KASIM-ARALIK 2023 / AYIN KONUSU

Mısır tarlasından "ne ekersen" tarım uygulamasına


Sema ÖZAY    

21.02.2024 


Tarım teknolojileri; sahada kullanılan ekipmanların özelliklerinin artırılmasından üretim materyallerinin çoğaltılmasına, daha iyi çeşitlerin geliştirilmesinden üreticinin işini kolaylaştıracak birçok dijital uygulama ve insan iş gücüne ihtiyacı en aza indirecek yapay zekâ kullanımına kadar onlarca yeni ürün ve hizmetle sektörün geleceğini şekillendirmeye devam ediyor. Biz de bu sayımızda bilgi ve makine paylaşımı, iş gücü ve finansman temini, para yönetimi, danışmanlık ve benzeri tarımsal hizmetleri geliştirdiği “Ne Ekersen” adlı dijital platformda bir araya getiren ve çiftçilerin kullanımına sunan Makine Mühendisi Emre Taşkıran’ın gençlere örnek olacak girişimcilik hikâyesini sayfalarımıza taşıdık. Ayrıca sektöre hizmet veren diğer uygulamaları da kısaca tanıtalım istedik.

Sizi tanıyabilir miyiz? 
 
İzmir'de doğdum ve çiftçi bir aileden geliyorum. İki dedem, dayım, teyzem, halam, babam ve annem benim için gerçek rol modeller. Ailem, uzun yıllardır tarım sektöründe çeşitli alanlarda çalışıyor. Onların bu alandaki mücadeleleri, azimli kişilikleri ve başarıları, benim büyüme sürecimde önemli bir etkiye neden oldu. Onların yönetim becerilerini izleyerek büyüdüm ve her zaman bir şeyin neden işe yarayıp yaramadığını anlamaya ve öğrenmeye meraklı oldum. Bu nedenle, Makina Mühendisliği ve Endüstri Mühendisliği eğitimimin ardından işletme yönetimi konusundaki bilgimi derinleştirmek amacıyla İzmir Ekonomi Üniversitesinde İşletme Yönetimi alanında yapmış olduğum yüksek lisans ufuk açıcı oldu. Bu süreçte farklı şirketlerde yöneticilik pozisyonlarında çalıştım ve sektörel deneyim kazandım. 
 
DAYISINDAN ESİNLENDİ 
Ne Ekersen’i geliştirme sürecini anlatır mısınız?
 
Eğitim ve iş hayatı bir arada devam ederken araştırmalar yaparak çeşitli denemelerde bulundum. 2019 yazında, dayımla birlikte tarlada çalışırken tarlamızdaki mısırın diğer tarlalara göre daha gür ve sağlıklı olduğunu fark ettim. Mühendislik bakış açısıyla bu farklılığı analiz ettim. Dayımın farklı bir ekim yöntemi kullandığını ve mısır ekim makinesi ile ücret karşılığı diğer çiftçilerin tarlasına ekim yaptığını öğrendim.  Acaba tarımda makine paylaşımını tüm Türkiye'ye yayarsam neler olur, diye düşündüm. Tarımsal makine paylaşımı fikri böyle ortaya çıktı. 
 
Ardından 2019 yılında, Vestel'de proje yöneticisi olarak çalışmaya başladım. Aynı dönemde, Zorlu Holdingin kurum içi girişimcilik programı Parlak bi’Fikir programının ilk döngüsü tamamlanmak üzereydi. Program, erken aşama şirketlerin kurulmasını içeriyordu. Bilgisayar mühendisi arkadaşlarımdan destek alarak çevrim içi mobil uygulama geliştirme eğitimi aldım. Beş ay içinde işten arta kalan zamanlarda Java ile mobil uygulama geliştirmeyi öğrendim. Aynı yılın Temmuz ayında Parlak bi’Fikir'in ikinci döngüsüne iş fikrimle başvurdum. İş fikrim, 720 iş fikri arasından seçilen 8 iş fikri arasına girdi. Programın başlangıcında beş kişilik bir ekip kurduk, ancak iki hafta sonra ekibimizi üç kişiye düşürerek tarım alanındaki fırsatları paydaşlarla değerlendirdik. Yedi aylık ön kuluçka sürecinde köy köy dolaştık, köy kahvelerinde çiftçilerimizle sohbetler gerçekleştirdik ve bir hafta boyunca biçerdöverle hasada katıldım.
 
