KASIM-ARALIK 2023 / KAPAK KONUSU

Sakarya Büyükşehir Belediyesinden topraksız ve jeotermal enerjili “Seracılık Mükemmeliyet Merkezi”


Hülya OMRAK    

21.02.2024 


Sakarya Büyükşehir Belediyesi, topraksız ve jeotermal enerjili Seracılık Mükemmeliyet Merkezini hayata geçirdi. Kurulan sera ile 2023 yılının ilk 4 ayında 700 tona yakın ürün hasat edildi. Başta Sakarya olmak üzere Türkiye’nin pek çok şehrine üretim sağlamayı amaçlayan Seracılık Mükemmeliyet Merkezinin detaylarını Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce ile konuştuk.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde "Seracılık Mükemmeliyet Merkezi" kuruldu. Bu merkez hangi amaçla kuruldu? 
 
Çok şükür ki Rabbim bize bu hizmeti gerçekleştirme fırsatını nasip etti. Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak tarımsal üretimi destekleyerek genç girişimcileri teşvik etmeyi ve çevre dostu enerji ile sağlıklı tarımı hedefleyen bir vizyonla, "Seracılık Mükemmeliyet Merkezi"ni hayata geçirdik.  Projemizle birlikte atıl alanları değerlendirmenin yanı sıra kentsel ve kırsal alanlarda yeni nesil verimli tarım tekniklerinin uygulanması ve teknolojik yeniliklerin ekonomimiz üzerinde olumlu bir etki yaratması amacını güdüyoruz. 
 
Jeotermal ısıtmalı olan merkezimizde, Ar-Ge birimi aracılığıyla çeşitlilik ve teknoloji geliştirme çalışmalarını takip ederek çiftçilere eğitim ve danışmanlık hizmetleri sunuyoruz. Bu kapsamda, genç girişimcileri tarımsal üretime teşvik ediyor ve tarımda verimliliği artırıyoruz. Hedefimiz, güncel tarım teknikleriyle sürdürülebilir ve ekolojik tarımı desteklemek, böylece hem çiftçilerimizin gelir düzeyini artırmak hem de çevreye duyarlı bir tarım anlayışını benimsemektir.
 
DEKAR BAŞINA 45 TON DOMATES VERİMİ SAĞLANDI
Projenin teknik detaylarını anlatır mısınız? 
 
Seracılık Mükemmeliyet Merkezinin kurulumunu 53 dekarlık bir alan üzerine gerçekleştirdik. Yıl boyunca kesintisiz üretim kapasitesine sahiptir. 2022 yılının 6 aylık periyodunda elde ettiğimiz hasat miktarı 700 ton olmuştur. Bu başarı, 2023 yılında devam etmiş olup 1 Mayıs itibarıyla elde ettiğimiz hasat yine 700 ton seviyesindedir. Özellikle bu yıl elde ettiğimiz hasat miktarında geçtiğimiz senelere kıyasla oldukça önemli bir artış görüyoruz. Bu başarıda dekar başına 45 ton domates verimini sağlamamız etkili olmuştur. 
 
Bu üretimde kullanılan enerji kaynakları arasında ise jeotermal enerji öne çıkmakta olup, sürdürülebilir ve çevre dostu bir enerji kullanımını temsil ediyoruz.

Haber Görseli

TOPRAKSIZ TARIM GELENEKSEL TARIMA GÖRE DAHA AVANTAJLI
Bildiğimiz kadarıyla bu serada topraksız tarım yapılıyor. Topraksız tarımın avantajlarından bahseder misiniz? 
 
Seracılık Mükemmeliyet Merkezinde topraksız tarım yöntemlerini kullanıyoruz. Topraksız tarım, geleneksel tarım yöntemlerine kıyasla daha kontrollü bir ortam sağlar, bu da çeşitli sebzelerin ve bitkilerin yetiştirilmesine uygun bir zemin sunuyor. Jeotermal kaynaklı topraksız tarım serasında birim alandan daha fazla ürün alıyoruz. Tarıma elverişsiz alanları kullanabiliyoruz. Daha kaliteli ve raf ömrü uzun ürünler yetiştirebiliyoruz. Otomasyona uygun üretim sayesinde verimli sulama ve tasarruf imkânı sağlanıyor. Topraktan kaynaklı hastalık, zararlı ve yabancı otlarla mücadelenin söz konusu olmaması gibi birçok avantajından bahsedebiliriz. 
 
GENÇ GİRİŞİMCİLERİN TARIMSAL ALANDA ÇALIŞMASINA OLANAK SAĞLADIK
Seracılık Mükemmeliyet Merkezi bölge için aynı zamanda yeni bir istihdam kaynağı demek. Bu merkezin devamı gelecek mi, farklı noktalara da bu tarz seraların kurulması söz konusu mu? 
 
Seracılık Mükemmeliyet Merkezi sadece tarımsal üretimde değil aynı zamanda yeni bir istihdam kaynağı oluşturarak bölgemizin ekonomisine de katkıda bulunuyor.  Merkezimizde sağlanan istihdam sayesinde, genç girişimcilerin tarım alanında kariyer yapmalarına olanak sağlıyoruz. Rabbim nasip ederse, bu tür projelerin çoğaltılmasıyla birlikte tarımsal üretim, istihdam ve ekonomik büyüme alanlarında daha geniş kapsamlı bir etki yaratmayı hedefliyoruz.
 
