftçiler, ürün yetiştirme ve hayvancılık konusunda başka çiftçilerin bilmediğini düşündüğü olumlu uygulama önerilerini bu platformlarda, ilgi alanlarına özel kuracakları gruplar üzerinden paylaşabilir. Diğer çiftçiler yaşadıkları sorunlar hakkında çözüm önerileri isteyebilir, sorular sorabilir.
Verimi ve Satışı Artıran Yöntemleri Paylaşma
Başarılı çiftçilik tekniklerini, yenilikleri ve uygulama sonuçlarını paylaşmak için sosyal medya kullanılabilir. Bunlar, topluluğu ilgilendiren bir üründe daha çok verim alma, yeni bir tarım ekipmanı veya teknolojisi, tarla işleme, ilaçlama, gübreleme, sulama veya hayvan besleme ile ilgili olabilir. Bu tür paylaşımlar topluluk duygusu oluşturur ve diğer çiftçileri de gelecekte yardımlaşma konusunda teşvik eder.
Eğitimler ve Atölyeler
Çiftçiler, ilçe tarım müdürlükleri veya diğer kuruluşların vereceği eğitim, kurs ve atölyelerden birbirlerini sosyal medya platformları aracılığı ile haberdar edebilir veya kendi belirledikleri, ihtiyaç duydukları bir konuda bir araya gelerek bu eğitimleri kuruluşlardan talep edebilirler. Bu etkinlikler belli bir yer ve zamanda olabileceği gibi çevrim içi olarak da düzenlenebilir.
Dayanışma ve İş Birlikleri
Çiftçiler, sosyal medya platformları sayesinde tedarikçiler, işletmeler, tüketiciler gibi çeşitli tarımsal paydaşlarla bağlantı kurabilir. Bu dayanışma, dâhil olan tüm tarafların faydalanacağı iş birlikleri sağlayabilir. Sözleşmeli üretim, yerel pazar ve panayırlar veya takas şenlikleri gibi tarafları bir araya getirecek organizasyonlar düzenlenebilir. Geleneksel aracılar atlanarak doğrudan tüketicilerle bağlantı kurulup satış yapılabilir. Yeni ve yerel bir marka oluşturma süreci daha hızlı ilerleyebilir.
Kriz Durumları ve Destek
Doğal afet, salgın hastalık ve kriz durumlarında belli bir bölgeyi bünyesinde toplayan sosyal medya grupları üzerinden çiftçiler birbirlerine destek olabilir veya yetkili mercilerden toplu olarak yardım talebinde bulunup daha kolay fark edilebilirler. Acil ihtiyaçlar, yardımların koordine edilmesi, kaynak ve ekipman paylaşımı/temini hususlarında daha hızlı iletişim sağlanır.
Hangi platform ne işe yarar?
Sosyal medya, çiftçilerin birbirleri ve dış dünyayla bağlantı kurma, bilgi paylaşma ve iş yapma biçimini ciddi bir şekilde değiştirdi. Günümüzde en çok kullanılan platformlar ve kullanım amaçları ise şöyle:
Facebook: Topluluk oluşturma, bilgi paylaşımı, etkinlik oluşturma ve pazarlama.
Instagram: Görsel içerik, ürünleri sergileme, satma ve marka bilinirliği oluşturma.
YouTube: Eğitici videolar ve çiftçilik uygulamalarını paylaşma.
X (eski adıyla Twitter): Güncel haberler ve gelişmeler hakkında okuma/yazma.
TikTok: Yaratıcı içeriklerle daha genç kitlelere ulaşma ve günlük çiftlik hayatını gösterme.