EYLÜL-EKİM 2023 / AYIN KONUSU

“Geleceğe nefes Cumhuriyet’e nefes”


  

27.12.2023 


Millî Ağaçlandırma Günü etkinliği, Cumhuriyet'in 100. yılı dolayısıyla "Geleceğe Nefes, Cumhuriyet'e Nefes" sloganıyla Atatürk Orman Çiftliği dikim alanında gerçekleştirildi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı etkinlikte yaptığı konuşmada, orman teşkilatında “yeşil vatan" için durmadan, dinlenmeden, gecesini gündüzüne katarak çalışanlar bulunduğunu belirterek ormanları korumak için sadece teşkilatın ve devletin bir biriminin çalışmasının yeterli olmadığına vurgu yaptı. Çocukların kalplerinde de heyecan oluşturulması gerektiğini ifade eden Yumaklı, etkinlik alanındaki coşkuya işaret ederek “Görüyoruz ki 85 milyonun tamamı bugüne has değil ama bugünü de çok özel kılarak Millî Ağaçlandırma Bayramımızı gerektiği gibi ifa ediyor" diye konuştu.
 
"AĞAÇLANDIRMADA AVRUPA'DA BİRİNCİ, DÜNYADA DÖRDÜNCÜ SIRADAYIZ"
 
Küresel ısınmanın etkilerinin her geçen gün hissedildiğine dikkati çeken Yumaklı, şu değerlendirmede bulundu:
 
“Ormancılıkta son 21 yılda atılan adımlara baktığımızda çok önemli bir konu var. Bu sene sonu itibarıyla toprakla buluşturacağımız fidan ve tohum miktarı sayısı 7 milyarı aşacak. Bu da konuya ne kadar önem verdiğimizin göstergesi. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) raporunda, Türkiye'nin ağaçlandırmayla ilgili başarısını tescil etti. Avrupa'da birinci, dünyada dördüncü sırada en çok ve en iyi, en nitelikli ağaçlandırma yapan ülke olarak herkesin kabul ettiği bir duruma, bir sonuca ulaşmış olduk."

Haber Görseli

"YANAN YERLERİN DAHA FAZLASI REHABİLİTE EDİLİYOR"
 
Türkiye'nin son dönemde yangınlarla mücadelesine değinen Yumaklı, “Çeşitli ülkelerde haftalarca, aylarca süren yangınları da müşahede ettik. Bunların söndürülmesiyle ilgili nasıl bir gayretin olduğunu da gördük. Ülkemizde son dönemlerde orman teşkilatımızın imkânları ve kabiliyetinin artmasıyla bu yangınlarla mücadeleyi başarılı şekilde tamamlamış olduk. En iyisi, en güzeli bu yangının çıkmaması. Elbette yangın çıktıktan sonra sizler bir şekilde buna müdahale edersiniz, söndürürsünüz ama yangının çıkmaması istediğimiz husus. Yangınlar çıktıktan sonra bizim müdahalemizin sonrasında da yaptıklarımız var. Bugün Türkiye'de, her yıl yanan yerlerin daha da fazlası rehabilite edilir ve bir sonraki yılın sonuna bırakılmaz" şeklinde konuştu.
 
Bakan Yumaklı, 24 uçak, 100 helikopter, 10 insansız hava aracı (İHA), 776 kule, yaklaşık 4 bin 500'e yakın kara aracı ve 188 bin gönüllüyle bu mücadelenin sürdürüldüğünü belirterek Türkiye'nin bu mücadelede İHA'ları kullanan Avrupa'da ilk, dünyada ikinci ülke olduğu bilgisini verdi.
 
2023 NOKTADA 5 MİLYON 2023 FİDAN TOPRAKLA BULUŞACAK
 
11 Kasım'ın, 2019 yılında Millî Ağaçlandırma Günü ilan edildiğini ve bir saat içinde en fazla fidan dikme rekoruyla Türkiye'nin Guinness Rekorlar Kitabına girdiğini hatırlatan Yumaklı, şunları kaydetti: 
"2020'de dünyanın en geniş ağaç desenli dikimini gerçekleştirerek yine Rekorlar Kitabı'na girdik. 2023'te daha da heyecanlıyız. Çünkü bu yıl toprakla buluşturacağımız her fidan bizlerin Cumhuriyet'e olan bağlılığının birer göstergesi niteliğinde olacak. Her bir fidan yeşil vatana olan inancımızı temsil edecek. Bu yıl büyük bir coşkuyla 'Geleceğe Nefes, Cumhuriyet'e Nefes' mottosuyla etkinliklerimizi gerçekleştireceğiz. 81 ilimizde Cumhuriyet Ormanları kuruyoruz. 2023 noktada '5 milyon 2023' fidanı toprakla buluşturacağız. Güçlü Türkiye için her alanda bütün gücümüzle çalışmaya, üretmeye devam edeceğiz. Cumhuriyetimiz ilelebet payidar olsun."

Haber Görseli

FİLİSTİN'DE HAYATINI KAYBEDEN ÇOCUKLARIN ANISINA FİDAN DİKTİ
 
Bakan Yumaklı, Filistin'de adaletsiz, haksız bir katliam yaşandığına dikkati çekerek "Bugün Gazze'de enerjileri bittiği için 39 çocuk, bebek hayatını kaybetti. Onların anısına küçük kardeşlerimle burada bir fidan dikeceğiz. Çocuklar ölmesin. Gözümüzün önünde yaşanan ve hepimizin yüreğini yakan, Cumhurbaşkanımızın da bütün gücüyle durdurmaya çalıştığı bu katliam inşallah en kısa sürede sona erer" diye konuştu. Yumaklı, konuşmasının ardından, başta Filistinli çocuklar olmak üzere "mazlum coğrafyalarda" hayatını kaybeden çocuklar için fidan dikti.
 
Etkinlikte konuşan Ankara Valisi Vasip Şahin ise ağacın ülkenin zenginliği ve ibadet kaynağı olduğunu belirterek, “Bugün Ankara'da 150 bin, bu sahada da 50 bin fidanımız toprakla buluşacak" dedi.
Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey de Türkiye'nin her alanda olduğu gibi ormancılık alanında da adından söz ettiren ülkeler arasına girdiğini belirterek orman teşkilatının 184 yıllık tecrübesiyle ülkeyi "yeşil vatan" yapmak için çalıştığını vurguladı.
 
Konuşmaların ardından Bakan Yumaklı, beraberindeki heyet ve etkinliğe katılanlarla tören alanında fidan dikti.

Millî Ağaçlandırma Cumhuriyet'in 100. yılı Atatürk Orman Çiftliği