SERA ÜRÜNLERİ SAKARYA DIŞINA DA PAZARLANIYOR
Üretilen ürünler Sakarya içinde mi pazarlanıyor, Türkiye’nin diğer illerine de gönderim sağlanıyor mu? 
 
Ürünlerimizi hem Sakarya hem Türkiye'nin diğer illerinde pazarlanmaktadır. 
 
İlk etapta, başta İstanbul olmak üzere birçok ilimize ürün gönderimini sağlamış bulunuyoruz. Ulusal düzeyde bir dağıtım ağı kurarak yüksek kaliteli ve sürdürülebilir tarım ürünlerimizin daha geniş bir kitleye ulaşmasını amaçlıyoruz. 
 
Bu sayede Sakarya'da geliştirdiğimiz tarımsal projelerin etkisi ve katkısı ülke genelinde hissedilecek ve projeyi daha geniş bir kapsamda değerlendireceğiz. Allah nasip ederse bu yönde yaptığımız çalışmaları daha da genişleterek ürünlerimizi Türkiye'nin dört bir yanına ulaştırmayı hedefliyoruz.

Haber Görseli

PROJEYE OLUMLU GERİ DÖNÜŞLER ALIYORUZ
Vatandaşların burada üretilen ürünlere talebi nasıl, ne gibi geri dönüşler alıyorsunuz? 
 
Vatandaşlarımız, Seracılık Mükemmeliyet Merkezinde üretilen ürünlere büyük bir ilgi gösteriyor. Sakarya halkı, yerel ve sürdürülebilir tarım ürünlerine duydukları talep ile projemize olumlu bir geri dönüş sağlıyor. Üretimini gerçekleştirdiğimiz kaliteli domateslerimiz vatandaşlarımızın sofralarında güvenle yer buluyor. Vatandaşlarımızın bu projeye gösterdiği ilgi ve olumlu geri dönüşler, bize tarımsal üretimde doğru bir yönde ilerlediğimizi ve yerel toplulukla daha sağlam bir bağ kurduğumuzu gösteriyor. Bu, gelecekteki projelerimizi geliştirirken ve bölgeye daha fazla katkıda bulunurken bize rehberlik edecektir. 
 
Sera kurulurken hangi kurumlarla iş birliği hâlinde oldunuz?
 
Seracılık Mükemmeliyet Merkezinin kurulum aşamasında MARKA (Marmara Kalkınma Ajansı) desteğiyle projeyi hayata geçirdik. Merkezimizi kurarken öncelikle alanın engebeli yapısını düzeltmek amacıyla 125 bin metreküp dolgu toprağı, yani 12 bin 500 kamyon toprağı kullanarak arazi ıslahı gerçekleştirdik. Bu sayede, seranın kurulu olduğu alana uygun bir zemin oluşturarak verimliliği artırdık. Jeotermal enerji kullanımı için 250 metre derinlikte ve 72 derece sıcaklıkta bir jeotermal sondaj kuyusu açtık. Bu kuyu, sera alanındaki atmosfer kontrolü için önemli bir enerji kaynağı sağlıyor. 

Haber Görseli

HAYATA GEÇİRMEK İSTEDİĞİMİZ TARIMSAL PROJELERİMİZ VAR
Seracılık Mükemmeliyet Merkezi hariç değinmek istediğiniz başka projeleriniz var mı?
 
Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak şehrimizin, ülkemizin ekonomisine katkı sağlamak ve Sakarya’yı bir tarım şehri yapmak için pek çok çalışma gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda önemli gördüğümüz 30 projemiz mevcut. Bunlardan bir tanesi az önce bahsettiğimiz, örtü altı tarımın en ileri örneklerinden biri olan Seracılık Mükemmeliyet Merkezi. Bunun haricinde önemli gördüğüm ve değinmek istediğim diğer proje Melen Botanik Vadisi. Şehrimiz sınırları içerisinde 60 km uzunluğunda orman vasfını kaybetmiş alanda kurduğumuz Sakarya Botanik Vadisi’nde kuşburnu, lavanta, biberiye, adaçayı, böğürtlen, kediotu ve defne gibi 22 çeşit tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriyoruz.
 
Bir diğer güzel projemiz ise Uygulamalı Tarım Eğitim Merkezi. Merkezimizin içerisine Milli Eğitim Bakanlığı ile yapmış olduğumuz protokol neticesinde bir tarım lisesi de kazandırıyoruz. Bu merkez ile gençlerin tarımsal üretime yönlendirilmesini ve çiftçilerimizin gerekli eğitimi aldıktan sonra tarımsal üretimde uluslararası standartlara ulaşmasını sağlayarak katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesinde öncü olacağız.
 
Diğer bir önemli proje ise kenevir yetiştiriciliği. Biliyorsunuz ki kenevir ülkemizin geleceği için çok önemli. Bizler sayısız faydasıyla adeta mucizevi bir bitki olan endüstriyel kenevir üretiyoruz. Türkiye’de ilk olarak endüstriyel kenevir lifinden iplik ve bu iplikten rutbol kumaşı elde ettik. Türkiye bu kumaşı ithal ederken Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak bizler üretmeye başladık.
 
Bunların dışında arıcılık üretim projeleri, Çilek Üretim Merkezi, pakong yetiştiriciliği, slajlık yem bitkisi üretimi, istiridye mantar yetiştiriciliği, safran yetiştiriciliği, Nehir Çikolata Üretim Merkezi ve Teşhir Salonu, Kozmetik Ürünler Üretim Merkezi gibi birçok projemiz var.

sakarya seracılık mükemmeliyet merkezi