OCAK-ŞUBAT 2025 / ÖZEL HABER
Genç girişimcinin süs tavukçuluğuna yaptığı yatırım ilgi çekiyor
23 yaşında genç bir girişimci olarak süs tavukçuluğu alanında üretim yapan İbrahim Erkan Çanakkale’nin Gelibolu ilçesinde yaşıyor. İbrahim Erkan’la süs tavukçuluğunu, bu işe nasıl başladığını, işin zorluklarını ve keyifli yönlerini, gelecek planlarını konuştuk.
Genç bir girişimci ve üretici olarak İbrahim Erkan’ı tanıyabilir miyiz?
Adım İbrahim Erkan, 23 yaşındayım. Sağlık personeli olarak çalışıyorum. Çanakkale’nin Gelibolu ilçesinde ikamet ediyorum. 13 yaşımdan beri babamla birlikte süs tavukları besliyorum. Yaptığım işten çok memnunum ve severek yapıyorum.
Ülkemizde çok yaygın olmayan süs tavukçuluğuna ilginiz nasıl başladı? Ne tür tavuklar yetiştirmektesiniz?
Süs tavukçuluğuna babamın yönlendirmeleri ile başladım. Sosyal medyada da bu alanda paylaşımlar görüyordum. Bu sayede süs tavukçuluğunu merak ederek bu alana yöneldim diyebilirim. Küçük bir kümes kurarak başladım. Şu anda Türk ırkı İspenç ve Osmanlı sultan tavuğu besliyorum. Ortalama günde 4-5 yumurta üretimimiz var. 6 adet Osmanlı sultan tavuğu, 13 adet İspenç ırkı süs tavuğum var. İleride sayılarını artırmayı ve süs tavuklarımı bu tavuklar için yapılan yarışmaya hazırlayarak en iyi şekilde Gelibolu’yu temsil etmek istiyorum.
Hayvanlarınızın bakımı, beslemesi ve sağlık durumları için neler yapıyorsunuz? Bu uğraştan herhangi bir gelir elde ediyor musunuz?
Hayvanlarımın bakımı için her zaman kümeslerimi temizliyorum; vitamin, mineral vb. ilaçları veteriner kontrolü ve önerileriyle veriyorum. Her zaman kaliteli yemler kullanmaya çalışıyorum; genellikle buğday, arpa, yulaf, mısır karışımı yaparak kullanıyorum. Tavuklarımın sağlıklı olabilmeleri için ilaçlar kullanıyorum. Bu uğraşımdan ufak da olsa bir gelir elde ediyorum.
İl, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinden veya diğer kuruluşlardan herhangi bir destek aldınız mı?
Gelibolu İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünden yardım ve destek aldım, kendilerine çok teşekkür ederim. Hayvanlarımın sağlıkları ve bakımları için destekte bulundular ve yetiştirme yöntemleri konusunda bilgi verdiler.
Bu konuda yeteri kadar destek verilmediğini düşünüyorum. Süs tavukçuluk işi yapanlar ve besleyenler için daha çok yardım verilmesini bekliyoruz.
Süs tavukçuluğu sektöründe karşılaştığınız zorluklar ve gelecek planlarınız hakkında neler söylersiniz?
Yetiştiricilik anlamında beni en çok zorlayan tavukların bakımı ve temizlik işlemleri. Süs tavuklarının ayaklarındaki paçalar ile kafasındaki tüylerin temizliği beni epey zorluyor. Bu zorluklar aslında işimin bir parçası olduğundan her anın deneyimlerime katkısı oluyor.
Gelecekte süs tavuklarım için bir çiftlik kurarak kurumsal bir şirket olmayı hedefliyorum. Amacım süs tavuklarını halkımıza tanıtmak. Aynı şekilde süs tavukçuluğu konusunda bilgilendirme yapmayı da hedefliyorum.
Süs tavukçuluğuna yeni başlayacaklara önerilerinizi alabilir miyiz?
Yeni başlamak isteyenlere az sayıda hayvanla başlamalarını tavsiye ederim ya da yumurtasından alarak kuluçkaya yatırıp civcivlere bakmalarını öneririm.
Süs tavukları için uygun bir barınak ve yaşam alanı oluşturmak gerekir. Ayrıca beslenme konusunda da özen göstermek gerekli. Türkiye’de bu türleri az sayıda besleyenler olduğundan daha çok üretim yapıp popüler hâle getirmeyi amaçlıyoruz. Buradan üreticilere, “Her ne yaparsanız yapın hiçbir zaman hayallerinizden vazgeçmeyin!” demek istiyorum.