Amacımız çiftçilerimizin, tarım makinesi sahiplerinin, tarımda çalışan işçilerin ve diğer tüm paydaşların kolayca ve hızlı bir şekilde hizmet alabildiği ve hizmet verebildiği bir platform oluşturmaktı. Bu araştırmaların ardından Ne Ekersen mobil uygulamamızı geliştirdik. Sonra Dokuz Eylül Üniversitesi Teknoparkında (DEPARK) şirketimizi kurduk. Şubat 2022'de TÜBİTAK'tan 1512 BiGG Girişimcilik Destek Programı kapsamında destek almaya başladık. Zorlu Holdingin, Vestel Venturesin ve TÜBİTAK'ın bize sağladığı destekle başlangıç bariyerini aşarak Ne Ekersen’i ürünleştirmeye başladık. Kendilerine bu destekleri için içten teşekkür ederim.

Haber Görseli

AMACIMIZ ÇİFTÇİLERİMİZLE BÜYÜMEK
Üretici Ne Ekersen’de hangi hizmetlere ve bilgilere erişebilir?
 
Ne Ekersen'de çiftçilerimiz, bilgi paylaşımı, makine paylaşımı, iş gücü temini ve tarımsal hizmetlerle destekleniyor. İlerleyen dönemde teknolojik ürünlerin satışını ve finansman temini de ekleyeceğiz.
Amacımız çiftçilerimizle büyümek ve başarılı bir tarım topluluğu oluşturmak.
 
Uygulamamızda en önemli hizmetlerinden birisi “Ne Makine” başlığı altında yer alan makine kiralama hizmetleri. Yani çiftçilerimiz ihtiyacına uygun traktörü, biçerdöveri, drone’u, nakliye kamyonunu, diğer hasat makinelerini, tarım makinelerini ve traktör ekipmanlarını platformumuz aracılığı ile kiralayabilirler. Hasat öncesinde kendi bölgelerine en yakın yerde hasat hizmeti veren biçerdöverleri inceleyip kendileri için en uygun olandan faydalanabilirler.  Uygulama olarak “Tüm Biçerdöverciler ve Hasat Makinecileri Federasyonu” ile çalışıyoruz. Bu sayede, kendi makineleri olmadan da tarım işlerini verimli bir şekilde yapabilirler. 
 
İkincisi “Ne İş” başlığı altında sektörel iş ilanlarının yer alması. Bu sayfada mevsimlik tarım işçisi, kadrolu çiftlik personeli ve beyaz yaka ilanlarıyla istidamı destekliyoruz. Kadınlarımıza, gençlerimize ve depremzedelerimize öncelik tanıyoruz. Tarım Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi ile yürüttüğümüz proje vesilesiyle tarımdaki istihdamı eğitim ve bilgiye erişim anlamında desteklemeyi amaçlıyoruz.
Uygulamada yer alan hizmetlerden biri de çiftçi sosyal medyamız “Köy Kahvesi”. Bu alanda çiftçilerimiz en iyi uygulamalarını uygulama içindeki sosyal medyada paylaşabiliyorlar. Tarım teknolojisi geliştiren firmalar ve bankalar çözümlerini çiftçilerimiz ile buluşturuyorlar. Yaşanan deneyimler ve sorunların paylaşımı çözüm bulunmasına da destek sağlıyor. KuveytTürk, Garanti Bankası, alBaraka, TEB, İş Bankası ile yaptığımız partnerliklerle çiftçilerimizi finansal çözümlerle buluşturuyoruz.
 
“Hava Nasıl” ismini verdiğimiz hava durumu hizmeti yapay zekâ içeriyor. Çiftçimiz üretim yaptığı tarlalarını ve makinelerini Ne Ekersen’e eklediğinde tarlalarına ve makinelerine özel öneriler almaya başlıyor. Örneğin, ekim için en uygun tarihi, üst gübresi ve ilaçlama uygulaması için en uygun zamanı, traktör ve drone kullanımı açısından kolayca öğreniyor. 
 
Teknolojik ürünlerin satışı ve finansman temini gibi farklı kategorilerdeki birçok hizmeti de önümüzdeki günlerde kullanıma sunacağız.

Haber Görseli

Ne Ekersen’den nasıl faydalanabiliriz?
 
Ne Ekersen’de tüm çiftçilerimiz için çeşitli çözümler olan tarım alanında her şeyin tek bir uygulamada toplandığı kapsamlı bir platform. Tarla tarımı yapan çiftçilerimiz, çiftlikler, tarım işletmeleri, tarım makinesi sahipleri, tarım ilaçları bayileri, tarım mekanizasyon firmaları ve tarımsal çözümler sunan bankalar platformumuzda yer alıyor. 
 
Çiftçinin Ne Ekersen’i indirip ücretsiz olarak uygulamaya kaydolduktan sonra profilini oluştururken hangi hizmetlere ihtiyaç duyduğunu belirtmesi önemli. Uygulamamız çiftçimizin profilinde yer alan tarım yapılan bölge, kullanılan tarım ekipmanları ve ihtiyaçlar gibi bilgiler sayesinde çiftçimize özel çözümler sunuyor.

Haber Görseli

ÜRETİCİYE YÖNELİK BAZI MOBİL UYGULAMALAR

İmeceMobil

İmeceMobil, 2019 yılı Ekim ayında Softtech bünyesinde dijital tarım teknolojilerini yaygınlaştırma amacıyla kuruldu. Bitkisel üretimde başlayan hizmetleri kısa sürede hayvancılık alanını da kapsayacak şekilde genişledi. Uygulamada "Uzmana Sor" özelliği ile kullanıcıların sorunlarına uzman ekipten doğru çözümler sunuluyor. Sunduğu özellikler arasında Hal ve Borsa takip ekranı, TÜRİB ürünlerinin piyasa bilgileri, İş Bankası İmece Kart başvuruları gibi hizmetler yer alıyor. Ayrıca, çiftçilere özel bildirimler ve gelir-gider hesaplama modülü gibi interaktif iletişim ve finansal takip özellikleri uygulamaya eklenmiş durumda. İmeceMobil, girdi maliyetlerini düşürmeyi hedefleyen "Teklif İste Teklif Ver" özelliği ile sektörde bir ilki gerçekleştirdi. İmeceMobil'in misyonu, çiftçilikle uğraşan herkesin teknolojiyi kullanabilmesini sağlamak, vizyonu ise Türkiye'de dijital tarım uygulamaları arasında lider konumda olmak ve globalde ilk 5'e girmek. 

Denizden Toprağa

"Deniz'den Toprağa" uygulaması, tarım alanında bilgi ve destek sunan bir platformdur. Uygulama, hava durumu, tarla verim durumu, yağış, rüzgâr hızı gibi anlık bilgilere erişimi sağlar. Tarlanın gelişimi uydu üzerinden takip edilebilir ve mühendislere sorular fotoğraf, video veya ses kaydıyla iletilerek anında yanıt alınabilir. Devlet hibe ve desteklerine dair hesaplama aracıyla tüm desteklere erişim mümkün. Tarım sektörü fiyatlarına, Üretici Kart kullanımına ve finansman ihtiyaçlarına dair bilgilere de uygulama üzerinden kolayca ulaşılabilir. Ayrıca, DenizBank'ın tarım kredisi ve diğer finansman ürünlerinden faydalanma imkânı sunar. 

Arppha Akıllı Tarım

Arppha Akıllı Tarım, Tarım sektörünün tüm paydaşlarına baştan sona birbirleri ile entegre bütünleşik çözümler üreten bir tarım uygulaması. Firmanın amacı, tüm sektörlere kazandıran akıllı bilişim çözümleri üreterek, minimum maliyetle maksimum verimliliğe ulaşmayı mümkün kılmak. Dijital çözüm hizmetleriyle paydaşlarının dijital dönüşüm projelerine katkı sağlayan TeaTechs, teknoloji, insan ve süreçlerdeki yapılanma ve değişimi destekliyor. Misyonu ise yüksek kalitede dijital çözüm servisleri sunmak, yerli ve millî yazılımlarla ülkeye hizmet etmek, personelin sürekli gelişimini ve mutlu çalışmasını sağlamaktır.

Doktar

Doktar, kendi dijital ürün ve hizmetlerini kullanarak tarımsal paydaşlara danışmanlık, operasyonel, optimizasyon ve pazar iç görüşü sağlayan bir tarımsal bilgi şirketi. Bağlantılı tarım ürünleri ve hizmetleri, tarladan veya ekipmanlardan gelen verileri, hiper-lokal hava tahminlerini, uydu görüntülerini, toprak analizlerini vb. kullanarak yapay zeka modellerine uygular. Bu şekilde, kararları optimize eder ve girdi maliyetlerini minimize eder. Şirketin hizmetleri, 500 bin çiftçi verisi, çiftçi ilişki yönetimi uygulamaları ve çoklu kanal erişimi ile güçlendirilmiş olup tarımsal şirketlere çiftçilerle ilişkiler kurma ve ürün/hizmetlerini buna göre adapte etme konusunda yardımcı olur.

ne ekersen emre taşkıran dijital tarım uygulamaları imece arppha denizden toprağa doktar